No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cainii de paza

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cainii de paza
Cainii de paza isi iau slujba foarte in serios. Energici, prietenosi si loiali, ei vor avea intotdeauna grija de tine si de familia ta.

Isi iau slujba in serios

 

poza doberman
Doberman Foto:http://www.flickr.com/photos/velcrodobes/249455280/

Cainii de paza au fost alesi si crescuti pentru a proteja oamenii, proprietatile si turmele de animale. Cea mai veche rasa de acest gen, Mastifful tibetan, este folosit in acest scop de mii de ani si este considerat a fi stramosul multor caini de paza din ziua de azi. In vreme ce unele rase, cum ar fi Rottweilerul si Dobermanul, au fost crescute pentru a-si proteja stapanii, cainii de paza ai turmelor au fost crescuti pentru a trai fara o atentie deosebita din partea oamenilor.  Acesti patrupezi se ataseaza mai mult de animalele din turma decat de oameni sau alti caini, aparandu-le chiar cu pretul vietii.

Mari si sedentari

Cainii din aceasta categorie tind sa fie mari si retrasi, blanzi cu oamenii, dar feroce atunci cand sunt provocati. Datorita dimensiunilor, unii dintre ei traiesc mai putin si sufera de afectiuni ale soldului si  ale articulatiilor. Din aceasta categorie face parte si Terrierul negru rusesc, care este foarte activ si care are nevoie de activitati in care sa-si consume energia de care dispune. Cei mai multi caini au o nevoie scazuta de miscare, fiind destul de sedentari.

 

Au nevoie de stapani cu experienta

 

Desi sunt paznici prietenosi si sociabili, este important sa retii pentru ce au fost crescuti acesti caini si cum se vor integra ei in viata ta. Daca ai o multime de prieteni care vin si pleaca de la tine si copii mici cu multi amici, unele dintre rasele de paza sunt nepotrivite. Cu toate ca cei mai multi sunt devotati familiei, suspiciunea lor fata de straini si spiritul protector ii poate face sa interpreteze gresit unele situatii inofensive, cum ar fi un meci de tranta dintre copilul tau si un prieten. Rasele de paza au nevoie de un stapan cu experienta in cresterea cainilor si cu multa rabdare.

Cu cei mai multi caini corectia fizica nu este necesara sau recomandata, pentru ca nu vei castiga aceasta batalie fizica. Cu toate acestea, un dresaj corespunzator ii va mentine supusi si loiali. Multi specialisti nu recomanda cainii de paza pentru cirezi decat persoanelor care stiu cum sunt acestia si care le respecta nevoile.

 

Cei mai mari, cei mai potriviti

 

 

poza saint bernard
Saint Bernard. Foto: http://www.flickr.com/photos/billgarrett-newagecrap/1502756252/

Printre cainii gardieni se afla si unele rase pentru tauri, cum ar fi Boxerul, care era folosit pentru apararea cirezilor de tauri. In prezent, boxerii sunt caini de companie. Saint Bernardul si Terranova sunt animale de companie foarte potrivite.  Au fost initial caini pentru cautare si salvare si sunt  prietenosi si sociabili. In ciuda dimensiunilor impresionante ale cainelui Terranova si aspectului dur al Boxerului, aceste rase sunt  companionii ideali pentru o familie si putine rase i-ar putea intrece atunci cand vine vorba de prietenie. Datorita dimensiunii lor si prudentei fata de straini, toate rasele de paza trebuie sa fie dresate corespunzator. Chiar si cei foarte prietenosi, cum este Saint Bernardul, ar trebui dusi la dresaj, pentru ca marimea lor poate fi periculoasa pentru copiii mai mici si persoanele in varsta.

Marimea cainelui ar trebui sa fie luata in calcul atunci cand decizi ce caine de paza iti cumperi. Desi cei mai multi sunt sedentari, un caine care cantareste 70 de kg este totusi un pic cam mare pentru apartament. Acesti caini mari vor avea si nevoi mari precum: mai multa hrana, curatenie, spatiu si vizite medicale frecvente.


Tu ce zici?