No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Cainele salbatic african (Lycaon pictus)

Ultima modificare: 2010-11-22 | Data publicării: 2010-11-22
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cainele salbatic african (Lycaon pictus)
Cainele salbatic african cantareste intre 17 - 36 kg. De obicei, il intalnim pe campii si in zonele impadurite din Africa. Fiind animal de prada, se hraneste cu animale mai mici (sobolani), dar si cu animale mai mari decat el (antilope).

Unde traiesc cainii salbatici africani?

 

De obicei, cainii salbatici africani nu stau in acelasi loc mai mult de-o zi. Prefera sa vaneze dimineata si spre seara. Isi identifica prada, se furiseaza pe langa ea, apoi o fugaresc. Pot atinge o viteza de peste 65 km/h si sa o mentina timp de-o ora.

Cand vaneaza mamifere mari se aduna in haite. Daca prada e mai mica (iepuri, rozatoare sau alte animale mici), vaneaza individual. Ziua prefera sa doarma la umbra unui copac, langa o sursa de apa. O haita poate sta in acelasi adapost timp de 2-3 luni, ca sa isi creasca puii.

Cainii salbatici africani sunt carnivori. In fiecare haita exista un cuplu dominant, adulti care nu se inmultesc si pui. Toti masculii sunt inruditi intre ei, iar femelele sunt inrudite intre ele, dar nu si cu masculii. Femelele migreaza de la o haita la alta, iar masculii raman in aceeasi haita pentru tot restul vietii.

De obicei, numai cuplul dominant se reproduce. O haita poate avea intre doua si 43 de exemplare, dar media este de 8 – 11.

Mai demult, cainele salbatic era raspandit pe intreg continentul african, inclusiv in Desertul Sahara. Se spune ca traia in orice habitat, cu exceptia padurilor tropicale si a unor zone desertice. In timp, numarul acestor animale a scazut drastic. Acum, majoritatea cainilor salbatici traiesc in sudul si in estul Africii. In vestul si centrul continentului nu se mai gasesc decat putine exemplare.

Fiind considerati un pericol pentru oameni si pentru animalele din gospodarii, unii oameni au inceput sa ii vaneze. In plus, pe masura ce asezarile umane s-au extins, habitatul animalelor a fost distrus.

 

Istoria raspandirii cainelui salbatic

 

Cainii salbatici africani traiau in diverse zone din intreaga Africa, chiar si in Sahara. Treptat, numarul lor a scazut. Din zona vestica a Africii au disparut de tot, iar in Africa centrala si de nord-est numarul lor a scazut drastic. Astazi, ii gasim in sudul continentului si in partea de sud a Africii de Est.

Numarul acestor animale este in continua scadere, din cauza activitatii umane care duce la distrugerea habitatului lor natural, dar si din cauza unor boli infectioase. Cea mai mare amenintare o reprezinta insa cei ce ii vaneaza.

Sunt foarte sensibili la boli precum rapciuga, rabia si antraxul. In plus, multi caini mor loviti de masini.

cainele salbatic african
Cainele salbatic african

 

Caracteristicile cainilor salbatici africani

 

Greutate:

Atat masculul, cat si femela pot cantari intre 17 si 36 kg. Media este de 25 kg.

Habitat:

Conform insemnarilor vremii, cainii salbatici erau raspanditi pe intreg continentul african: in desert, dar si pe culmile montane sau in zonele cu multa umiditate. Singurele zone pe care le evitau erau padurile tropicale si partile foarte aride ale desertului.

In prezent, traiesc pe campiile cu iarba nu foarte inalta, in zonele desertice, savane si in regiuni impadurite.

Varsta maturitatii:

Cainii salbatici ajung la maturitate la varsta de un an, insa varsta la care se reproduc nu poate fi stabilita precis. Ultimul studiu facut a fost neconcludent: din cinci masculi observati, doi au inceput sa se reproduca la varsta de 3 ani, unul la 5 ani, iar ceilalti doi la 1 an si 9 luni, respectiv la 2 ani si 9 luni. In ceea ce priveste femelele, cea mai tanara femela care a dat nastere unor pui avea 22 de luni. In concluzie, maturitatea sexuala este atinsa undeva intre 12 si 18 luni.

Perioda de gestatie: 60 - 80 zile.

Femelele nasc pui in orice perioada a anului, insa cele mai multe nasteri au loc intre lunile martie si iunie, in cea de-a doua jumatate a sezonului ploios.

Reproducere: Intre 2 si 19 pui la fiecare fatare. Media este de 10 pui. De obicei, perioada dintre fatari este de 12 – 14 luni. Totusi, daca puii mor, cainii se vor reproduce din nou dupa 6 luni.

Dezvoltare:

Puii se nasc intr-o vizuina, de obicei sapata de un alt mamifer (porcul termitelor). Dupa trei luni, animalele parasesc vizuina, iar puii se alatura haitei. Cand au intre 8 si 11 luni pot vana animale mici. Abia dupa 12-14 luni reusesc sa prinda prazi mai mari si sa se hraneasca singuri.

Intre 14 si 30 luni, femelele parasesc haita in care s-au nascut, in grup, alaturi de surorile lor, si se alatura unei alte haite care are nevoie de femele ajunse la maturitate sexuala. Majoritatea masculilor nu parasesc haita in care s-au nascut.

Durata de viata: Cainii salbatici africani traiesc minim 11 ani.

Cum vaneaza?

Cainii salbatici africani vaneaza, de obicei, antilope de dimensiuni medii. Prefera acele specii care se gasesc in numar cat mai mare. Uneori, vaneaza in haita si prind animale intre 20 si 90 kg, dar individual vaneaza si animale mici, cum ar fi rozatoarele.


Tu ce zici?