No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Noi standarde pentru câinii din rasa Bulldog Englez

Ultima modificare: 2009-12-09 | Data publicării: 2009-01-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Noi standarde pentru câinii din rasa Bulldog Englez
Câinii din rasa Bulldog Englez, faimoşi pentru aspectul docil şi blând, cu fălcile lăsate, nu mai corespund standardelor Clubului Kennel din Marea Britanie, club ce stabileşte standardele canine. Motivul? În ultimii ani nu se mai nasc pui de bulldog englez fără intervenţia medicală a unui veterinar, ceea ce pune în pericol supravieţuirea speciei fără intervenţia omului.

Datorită noilor cerinţe impuse de către British Kennel Club, Bulldogul Englez nu va mai fi niciodată la fel. Era timpul ca cineva să-şi asume responsabilitatea pentru supravieţuirea rasei.

Simpaticul câine, caracterizat prin fălci mari şi lăsate, capul mare şi maxilarul de jos proeminent, picioarele scurte şi cu pielea lăsată, cu botul turtit, lat si comprimat, va trece prin "operaţii estetice" menite a-l ajuta să trăiască.

În urma unui documentar cutremurător despre câinii de rasă, realizat de BBC în care se trage un semnal de alarmă referitor la bolile ce se transmit ereditar în urma împerecherii între rude, membrii Clubului Kennel au dispus modificarea anumitor standarde la rasa Bulldog Englez.

bulldog englez
Puiut de Bulldog Englez

Documentarul a scos la lumină cruda realitate a acestor câini care au nevoie de intervenţia omului în a se reproduce. Nici o femelă de Bulldog Englez nu mai poate naşte singură, fiind necesară o operaţie de cezariană. Din cauză că puii au capul mare la naştere şi restul corpului mai mic, şansele ca o femelă să nască normal sunt foarte reduse. De asemenea, în ultimii ani mulţi câini din această rasă au fost reproduşi prin inseminare artificială, aflându-se în imposibilitatea de a se împerechea.

Iniţial, conducerea clubului Kennel a depus o plângere împotriva postului de televiziune, precizând că documentarul e "maliţios şi prezintă informaţii nefondate", însă recent au apărut pe siteul clubului modificări aduse acestei rase.

Aceste modificări vor preveni exagerările crescătorilor profesionişti, care din dorinţa de a îmbunătăţi rasa, au scăpat din vedere multe aspecte importante ale sănătăţii şi libertăţii acestor câini.

Preşedintele Societăţii de Zoologie din Londra, Patrick Bateson, a demarat o anchetă pe baza informaţiilor prezentate în documentar, urmând ca raportul său să fie dat publicităţii în toamna acestui an.

Între timp, preşedintele Clubului Bulldog Englez, Robin Searle a declarat pentru ziarul London Times că va lua măsuri legale împotriva clubului Kennel. "Ce veţi vedea, va fi un câine complet schimbat, nicidecum un Bulldog Englez". Motivul? "Bulldogul Englez aşa cum îl ştim azi este o emblemă a culturii britanice", consideră Robin Searle.

bulldog englez puiut
Bulldog Englez

Nu se cunosc exact originile acestei rase dar se presupune că ar fi rezultatul unui mix între mastiff şi pug.

Bulldogul a fost folosit pentru prima dată în anii 1600, în "bullbaiting", un fel de lupte în care bulldogii săreau la un botul unui taur legat şi încercau să-l sufoce. Din fericire, aceste practici barbare au luat sfârşit în anul 1835. Se spune că Primul Ministru Britanic, Winston Churchill ar fi împărtăşit unor nazişti motivul pentru care bulldogul are bărbia atât de lungă şi faţa căzută. "Pentru a putea respira fără a da drumul duşmanului", spunea Winston Churchill.

Datorită noilor standarde impuse de clubul Kennel, Bulldogul Englez va avea capul proporţional cu restul trupului iar sănătatea nu-i va mai fi periclitată. E foarte posibil ca imaginea Bulldogului Englez să se schimbe drastic, cum s-a întâmplat în cazul Labradorilor, Clumber Spanielsilor, Pekinezilor, raselor de Ciobănesc German şi Mastiff.

Crescătorii profesionişti care nu sunt de acord cu măsurile luate de Clubul Kennel pot depune contestaţii până la sfârşitul lunii iunie.

Sănătatea şi bunăstarea câinelui vor fi în mâinile crescătorilor, anunţă Marc Abraham, doctor veterinar în cadrul clubului Kennel.


Tu ce zici?