No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Fox Terrier sârmos

Ultima modificare: 2010-11-15 | Data publicării: 2009-10-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Fox Terrier sârmos
Câinele din rasa Fox Terrier sârmos iese în evidenţă prin trăsăturile specifice clasei de Terrieri: e energic, vioi, are părul sârmos şi botul dreptunghiular. Deşi se asemănă cu Fox Terrierul cu păr neted, vorbim totuşi de 2 rase distincte care fac parte din clasa Fox Terrier. În prima jumătate a secolului XIX-lea au fost folosiţi la vânătoarea de vulpi, având rolul de a le alunga din vizuini.

Scurt Istoric:

 

Fox Terrierul cu părul sârmos a apărut în Anglia, fiind folosit la vânătoarea de mamifere mici, în special vulpi. Se presupune că această rasă a apărut în urma unor încrucişări între o rasă cu blana roşie (acum dispărută) şi terrieri de Wales, Derbyshire şi Durham.

Conform unor mărturii istorice, Regina Victoria a fost fericita posesoare a unui Fox Terrier sârmos iar fiul său, Regele Edward al VII-lea s-a bucurat de compania a 5 astfel de câini.

Până în anii '30, această rasă nu s-a bucurat de aprecierea publicului însă odată cu apariţia unui exemplar de Fox Terrier Sârmos în serialul The Thin Man, a explodat cererea pentru aceşti câini.

 

Trăsături:

 

Fox Terrierul Sârmos este un câine de talie medie ce se remarcă datorită botului dreptunghiular, blăniţei sârmoase şi a sprâncenelor stufoase. Are spatele drept şi scurt ce se termină cu o coadă ţinută aproape mereu sus. Ocazional se pot întâlni Fox Terrieri Sârmoşi care au coada tăiată.

Câinele din această rasă are un trup compact şi musculos, cântăreşte între 7 şi 9,5 kg. Culoarea blănii este albă cu pete maronii pe cap şi urechi, având pete închise de culoare pe spate şi posterior.

Blana e formată din 2 straturi, cel inferior este moale şi pufos în timp ce stratul exterior este aspru şi dur. Tocmai de aceea are nevoie de îngrijire periodică, o dată sau de 2 ori pe săptămână necesită periaj pentru a se preveni încâlcirea părului.

 

Comportament:

 

 

fox terrier sarmos
Fox Terrier Sarmos. foto: wikimedia.org

 

 

Fox Terrierul sârmos este un câine zgomotos, energic, vioi, înzestrat cu o curiozitate nelimitată. Dacă e ţinut la bloc va lătra la cel mai mic zgomot, asemenea oricărui tip de câine de vânătoare. Va răspunde şi celei mai mici mişcări, considerând că e ceva ce merită investigat.

Dacă e crescut la casă, e recomandat să ai o curte îngrădită tocmai pentru că lăsându-se pradă curiozităţii va părăsi spaţiul gospodăriei.

Câinele din această rasă are nevoie de socializare şi de mult exerciţiu. Dacă e crescut într-un mediu în care are de-a face cu alte patrupede dar şi cu persoane străine, va deveni un câine ideal pentru familie.

Poate fi extraordinar de încăpăţânat dar şi uşor de dresat, depinde cum e crescut. Adeseori câinele Fox Terrier Sârmos vede o pradă în celelalte animale aşa că e bine să-l înveţi de mic să trăiască alături de o pisică sau un alt câine dar de talie mică. Adoră să-şi însoţească stăpânul peste tot, îi place să fie răsfăţat şi devine gelos pe alte lucruri sau fiinţe în cazul în care simte că nu primeşte destulă atenţie.

E un câine perfect pentru o familie cu un copil mai mare, care debordează de energie. Puiul de Terrier Sârmos are nevoie de atenţia exclusivă a stăpânului, cel puţin în primele luni de viaţă. Atenţie la dinţii foarte ascuţiţi din stadiul de puiuţ! E indicat să începi cursuri de dresaj cât mai devreme.

 

Probleme de sănătate:

 

Fox Terrierul Sârmos e un câine în genere sănătos, singurele probleme majore fiind legate de ochi şi de iritaţii ale pielii. Fac uşor alergie la pureci şi căpuşe, dar dacă sunt deparazitaţi şi vaccinaţi conform unei scheme bine stabilite, nu prezintă probleme majore de sănătate.

Fiind un animal energic, sunt foarte mici şansele de a avea probleme legate de obezitate.

Speranţa de viaţă: între 10 şi 16 ani.


Tu ce zici?