No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Doberman Pinscher

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-11
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Doberman Pinscher
Cainele Doberman Pinscher este un animal musculos, foarte rezistent si rapid. Are un aspect de caine nobil. Doberman-ul, crescut si antrenat adecvat, s-a dovedit un prieten si un gardian, iar inteligenta si abilitatea lui de a absorbi si retine dresajul l-a transformat intr-un caine ideal pentru politie si fortele speciale. Blana cainelui de rasa Doberman este scurta si tare, poate fi de culoare neagra, rosiatica, albastra si cenusie.

Istoricul rasei

 

Desi radacinile rasei sunt relativ necunoscute, se crede ca Dobermanul Pinscher este originar din Germania din anul 1900, luandu-si numele de la colectorul de taxe Louis Dobermann din Apolda, care a vrut un caine de marime medie care sa fie atat paznic, cat si caine de companie. Rasele utilizate pentru a se dezvolta Dobermanul probabil au fost Shepherd cu par scurt, Rottweiler, Terrier negru si tabacit si Pinscher german.

 

Este rasa potrivita pentru tine?


Dobermanul este cunoscut ca fiind un caine atent, fara frica si ascultator. Este gata sa dea alarma prompt, dar este si afectuos, ascultator si loial. Rasa necesita exercitiu regulat si putina ingrijire pentru parul sau scurt.

 

Image alternDoberman odihnindu-seate text (alt)
Doberman odihnindu-se

 

  • Face parte din Grupa cainilor muncitori;
  • American Kennel Club (AKC) a recunoscut rasa in 1908.
  • Variaza in marime de la 60-71 cm inaltime la umeri.
  • Este un caine de paza si de companie.

 

Standardul rasei Doberman Pinscher - grupa muncitoare -


Aspect general

Aspectul este cel al unui caine de marime medie, cu un corp care, vazut din lateral, are forma unui patrat. Construit compact, musculos si puternic, pentru o mare rezistenta si viteza. Este un caine atent, determinat, alert, fara frica, loial si ascultator.

Marime, proportie

Inalt la greaban: Masculi: 66-71 cm, ideal ar fi la 68½ cm; Femele: 60-66 cm, ideal la 64½ cm Inaltimea masurata vertical de la pamant pana la punctul cel mai inalt al greabanului este egala cu marimea masurata orizontal de la piept la proiectia din spate a coapsei superioare. Lungimea capului, gatului si picioarelor este proportionala cu lungimea si adancimea corpului.

Capul

Lung si uscativ, se aseamana cu o pana tocita atat vazut din fata, cat si din profil. Cand este vazut din fata, capul se largeste treptat spre baza urechilor, practic intr-o linie neintrerupta. Ochii migdalati au o expresie viguroasa si energica. Irisul este de culoare uniforma, variind de la un maroniu mediu la unul inchis pentru cainii negri; culorile irisului rosu, albastru si cenusiu se amesteca cu cele al desenului, dar forma mai inchisa este preferata oricand. Urechile in mod normal trunchiate se poarta ridicate.

Varful scalpului este lat, cotit cu o oprire usoara la podul botului, cu linia botului extinsa paralel cu linia superioara a craniului. Obrajii sunt lati si musculosi. Nasul negru la cainii negri, maro inchis la cei rosii, gri inchis la cei albastri, de culoare tan la cenusii. Buzele sunt lipite aproape de maxilare. Falca e completa si puternica.

Dintii sunt puternic dezvoltati si albi. Incisivii de jos sunt verticali si ating in interior incisivii de sus; este o muscatura de foarfeca perfecta: 42 dinti plasati corect, 22 jos si 20 sus. Defecte de descalificare: Patru sau mai multi dinti lipsa.

 

Atentia este una dintre caracteristicile acestui caine
Atentia este una dintre caracteristicile acestui caine

 

Gat, brazda, corp

Gatul este purtat mandru, musculos si uscat. Este bine arcuit, cu ceafa largindu-se treptat spre corp. Lungimea gatului este proportionala cu trupul si capul. Greabanul este pronuntat si formeaza punctul cel mai inalt al corpului. Spatele este scurt, ferm, de latime suficienta si musculos la coapse, extinzandu-se intr-o linie dreapta de la greaban la crupa usor rotunjita.

Pieptul larg si bine definit. Coastele sunt bine arcuite de la nivelul coloanei vertebrale, dar aplatizat in capatul de jos, pentru a permite cotului degajare. Pieptul coboara adanc pana la cot. Burta bine suflecata, extinsa intr-o linie curba de la piept. Coapsele sunt mari si musculoase. Soldurile sunt late si in proportie cu trupul, latimea soldurilor fiind aproximativ egala cu latimea corpului de la coaste si umeri. Coada taiata la aproximativ a doua articulatie, pare a fi o continuare a coloanei vertebrale si este purtata doar cu puţin deasupra orizontalei atunci cand cainele este in alerta.

Partile inferioare

Lungimea umerilor este egala cu cea a bratului superior. Inaltimea de la cot la greaban este aproximativ egala cu inaltimea de la pamant la cot. Picioarele vazute din fata si din lateral sunt perfect drepte si paralele unul cu altul de la cot la pinteni, musculosi si vanjosi, cu oase puternice. In pozitie normala si cand merge, umerii stau strans lipiti de piept. Pintenii sunt fermi si aproape perpendiculari cu pamantul. Picioarele sunt bine arcuite, compacte, fara a se intoarce inauntru sau in afara.

Partile posterioare

Oasele soldului cad de la coloana vertebrala la un unghi de aproximativ 30 grade, producand o crupa usor rotunjita si bine umpluta. Gambele superioare sunt la unghiuri drepte fata de oasele soldului, sunt lungi, largi si musculoase pe ambele margini ale coapsei. Gambele superioare si inferioare sunt de lungimi egale. In timp ce cainele este in repaus, jaretul la calcai este perpendicular solului. Privite din spate, picioarele sunt drepte, paralele unele cu altele si destul de indepartate pentru a se potrivi cu un corp construit corect. Pintenii, daca exista, sunt, in general, eliminati.

Blana

Neteda cu par scurt, tare si gros. Se admite un strat invizibil gri pe gat.

Culoare si desen

Culorile admise: negru, rosu, albastru si cafeniu. Desen: o pata brusc definita, apare deasupra fiecarui ochi si pe bot, gat si piept, pe toate picioarele si sub coada. Pete albe pe piept, care nu depasesc patratele de 0.12 cm sunt admise. Defecte desscalificatoare: Cainii care nu au culoarea permisa.

Mers

Liber, balansat si viguros, cu o buna atingere a picioarelor inferioare si o putere mare in picioarele superioare. Cand merge la trap, exista o puternica actiune din spate. Fiecare picior din spate se misca in linie cu picioarele din fata pe aceeasi parte. Picioarele din spate si din fata nu sunt aruncate inauntru sau in afara. Spatele ramane puternic si ferm. Cand se misca la trap rapid, un caine construit corespunzator va merge pe o singura cale.

 

Doberman in pozitia de ´stai´
Doberman in pozitia de "stai"

 

Temperament

Energic, atent, determinat, alert, fara frica, loial si ascultator. Arbitrul trebuie sa descalifice din ring orice Doberman timid sau vicios.

Timiditatea: un caine trebuie arbitrat dupa timiditatea fundamentala daca refuza sa stea la examinare, daca se retrage de la arbitru, daca ii este frica de o apropiere din spate, daca se sperie de un zgomot brusc.

Calm si ascultator: un caine care ataca sau incearca sa atace fie arbitrul sau pe handler este, cu siguranta, un caine agresiv si neascultator. O atitudine agresiva sau beligeranta fata de alti caini nu ar trebui sa fie considerata vicioasa.

Greseli:

Cele descrise mai sus este cel al unui caine de rasa Doberman Pinscher ideal. Orice deviere fata de cele de mai sus trebuie penalizata.


Tu ce zici?