No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Airedale Terrier

Ultima modificare: 2010-11-15 | Data publicării: 2009-04-14
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Airedale Terrier
Când vorbim de această rasă, vorbim de fapt de câini de talie mare. Sunt cei mai mari câini din clasa Terrierilor. Robuşti, eleganţi şi armonioşi, câinii Airedale Terrier sunt foarte agili şi atletici. Au o formă pătrăţoasă a corpului, o blană impermeabilă şi au avantajul de a se adapta foarte bine unui mediu nou de viaţă. Sunt inteligenţi, drăgăstoşi dar mai ales foarte jucăuşi.

Caracteristicile rasei:

 

Sunt câini originari din Airdale, Yorkshite, Anglia. Airdale Terrierii au fost cunoscuţi şi sub numele de "King of Terriers" (n.r: "Regele Terrierilor"), până la crearea rasei Black Russian Terrier.

Au fost folosiţi la vânătoarea de vidre, datorită agilităţii lor, dar şi blăniţei impermeabile. În Marea Britanie, autorităţile au descoperit că Airdale Terrierii pot fi foarte buni câini poliţişti.

Masculii ajung să măsoare 58-61 cm, iar femelele 56-59 cm. Cântăresc în medie între 22 şi 30 de kg. Au 2 straturi de blană: primul strat e moale şi pufos iar cel de la suprafaţă e aspru, foarte dens şi puţin ondulat. Dacă sunt pieptănaţi periodic, nu vei întâmpina probleme cu părul lăsat prin casă. Pot fi întâlniţi într-o varietate de culori, în funcţie de crescător şi moştenire genetică. Cu toate acestea, cei mai frecvenţi Airdale Terrieri sunt cei care au blana neagra cu maro în zona capului, a membrelor şi a abdomenului.

Standardele cluburilor canine din Statele Unite recomandă tăierea cozii la puii Airdale Terrier la 5 zile după ce aceştia s-au născut. În Marea Britanie însă, acest lucru e o dovadă de cruzime.

Sunt câini energici, aproape deloc agresivi, dar nu ezită să-şi apere teritoriul dacă vreun străin a îndrăznit să-l încalce. Datorită caninilor imenşi, muşcătura unui Airdale Terrier e foarte puternică şi poate cauza răni grave.

 

Temperament:

 

Airdale Terrierii au fost folosiţi pe post de câini de muncă, dar şi de vânătoare. Sunt buni chiar şi la îndrumarea turmelor de oi sau de vite. Adoră să alerge pe câmp. Cu toate acestea, dacă nu sunt instruiţi, pot speria şi agita turmele de animale.

Sunt foarte încăpăţânaţi, o trăsătură specifică Terrierilor. Au fost creaţi pentru a fi vânători independenţi de stăpâni, astfel că se pot dovedi din cale afară de încăpăţânaţi. Pot fi foarte amuzanţi, adoră să se maimuţărească, să se joace şi să se manifeste în orice fel posibil.

 

 

Airedale Terrier

 

 

Pentru a dresa un Airdale Terrier trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Dacă nu ai timp să te ocupi de dresajul câinelui, apelează la un specialist. Cursurile de obedienţă trebuie repetate constant, în caz contrar se vor dovedi foarte puţin receptibili la orice lecţie de dresaj.

Învaţă foarte repede şi nu le place să repete aceeaşi procedură de prea multe ori. E recomandat să alternezi exerciţiile, fără a-l forţa să repete acelaşi truc de prea multe ori. Dacă insişti prea mult câinele te va ignora.

Se recomandă să-l înveţi să socializeze cu alţi câini cât mai repede posibil. Se spune că femelele Airdale Terrier nu sunt mame prea bune, adesea îşi abandonează puii, lăsându-i în grija crescătorilor.

 

Sănătate:

 

Cea mai întâlnită problemă de sănătate o reprezintă dermatita, o boală ce "vine la pachet" cu blana deasă specifică rasei. Nu sunt imuni nici la alergii, boli ce ţin de glanda tiroidă sau afecţiuni derivate în urma unui regim alimentar neechilibrat. Adulţii se pot confrunta cu luxaţii ale şoldurilor.

Deoarece blana unui câine Airdale Terrier a fost special creată pentru a ţine prădătorii naturali la distanţă, avantajul acesta se poate transforma într-un mare dezavantaj în zilele noastre. Sub primul strat de blană pot apărea afecţiuni ale pielii.

Alte boli care pot afecta aceşti câini: balonări, întoarcerea stomacului (lucru ce-i poate fi fatal, în funcţie de vârstă) şi afecţiuni cardiovasculare. Pentru a diminua riscul apariţiei balonării gastrice, se recomandă să îl laşi să se odihnească după ce mănâncă, înainte de a-l scoate la plimbare. Sunt câini cu un apetit mare de mâncare, ar fi în stare să devoreze un sac 5 kg de mâncare la o singură masă.

Speranţa de viaţă: între 12 şi 14 ani.

 

 


Tu ce zici?