No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Caini de rasa: Basenji (I)

Ultima modificare: 2010-11-11 | Data publicării: 2010-05-19
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Caini de rasa: Basenji (I)
Basenji este cunoscut si sub denumirile: Cainele fara voce, Cainele de tufis african, Cainele African Barkless, Cainele de Congo, Cainele Zande.
 • Durata de viata: 10-12 ani desi ocazional Basenji a trait peste varsta de 20 de ani
 • Numarul catelusilor fatati: de la 4 la 6 catelusi
 • Rasa : Southern si AKC Hound
 • Culoare: patru culori de baza: rosu, negu, tricolor (care consta in negru cu cafeniu in designul lor traditional) si tigrat (rosu cu dungi negre), fiecare dintre acestea cu alb pe coada, piept si picioare.
 • Lungimea parului: scurt
  Basenji
  Basenji
 • Marime: medie
 • Naparlire: redusa
 • Inaltimea masculului: 41-43 cm
 • Greutatea masculului: 10-12 kg
 • Inaltimea femelei: 38-41 cm
 • Greutatea femelei: 9-11 kg

Spatiul de viata:


Basenji poate trai in aer liber, intr-o curte mare sau intr-un apartament, conditia fiind sa faca zilnic miscare. Cand este plictisit, cainele Basenji va incepe sa roada lucruri - orice este inaintea privirii lui. Daca traiesti intr-un apartament, animalul nu ar trebui lasat singur. In multe privinte se aseamana cu un copil foarte energic.

Basenji provine din Africa si este un caine de talie mica, de marimea unui Fox Terrier, atletic, acoperit cu par scurt, cu o blana neteda, lucioasa, care poate avea diferite culori.  Are picioare albe, asa cum sunt si pieptul si varful cozii. Este un caine elegant, cu picioare lungi si un spate drept. Multi cred ca are o privire mereu ingrijorata, din cauza cutelor adanci de pe frunte. Coada este ridicata, dar se onduleaza putin peste spate. Urechile sunt ridicate, drepte si deschise in fata, fiind asemanatoare cu cele ale unui Ciobanesc German, chiar daca unii spun ca seamana cu o caprioara mica. Ochii mici, migdalati, fac ca Basenji sa para sasiu.

Picioarele lungi  fac ca pasul lui sa fie asemanator cu cel pe care il vezi la un cal. Are un fel de galop, atunci cand alerga cu viteza maxima, cand picioarele abia ating pamantul. Cainele se bucura facand lucrurile pentru care a fost nascut: vanatoare si alergare. Aceasta este trasatura care il face sa doreasca sa haituiasca fiecare animal mic pe care il vede. Daca scapa din lesa, nu va ezita si va fugi si, in cele mai multe cazuri, va fi iti va ignora chemarea. Basenji intra in calduri o data pe an, toamna.

 

Basenji, cainele care nu latra!


Asta nu inseamna ca este un caine mut. In functie de starea in care se afla la un anumit moment, el va "miorlai", tipa sau urla si va scoate un singur "ham" din cand in cand. Cand Basenji este suparat in legatura cu ceva, ca de exemplu ca este inchis, va scoate un sunet asemanator tipatului unei femei sau bebelus sau cantatul unui cocos. Acest animal scoate un sunet numit "yodel" sau "baroo", fiind o insusire specifica rasei. In general, atunci cand vrea sa se faca auzit, stie cum sa procedeze.

 

Basenji sunt greu de dresat deoarece pot fi foarte incapatanati!


Rasa Basenji
Rasa Basenji

Dresajul este recomandat pentru acesti caini. Ei doresc sa isi multumeasca stapanul, dar sunt incapatanati. Sunt caini foarte distrugatori si vor rontai lucruri mult mai mult decat alte animale. Trebuie tinuti din scurt sau inchisi cand nu esti prin preajma deoarece, daca exista vreo cale sa scape si sa alerge, o vor face. Unii dresori de caini sunt de parere ca daca esti o persoana care doreste un caine foarte bine dresat, Basenji nu este pentru tine, din cauza independentei si incapatanarii caracteristice rasei.

 

Blana


Blana cainelui Basenji este scurta si matasoasa. Exista patru culori standard pentru aceasta rasa: rosu castaniu, negru, negru si cafeniu si tigrat. Are picioare albe. Au existat si unele abateri, ca de exemplu "trindle" care este un tricolor cu pete tigrate, rosu-inchis, rosu intunecat, crem,albastru si alb.

Citeste si partea a doua a articolului!

Discuta pe forum despre cainii de rasa >>>


Tu ce zici?