No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Vaccinuri pentru caini

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-08-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vaccinuri pentru caini
Unele boli ale cainelui sunt periculoase si pentru om. Multe boli devastatoare, cum ar fi rabia sau jaba canina, sunt acum usor de prevenit daca este folosit vaccinul potrivit. Du-ti periodic cainele la medicul veterinar, pentru a-l mentine sanatos si in forma.

Cateii sunt protejati de boli datorita faptului ca beau laptele mamei care a fost vaccinata. Ei trebuie sa bea laptele cat de repede posibil, pentru a-si intari sistemul imunitar, dar aceasta protectie dureaza doar cateva saptamani dupa nastere. Primul vaccin trebuie facut la 8 saptamani de la nastere.

Vaccinurile facute puilor si cainilor adulti sunt grupate in doua categorii: de baza si altele. Vaccinurile de baza sunt facute tuturor cainilor, pentru a fi protejati de boli precum rabia, jaba, adenovirus sau parvoviroza canina. Acordarea celorlalte vaccinuri este influentata mai mult de stilul de viata al cainelui, adica administrarea lor depinde mult de riscul imbolnavirii animalului. Vaccinurile disponibile includ: Bordatella bronchiseptica, Leptospirosis si Borrelia burgdorferi (boala Lyme).

 

caine vaccinat
O injectie nu e prea placuta

 

Vaccinuri de baza


Rabia

Virusul rabiei este transmis prin muscatura unui animal infectat, cum ar fi liliecul, ratonul, sconcsul sau vulpea. Cauzeaza o infectie letala la creier sau la coloana vertebrala, iar semnele bolii variaza de la depresie la dementa sau agresivitate. Perioada de incubatie este de 14 zile. Dupa aceasta perioada, animalul poate sa poarte boala cateva zile sau chiar saptamani sau luni. Aceasta boala nu este numai fatala, ci este considerata o problema de sanatate publica, pentru ca poate fi transmisa in acelasi mod si oamenilor. Vaccinarea anti-rabica este obligatorie si se face dupa 16 saptamani de la nasterea animalului, fiind facuta  apoi o data pe an. Mai nou, conform legislatiei, veterinarul poate recomanda vaccinarea la 3 ani.

 

Jaba canina

Jaba canina a fost, intr-o vreme, destul de raspandita, dar acum este destul de rar intalnita la cainii vaccinati. Acest virus afecteaza mai multe organe, printre care si creierul. Din nou, semnele infectiei includ scurgeri din ochi sau nas, tuse, voma sau diaree. Semnele neurologice care urmeaza sunt problemele de mers sau crizele. Tratamentul este, de obicei, ineficient, iar rata de supravietuire este scazuta, de aceea vaccinarea este atat de importanta. Vaccinul se face la 8, 12 si 16 saptamani, iar apoi o data pe an.

 

Adenovirus canin tip 2

Adenovirusul canin tip 2 este o componenta a sindromului cunoscut drept Tusea de cusca, care se manifesta prin tuse, gafaire si dificultati de respiratie. Acest vaccin ofera protectie si impotriva hepatitei canine, o boala acuta, deseori fatala, care afecteaza ficatul. Acest vaccin este facut puilor la 8, 12 si 16 saptamani de la nastere, iar apoi o data pe an.

 

Parainfluenta canina

Acest virus provoaca o infectie respiratorie cunoscuta drept Traheobronsita infectioasa canina, care este asociata cu Tusea de cusca. Se transmite prin contact cu alti caini infectati, in locuri ca adaposturi pentru caini, lectii de dresaj sau spatii special amenajate pentru caini. Simptomele includ: tuse, inec si ragait. Vaccinul se da in combinatie cu celelalte vaccinuri de baza la 8, 12 si 16 saptamani de la nastere, iar apoi o data pe an.

 

Parvoviroza canina

Parvoviroza canina este o boala grava si nu foarte rar intalnita la puii nevaccinati. Acest virus distruge celulele din intestine, provocand voma, diaree sau sangerare intestinala. Virusul poate afecta si maduva spinarii. Din motive necunoscute Doberman, Pincher, Rottweiler, Pit Bull si Labrador Retriever sunt rasele cele mai afectate. Virusul rezista mult timp in mediu si se dezvolta in conditii de igiena precara. Vaccinul se face puilor, combinat cu celelalte vaccinuri de baza la 8, 12, 16 saptamani de la nastere, iar apoi o data pe an.

 

Alte vaccinuri


Bordatella bronchiseptica (Tusea de Cusca)

Vaccinul trebuie administrat cainilor cu risc mare de imbolnavire. Boala se poate transmite in adaposturile pentru caini sau in cadrul lectiilor de dresaj. In multe adaposturi este nevoie de acordarea acestui vaccin inainte ca animalul sa fie primit. Vaccinul consta intr-un ,,puf'' in nas sau o injectie sub piele si trebuie repetat o data pe an.

 

Leptospirosis

Este o boala care prezinta o importanta deosebita atat in zona rurala, cat si in cea urbana. Conditiile propice bolii sunt clima calda si umeda, iar anotimpurile propice sunt primavara si toamna. Se raspandeste prin contactul cu urina speciilor ,,gazda'' (ratoni, sconcsi, soareci, vite, porci). Cainii pot intra in contact cu urina contaminata in zone cu balti sau daca vasele lor de apa sunt contaminate. Boala poate fi blanda, dar si fatala, deseori cauzand insuficienta renala sau boli ale ficatului. Mai mult, se poate transmite la oameni, iar acestia trebuie sa aiba grija sa dezinfecteze zonele contaminate. Vaccinarea cainilor care sunt expusi este recomandata pentru ca boala poate avea consecinte grave.

 

Borrelia burgdorferi (Boala Lyme)

Boala Lyme este transmisa de Capusa Caprioarei (kodes scapularis). Simptomele bolii includ artrita, marirea ganglionilor si febra. Schimbarile de comportament si semnele neurologice pot fi, de asemenea, observate, incluzand aici crizele. Consulta-ti veterinarul, pentru a afla daca Boala Lyme este prezenta in zona unde stai sau daca este prezenta intr-o zona unde urmeaza sa mergi cu animalul tau.

Discuta pe forum despre caini >>>


Tu ce zici?