No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre cainii de companie

Ultima modificare: 2010-11-25 | Data publicării: 2010-05-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Despre cainii de companie
La inceput, cainii aveau alt rol: acela de paznic al gospodariei. Cu timpul insa au devenit caini de casa si animale foarte sociabile. Majoritatea cainilor de companie sunt de talie mica, unele fiind variante mici ale unor rase mari si foarte indragite insa greu de tinut in apartamentele micute ale romanilor.

Transformarea cainilor de paza in caini de companie

 

Majoritatea raselor de caini au fost crescute pentru un anumit scop, cum ar fi vanatoarea, directionarea turmelor de oi sau pazirea gospodariei. Cainii de companie nu fac exceptie. Unele rase au fost crescute exclusiv pentru aspectul lor dragalas, in timp ce altele s-au adaptat vietii in casa omului. De obicei, cainii de companie sunt rasele mici sau variantele pitice ale unor caini mari. Poodle-ul pitic este tipul de caine mai mic decat rasa standard, Schipperke este o varianta mai mica de ciobanesc, iar Boston Terrier-ul si Bulldog-ul Francez sunt rase la scara redusa ale cainilor folositi in luptele cu tauri.

poze bulldog francez
Bulldog Francez. Foto: http://www.flickr.com/photos/baha1210/2978422466/

 

Cainii de companie si socializarea

 

Servind ca animale de companie, aceste rase au devenit in timp caini de casa, care se inteleg bine cu aproape toata lumea, inclusiv cu cei mici, strainii si alte animale. Unii insa tind sa devina agitati si nervosi daca nu socializeaza in mod adecvat.

Din cauza taliei reduse, deseori socializarea lasa de dorit si sunt rasfatati excesiv. Acest mod de abordare a cainelui este gresit, deoarece il conditioneaza spre o atitudine posesiva si agresiva.

Este necesar, asemeni tuturor cainilor, ca si rasele de companie si cele "de jucarie" sa aiba parte de un dresaj de baza inainte de a intra in contact cu lumea exterioara.

 

Mici, dar rezistenti

 

Desi dimensiunile lor sunt reduse, sunt caini destul de rezistenti, in special descendentii raselor mai mari, care initial au fost folositi pentru vanatoare sau paza. Spre exemplu, Yorkshire Terrier-ul era folosit la vanatoarea de sobolani, iar Affenpinscher-ul poate sa mearga doar pe picioarele posterioare si sa stea pe baza coloanei, cu coada sub el si picioarele din spate intinse inainte.

 

Rasa standard, considerata anomalie

 

In ceea ce priveste Terrier-ul tibetan si Dalmatianul, acestia sunt anomalii in lumea cainilor de companie, intrucat sunt caini care au pastrat dimensiunile si aspectul stramosilor lor. Terrierul tibetan a fost crescut initial pentru a pazi si mana cirezile, iar Dalmatianul pentru a insoti diligentele.

Acesta din urma a avut dificultati in a se adapta la noul sau rol, acela de companion, datorita firii sale active si nivelului ridicat de energie pe care il poseda. Aceste rase au nevoie de stapani experimentati, care le pot oferi structura si miscarea de care au nevoie.


Tu ce zici?