No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Mops, cainele jucaus!

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Mops, cainele jucaus!
Mopsul este descris de fraza “multum in parvo” adica “mult intr-un spatiu mic”. Sunt recunoscuti pentru personalitatea jucausa, dragalasenia specifica si dorinta de a cutreiera lumea inconjuratoare.

Istoricul rasei:

 

Mopsul este una din cele mai vechi rase de caini si a inflorit inca dinainte de 400 i.e.n. Multi cercetatori sunt de acord cu faptul ca rasa vine din Asia, datorita similitudinilor cu rasa Pechineza. China este sursa cea mai timpurie cunoscuta pentru Mopsi, unde erau animale de companie in manastirile budiste din Tibet. Apoi rasa a aparut in Japonia si Europa, devenind populara cand printul William al II-lea a devenit regele Angliei. El a detinut Mopsi si astfel au devenit rasa cea mai la moda pentru generatii indelungate.

 

Mops privit de jos
Mops privit de jos

 

Este rasa potrivita pentru tine?


Motivul Mopsului de a trai este sa stea langa oameni si sa-i multumeasca. Datorita vigorii sale il face favoritul familiei. Se simt confortabil in apartamente mici deoarece nu au nevoie de multa miscare, rasa adaptandu-se usor la toate situatiile. Blana sa scurta necesita ingrijire minima. Mopsul face parte din grupa cainilor de rasa mica, American Kennel Club l-a recunoscut in 1885. Cantareste intre 6 si 8 kg.

 

Standardul rasei Mops:


 • Aspect general

Are un aspect "patratos". Un Mops slab cu picioare groase sau un caine cu picioare scurte si un corp lung e descalificat in concursurile canine!

 • Marime, proportie, substanta

Mopsul trebuie sa fie "multum in parvo" si aceasta condensare (daca poate fi folosit acest cuvant) este aratat de forma compacta, proportii bine legate si asprimea dezvoltarii muschilor. Preferabil ar trebui sa cantareasca intre 6-8 kg.

 

Mopsul. Privire din fata
Mopsul. Privire din fata

 

 • Cap

Capul este mare, masiv, rotund si nu de forma unui mar, fara vreo arcuire a scalpului. Ochii sunt inchisi la culoare, foarte mari, iesiti in afara si proeminenti, de forma globulara, moi si nerabdatori ca expresie, foarte luciosi si cand sunt excitati, plini de entuziasm. Urechile sunt subtiri, mici, moi, ca o catifea neagra. Ridurile sunt mari si adanci. Botul este scurt, tocit, patrat. Maxilarul unui Mops ar trebui sa fie foarte usor inferior.

 • Gat, linie superioara, corp

Gatul este usor arcuit, puternic si gros si are spatele scurt. Corpul este scurt, larg in piept si cu coasta bine ridicata. Coada este rasucita peste sold. Rasucirea dubla este perfecta.

 • Partile inferioare

Picioarele sunt foarte puternice, drepte, de lungime moderata. Coatele trebuie sa fie direct sub greaban cand este privit din lateral. Chisitele sunt puternice, nici abrupte, nici joase. Degetele sunt bine despartite, iar unghiile sunt negre. Pintenii sunt in general eliminati.

 • Blana

Este fina, neteda, moale, scurta si lucioasa.

 • Culoare

Culorile sunt cafeniu sau negru.

 • Desen

Este bine definit. Botul sau masca, urechile, alunitele de pe obraji, marcajul degetului mare sau diamantul de pe frunte, iar brazda din spate ar trebui sa fie cat mai negre cu putinta. Cu cat este mai intensa si mai bine definita, cu atat mai bine. Brazda este o linie neagra care se intinde de la occipital la coada.

 • Mersul

Vazut din fata, picioarele ar trebui sa fie puse bine in fata, sa nu arate vreo slabiciune in pinteni, labele trebuie sa aterizeze perpendicular cu degetele drept inainte. Actiunea din spate ar trebui sa fie puternica si libera, fara sa se rasuceasca la articulatii. Picioarele din spate ar trebui sa urmeze in linie partea din fata. Exista o convergenta usoara naturala a membrelor, atat a celor din fata cat si a celor din spate. O rotire usoara a membrelor posterioare caracterizeaza mersul care ar trebui sa fie sigur de sine si stilat.

 • Temperamentul

Mopsul este o rasa calma, prezentand stabilitate, dorinta de a juca, farmec si demnitate. Isi iubeste nespus de mult stapanii, e loiala celui ce o ingrijeste mai mult si are tendinta de a-si coplesi stapanii cu monstrele de afectiune. E un caine fantastic, potrivit atat familiilor unde sunt copii cat si persoanelor singure.

 • Descalificare

Orice alta culoare in afara de cenusiu sau negru.


Tu ce zici?