No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ciobănescul Românesc Carpatin

Ultima modificare: 2010-11-15 | Data publicării: 2009-02-02
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Ciobănescul Românesc Carpatin
Acest mândru câine a fost selecţionat dintr-o rasă endemică prezentă în spaţiul Carpato-Danubian. Carpatinul vine de undeva din negura timpului, din vremea primilor pastori pe aceste meleaguri. A tranversat munţi de timp păstrându-şi până în prezent nealterat caracterul de câine de pază în care se regăseşte încă acea scânteie de câine primordial.

Criteriul de bază în selecţia carpatinului a fost utilitatea, adică abilitatea şi capacitatea acestuia a de apăra turma de pradătorii mari (lup, urs, mistret sau linx) colaborată cu capacitatea acestui câine de se adapta condiţiilor vitrege din munte (vânt, ploaie, frig, zapadă).

De multe ori sunt convins ca românii nu sunt conştienţi de această comoară naţională pe care au moştenit-o de la moşii şi strămoşii lor. Pentru omologarea internaţională a acestei rase s-au facut multe încercări şi iniţiative.

 

 

Ciobănescul Românesc Carpatin
Puiuti Carpatin -6 saptamani

 

 

Primul standard a fost redactat in 1934 de către Institutul Naţional de Zootehnie. Acest standard a fost modificat şi reactualizat în 1982, 1999 şi 2001 de către Asociaţia Chinologica Română.

La 30.03.2002 Comisia Tehnică a A.Ch.R. a adaptat standardul în conformitate cu modelul propus de Federaţia Chinologică Internatională. După mai bine de70 de ani de la primul proiect de standard al rasei, munca depusă de către crescători împătimit, reprezentaţi de către Asociaţia Chinologică Română a fost încununată de succes în iunie 2005 când Federaţia Chinologică Internaţională a recunoscut ca rasă de sine stătătoare Ciobănescul Românesc Carpatin. Trebuiesc spuse nişte cuvinte privitor la aspectul şi caracterul acestui câine naţional.

 

Descriere:

 

Sunt câini de culoare sură (gri-lupie) extrem de frumoşi, viguroşi şi rezistenţi, de o splendoare deosebită care îmbină atât de armonios supleţea cu forţa fizică. Pe munte, carpatinul neavând un acoperiş deasupra capului, însoţind în permanenţă turma, a fost nevoit să se adapateze la condiţiile vitrege. Astfel a dezvoltat un subpăr dens şi moale care asigură izolare termică necesară, subpăr protejat la exterior de un păr mai lung şi drept. Pe feţele posterioare ale membrelor, părul este şi mai lung, aşa numitele panaşe şi pantaloni, care îi permit carpatinului să se aşeze pe solul rece sau în zăpadă.

 

 

Ciobănescul Românesc Carpatin
Arin, mascul Ciobanesc Carpatin

 

 

Carpatinul este un câine de pază înascut, curajos şi tenace. Se remarcă prin ataşamentul instinctiv, necondiţionat, faţă de turme şi faţă de stăpânul său. Este un câine cu un comportament demn, calm şi echilibrat, dar care atunci când situaţia o cere se transformă într-o clipită într-un veritabil luptător, extrem de rapid, agil şi puternic, înflăcărat de dorinţa de a-şi apăra stăpânul chiar cu preţul vieţii. Este un caine extrem de tenace şi hotărât. Câine de tip lupoid, puternic dar niciodată greoi, dispune de un miros şi o agerime extraordinare, simte salbăticiunea de la mare distanţă şi îi iese în cale de fiecare dată. Pe munte doar cei mai puternici şi hotărâţi supravieţuiesc.

Totodată carpatinul este un câine fără mofturi, adică nu este deloc un câine pretenţios, mâncă aproape orice, perfect adaptabil la condiţiile climaterice din ţara noastră, fiind în acelaşi timp un bun câine de familie.

Ţin să remarc dragostea şi ataşamentul acestei rase faţă de copii, suportând cu stoicism micuţilor pui de om toate micile răutăţi...

 

 

Ciobănescul Românesc Carpatin
Tera de Transilvania - femela

 

 

Ca o părere personală, carpatinul este cel mai frumos şi echilibrat ciobănesc şi cand spun asta încerc să mă detaşez de dragostea faţă de locurile natale...

La fel de convins sunt că dacă iţi doreşti un câine de pază, carpatinul este alegerea ideală şi acest lucru îl spun ca posesor de carpatin, am văzut şi văd aceşti câini în acţiune.

Orice remarcă la adresa câinelui naţional păleşte în momentul în care îl vezi faţă în faţă...

Ochii lui migdalaţi, măreţia şi demnitatea acestui câine, frumuseţea lui atât de pitorească te izbesc, lăsându-ţi în suflet o dorinţă acerbă de a-i fi aproape, parcă legătură ancestrală dintre tine şi el, ca locuitori ai aceloraşi meleaguri de mii de ani, începe să prindă viaţă, copleşindu-ţi sufletul cu tandreţe, pe scurt... ÎL VEI DORII!

 

Despre devotamentul, curajul şi măreţia acestui câine ar mai fi multe de spus.

 

Reţin o întâmplare cu un cioban care şi-a aflat sfârşitul tragic pe munte, când a fost găsit după patru zile cei doi carpatini ai săi se luptau să alunge corbii din preajma cadavrului, nemâncaţi şi fără apă de atâta timp, nu au plecat, au rămas credincioşi până la capăt aceluia care le-a fost stăpân şi pe care l-au iubit mai presus de suferinţa proprie.

 

 

Ciobănescul Românesc Carpatin
Green si Dragon de Transilvania

 

 

Rămâne doar să ne închipuim lupta dusă de cei doi carpatini în timpul nopţilor, când s-au luptat cu fiarele sălbatice, ţinându-le pe acestea departe de trupul neînsufleţit al celui cu care au împărţit codrul de mămăligă...

Exemplele ar putea continua.

Toate aceste lucruri sper că au adus mai aproape de inima cititorului "splendoarea sură", câinele naţional al românilor, ciobanescul carpatin.

Şi să nu uităm că atât noi cat şi el simţim româneşte...

Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziţie adresele de internet:

www.carpatin.eu

www.carpatin.net

www.carpathiandog.info

www.carpatin.info

Autor: Ing. Alin Butisca


Tu ce zici?