No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Affenpinscher

Ultima modificare: 2010-11-03 | Data publicării: 2009-01-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Affenpinscher
Câinii din rasa Affenpinscher sunt energici, încăpăţânaţi, foarte agili si drăgălaşi. Chiar dacă ţi se par inofensivi şi liniştiţi, câinii din această rasă au nevoie de foarte multă răbdare şi îngrijire. Nu trebuie lăsaţi nedresaţi sau singuri în casă pentru multă vreme. În caz contrar, s-ar putea ca la întoarcere să găseşti toată casa răvăşită!

Istoricul câinilor de rasă Affenpinscher

 

Nu se cunosc exact originile rasei Affenpinscher. Ce e sigur însă e faptul că are gene din rasa Brussels Griffon şi probabil Terrier. Această rasă e poreclită şi "Monkey Dog" (Câinele Maimuţă) datorită structurii haioase a feţei, expresiei şi curiozităţii specifice. Crescătorii profesionişti sunt de părere că aceşti câini îşi au originile în Germania, varianta mare a Affenpinscher fiind folosită la vânătoarea de şoareci şi păzirea fermelor. Între secolele 18 şi 19 se presupune că a fost încrucişat cu Terrier pentru a rezulta un câine de casă drăgălaş pentru soţiile fermierilor.

E mare vânător de şoareci şi un câine de pază veritabil. Astăzi Affenpinscher a devenit încet-încet un câine de companie, o jucărie (toy dog) pentru americani şi un prieten bun pentru iubitorii de animale.

 

Descrierea rasei Affenpinscher

 

Câinii din această rasă sunt mici de statură, au blăniţa aspră şi aparent mereu încâlcită şi păr mult pe botic. Sunt o versiune mai mică a Terrierilor, prin urmare nu sunt deloc animale foarte calme şi gentile.

Structura corpului este pătrăţoasă, au pieptul lat şi capul rotund iar boticul puţin turtit. Are ochii negri, rotunzi care ies în evidenţă în comparaţie cu structura feţei. Gâtul este scurt şi arcuit iar urechile sunt îndoite şi mici. În anumite ţări s-a interzis tăierea cozii dar mulţi crescători profesionişti încă practică această tradiţie.

 

 

affenpinscher

Foto: Némethné Mester Judit

 

 

Culoarea blăniţei e neagră, uneori poate avea influenţe roşiatice sau brune. Primul strat de blăniţă e uşor cârlionţat. Măsoară între 25 şi 38 cm şi ajung să cântărească între 3 şi 3,36 kg.

 

Temperamentul unui Affenpinscher

 

Rasa Affenpinscher are personalitatea unui terrier. Se înţeleg bine cu alţi câini şi alte animale, mai ales dacă au crescut împreună. Sunt agitaţi, îndrăzneţi, încăpăţânaţi şi curioşi dar în acelaşi timp adoră să se prostească, să se joace şi să facă prostioare. Pe cât sunt de micuţi, pe atât de năzdrăvani. Încrezători în forţele proprii, câinii Affenpinscher nu se vor da înapoi de la a-şi apăra teritoriul, nici măcar în faţa unor câini de talie mare.

Devin autoritari mai ales dacă stăpânul nu le va impune reguli şi restricţii. E recomandat să te impui în faţa lui, să-i delimitezi teritoriul şi activităţile. O altă trăsătură de caracter e felul lor de a se maimuţări ca la circ în faţa stăpânilor. Iubeşte să petreacă timpul cu familia, are nevoie de atenţie din partea stăpânului principal. Asigură-te că are mereu cu ce se juca, dacă se plictiseşte poate deveni o pacoste pentru locuinţa ta.

Învaţă foarte repede comenzi şi adoră să facă ceva. Unii câini Affenpinscher nu pot locui în apartament, având nevoie să alerge în curte şi să-şi improvizeze jucării din natură. Nu sunt recomandaţi pentru familiile care au copii mici întrucât nu suportă gălăgia mare sau ţipetele copiilor. Uneori se panichează atunci când au în preajmă un copil sau o persoană foarte agitată.

În cazul în care în familie apare un copil, e necesar ca acesta să învețe cum trebuie să trateze câinele. Stăpânii trebuie să îi arate mereu cine e şeful în casă, să nu lase garda jos.

 

 

caine affenpinscher

Foto: Némethné Mester Judit

 

 

Adoră natur dar nu rezistă la frig. Atunci când simte apropierea unui alt animal sau a unei persoane necunoscute, latră într-una, apărându-şi teritoriul. Dacă nu e dresat, cu greu poate fi convins că nu are de-a face cu un intrus.

E un câine ideal pentru familiile care sunt active, iubesc glumele şi farsele. În momentul în care mediul în care trăieşte nu-i este favorabil, câinele devine apatic şi agresiv.

 

Sănătate:

 

Deşi sunt câini de talie mică, nu au probleme mari de sănătate. Cu toate acestea trebuie să fii atent la fracturi sau entorse. Au fost cazuri de câini Affenpinscher care au suferit de PDA (patent ductus arteriosus, o boală a inimii) sau craniu deschis. Asemenea altor rase cu botul turtit, Affenpinscher poate avea probleme cu sistemul respirator pe timp de vară.

Sunt foarte sensibili la temperaturile extreme, ceea ce înseamnă că iarna trebuie să ai grijă să nu îngheţe de frig iar vara să nu se supraîncălzească. De asemenea, trebuie periat cam de 2 ori pe săptămână în caz contrar blăniţa se poate încâlci. Câinii care trăiesc în apartament trebuie scoşi în fiecare zi afară, trebuie să vadă lumea exterioară, să socializeze.

Blăniţa câinelui Affenpinscher nu trebuie niciodată tăiată prea scurt, în caz contrar va avea alt aspect mulţi ani. Trebuie periat şi pieptănat săptămânal, mai ales dacă observi ghemotoace. Părul din colţul ochilor trebuie tăiat periodic, în felul acesta sunt înlăturate riscurile unor iritaţii sau infecţii.

De obicei năpârlesc foarte puţin. Femelele dau naştere la 1-3 pui în medie.

Speranţa de viaţă: 10-12 ani

 

 


Tu ce zici?