No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bulldogul francez

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-05-10
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bulldogul francez
Descris de multe ori ca fiind "clovnul care se ascunde sub mantaua filosfului" Bulldog-ul Francez a fost la origine – si continua sa fie si astazi- un caine de companie. Aceasta rasa are o musculature bine definita in ciuda taliei mici. Oasele sunt masive, iar corpul este acoperit de o blana scurta, care nu necesita tundere. Capul este scurt, iar urechile sunt "de liliac" – o trasatura caracteristica acestei rase. Sunt pretuiti mai ales pentru afectiunea fata de stapan si pentru faptul ca nu sunt deloc lenesi – chiar din contra.

Istoria rasei Bulldog Francez

 

In secolul 19, producatorii de sireturi din Nottingham (Anglia) au creat prin incrucisari repetate intre mai multe rase, un bulldog de mici dimensiuni pe care il foloseau drept caine de companie. Dupa Revolutia Industriala insa, multi producatori de sireturi nu au mai gasit de lucru, iar multi dintre caini au ajuns in Franta, unde au fost extrem de indragiti de catre americanii bogati care faceau calatorii in jurul lumii si care au decis sa ii adopte. Astfel, la sfarsitul secolului 19, cainii erau prezentati ca fiind ‘Bulldog francez'.

 

 

´Urechi de liliac´
Bulldogul Francez este renumit pentru "urechile de liliac"

 

Este rasa potrivita pentru tine?


Cainii din aceasta rasa prefera sa traiasca in interior, insa in caz de caldura excesiva au nevoie de aer conditionat. Sunt caini extrem de folositori pentru a alerta stapanul atunci cand un strain isi face aparitia (cum ar fi postasul!), insa principala lor menire este sa fie animale de "jucarie'". Merita de asemena spus ca nu au nevoie de tundere sau ingrijire speciala a blanii.

 

Cateva trasaturi ale Bulldog-ului Francez:


Asociatia Americana a crescatorilor de caini il considera un caine care face parte din clasa raselor ne-sportive, recunoscand existenta rasei in 1898.

  • Infatisare generala

Bulldog-ul Francez arata ca un caine activ, inteligent, cu musculatura bine dezvoltata, avand o structura osoasa greoaie, blana scurta, fiind un caine compact, de marime medie-mica. Este mereu atent si interesat de ceea ce se intampla in jurul sau. Orice abatare de la cele mentionate mai sus, cu exceptia lipsei ghearelor este considerate mutatie, iar cainele respectiv va fi descalificat de la orice concurs de frumusete canina.

  • Proportie si simetrie

Toate punctele corpului se afla in simetrie si in buna relatie de coordonare intre ele. Un caine normal apartinand acestei rase nu va prezenta diferente intre partea sa stanga si cea dreapta.

  • Diferentele existente in functie de sex

In cazul exemplarelor de sex feminin se accepta unele abateri de la standard, datorita faptului ca acestea nu respecta cu aceasi strictete caracteristicile rasei.

  • Greutate, Proportii, Substanta

Greutatea nu trebuie sa depaseasca 12 kg; daca depaseste aceasta greutate atunci cainele este descalificat. Proportie-Distanta: de la greaban la pamant trebuie sa fie in armonie cu distanta de la greaban la capatul cozii, astfel incat animalul sa aiba un aspect compact si bine chilibrat din punct de vedere al infatisarii. Substanta-Muschi: bine dezvoltati, cu schelet osos greoi.

 

Pereche de Bulldog Francez

  • Capul

Capul este mare si cu aspect patrat.

Ochii sunt inchisi la culoare, departati, amplasati in partea inferioara a capului, cat mai departe posibil de urechi, avand o forma rotunda si marime moderata. In cazul in care cainii au blana de culoare deschisa, se accepta si exemplare care prezinta o culoare deschisa a ochilor. La un exemplar normal, nu trebuie sa se observe vreo parte alba a ochilor in momentul in care acesta priveste in fata.

Urechile sunt cunoscute ca fiind "de liliac", largi la baza, cu aspect lungit, cu varful rotunjit, amplasate in partea superioara a capului, insa nu foarte apropiate unele de altele, fiind ridicate, cu lobul auditiv orientate catre exterior. Pielea urechii este moale. Orice alt aspect al urechii in afara de cel "de liliac" atrage dupa sine descalificarea cainelui din competitie.

Varful capului este plat intre urechi, fruntea fiind insa usor rotunjita. Botul este larg, adanc, cu o musculatura a obrazului foarte bine dezvoltata.

Stopul este de asemenea bine dezvoltat, aceasta cauzand ca intre ochi sa existe o adancitura, cu cateva cute pronuntate, care se revarsa asupra nasului cu aspect scurt. Narile sunt largi si foarte bine delimitate.

Nasul este negru, orice alta culoare atragand descalificarea, cu exceptia cainilor cu blana de culoare deschisa, il cazul carora se tolereaza si culori mai deschise, chiar daca acestea prezinta un dezavantaj la arbitrare.

Obrajii sunt negri, grosi si largi, atarnand de partea inferioara a falcii, unindu-se cu buza de jos in fata, acoperind dintii, care nu se vad atunci cand gura este inchisa. Partea inferioara a falcii este adanca, patrata, larga si orientata "inainte".

Gatul este gros si bine arcuit, cu piele atarnanda.

Spatele cainelui are aspect normal, cu o usoara adncitura intre umeri; este puternic si scurt, lat in dreptul umerilor, ingustandu-se catre crupa.

Corpul are cu aspect scurt si bine rotunjit.

Pieptul este larg, adanc si plin; coastele sunt bine dezvoltate iar abdomenul nu atarna.

Coada este fie curbata fie dreapta, scurta, fiind mai groasa la radacina decat la capat. In repaus, coada va atarna.

 

 

 

Picioarele din fata


Picioarele din fata sunt scurte, drepte, cu muchi proeminenti si departate. Ghearele pot fi indepartate de catre proprietar. Picioarele din fata sunt de marime medie, compacte si ferme. Degetele sunt de asemenea compacte, bine definite fiecare in parte, cu unghii scurte.

 

Picioarele din spate


Picioarele din spate sunt puternice si cu muchi clar definiti, mai lungi decat picioarele din fata, pentru a da crupei un aspect mai ridicat decat al umerilor. Picioarele sunt moderate ca marime, compacte si ferme. Degetele sunt compacte, bine definite, cu unghii scurte.

Blana

Blana are un aspect fin, stralucitor si scurt. Pielea este moale si fina, in special in zona capului si a umerilor, formand riduri.

Culoare

Culorile acceptate sunt tigrat, cafeniu, alb, sau alb in combinatie cu oricare dintre acestea, si negru, insa doar in combinatie cu una dintre culorile mentionate anterior. Nu se accepta culori ca negru total, gri, maro, negru cu pete de foc (ca si rottweillerul), negru si alb sau alb si negru; oricare dintre aceste culori constituie descalificare. Negru inseamna negru fara vreo pata de alta culoare.

Mersul

Mersul corect este unul drept, fara a prezenta dificultati de miscare, viguros, puternic.

 

Temperamentul unui Bulldog Francez


Are un comportament normal, adaptabil, constituind un bun companion care isi manifesta afectiunea fata de stapan si buna dispozitie. In general, este mereu atent la ceea ce se intampla in jurul sau, dispus sa se joace, insa nu are un comportament alintat sau copilaros.

 

 

Bulldog tigrat
Bulldog tigrat

 

Motive pentru descalificare:


  • Orice modificare a fizionomiei cu exceptia inlaturarii ghearelor.
  • Cantareste peste 12 kg. Alte urechi decat cele cu aspect ‘de liliac'.
  • Nasul are alta culoare decat negru, cu exceptia exemplarelor de culoare deschisa, la care se admit si nuante mai deschise ale nasului
  • Culori cum ar fi negru total, negru in combinatie cu alb si invers, sau negru cu pete roscate

Discuta pe forum despre caini de rasa >>>


Tu ce zici?