No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Copoii

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Copoii
Copoii sunt caini de vanatoare. Totusi se pot integra si in viata de familie. Activi, energici si galagiosi, au nevoie de un spatiu in aer liber pentru a se desfasura. 

Activi, nu narcoleptici

 

Foarte multe productii de la Hollywood prezinta copoiul drept un caine lenes, pasiv, care doarme linistit pe veranda unei case in timp ce hotii fug cu diamantele. Aceasta imagine creeaza falsa impresie ca acesti patrupezi dorm tot timpul. De fapt, ei sunt caini de vanatoare, neinfricati si activi, foarte seriosi in munca lor de a lua urma animalului vanat. Inclusiv conformatia fetei le favorizeaza slujba, prin urechile lungi si ridurile faciale care faciliteaza detectarea si directionarea mirosului. Indiferent de conditii si drum, odata ce au simtit un miros, il vor urmari. Pentru a fi in siguranta, este recomandat sa fie tinuti in lesa sau intr-o zona bine imprejmuita cu gard.

 

basset hound poze
Basset Hound. foto: http://www.flickr.com/photos/and1/3231963572/

 

Crescuti cu un scop bine definit

 

Copoii au aparut in Europa si America de Nord, avand sarcina de a lua urma si de a gasi prada. Unii au fost special dezvoltati pentru a lua urma vanatului ranit, pe cand altii au fost dresati pentru a urca vanatul in copac si a-l tine acolo chemand vanatorii prin latrat. De aceea, acest caine este foarte galagios, putand sa deranjeze vecinii, mai ales daca locuiesti intr-un apartament. Avand in vedere ca la vanatoare copoii merg in haite si lucreaza impreuna cu vanatorii, acestia se inteleg bine si cu alti patrupezi, dar si cu oamenii. Sunt caini de incredere daca ii lasi cu copii indisciplinati sau catelusii nazdravani si needucati.

 

Mari sau mici, tot vanatori

 

Marea majoritate a raselor din aceasta categorie sunt caini mari, insa exista si varietati pitice cum ar fi: Basset Hound sau Teckel. Chiar daca sunt de talie mica, au pastrat instinctul de vanator si sunt foarte galagiosi si incapatanati, daca au ocazia. Desi sunt sociabili cu toata lumea, copoii tineri pot fi prea energici pentru copii mici. De asemenea, acesti caini au anumite probleme de sanatate mai deosebite, cum ar fi infectiile la urechi din cauza lungimii acestora, probleme ale pielii, date de ridurile de pe fata si probleme cu spatele si discurile intervertebrale la rasele pitice. De aceea este recomandat sa cureti urechile si cutele pielii, in mod reglat.

 

Legenda

 

Tennessee Lead a fost un copoi de culoare negru cu cafeniu, furat in timpul unei vanatori de caprioare in anul 1852 si adus din Tennessee in Kentucky. El a devenit masculul de reproducere care a stat la baza liniilor Walker, Goodman si Trigg ale Foxhoundului american.


Tu ce zici?