No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Problemele stomatologice ale câinilor seniori

Ultima modificare: 2010-02-04 | Data publicării: 2010-02-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Problemele stomatologice ale câinilor seniori
Câinii seniori prezintă adesea o respiraţie urât mirositoare, efect pe care mulţi posesori de animale îl atribuie bătrâneţii animalului. Este o greşeală! Mirosul neplăcut al gurii este semn că patrupedul este bolnav poate fi o urmare ale unei afecţiuni mai vechi la nivelul cavităţii bucale. Cariile şi infecţiile bacteriene care apar, nu au vreo legătură cu înaintarea în vârstă a câinilor.

Mirosul urât al gurii nu este un lucru firesc!

După mulţi ani trăiţi alaturi de noi, câinii devin cu adevărat membri ai familiei şi, prin urmare, merită să aibă o bătrâneţe paşnică şi sănătoasă. Infecţiile bacteriene de la nivelul gurii produc, în organismul câinilor, inflamaţii care transformă în focare inflamatorii ce pot declanşa multe boli.  Odată cu înaintarea în vârstă, scade puterea de autoaparare a organismului câinilor, sistemul lor imunitar slăbeşte iar bacteriile se răspândesc mai uşor din zona infectata, în diferitele părţi ale corpului. Afecţiunilor dinţilor pot avea drept cauze diverse infecţii bacteriene.

Li se pot asocia multe alte simptome de boli. Inflamarea rădăcinilor dinţilor poate provoca afecţiuni ale inimii, rinichilor sau diverse reacţii alergice ale pielii. Pentru a întări sistemul imunitar al organismului, este necesar să se acorde o atenţie deosebită igienei gurii.

periuta de dinti pentru caini
Igiena orala pentru catei!

Cum se curăţă dinţii câinilor?


Este bine să-ţi duci câinele la un control anual pentru tratarea eventualelor focare bacteriene de la nivelul cavităţii bucale. Un simplu tratament medicamentos şi animalul a scăpat de probleme!  În acest fel poţi preveni din timp urmările grave ale acestor infecţii ajutând la starea optimă de sănătate a patrupedului preferat.

În fiecare an câinele trebuie să aibă parte de o detartrare, în caz contrar, tartrul de pe dinţi poate duce la îmbolnăviri grave prin înmulţirea bacteriilor. Mulţi se tem să îşi ducă animalul la veterinar, temându-se de faptul că patrupedele ar putea fi anesteziate. Orice anestezie implică un oarecare risc, dar neplăcerile provocate câinelui se pot compara cu neglijarea sa dacă nu îl ducem la doctor.

În medicina veterinară modernă există diverse anestezice sau calmante ale căror folosire este mult mai puţin riscantă decât îmbolnăvirea prin infectarea şi inflamarea cavităţii bucale. Prin necurăţarea dinţilor de depunerile de tartru, acestea se îngroaşă, se întăresc şi afectează întreaga structură osoasă a gurii. Produce abcese şi cauzează dureri groaznice câinelui. Adesea, depunerile de tartru sunt motivele pentru care animalul este leneş, pasiv, nu are poftă de mâncare şi face mofturi la masă. Bietul animal suferă atât de mult iar în timp structura dintelui se distruge complet iar dintele cade odată cu tartrul depus. Dar acesta este un proces îndelung şi foarte dureros, suportat de câine cu stoicism. Vă recomandăm să nu chinuiţi bietul animal, mai ales că nu vă poate spune cum se simte.

Este datoria fiecărui posesor de câini să aibă grijă de patrupedul personal! Discutaţi cu medicul veterinar şi aflaţi cum puteţi preveni depunerile de tartru. Există periuţe de dinţi speciale pentru animale şi paste de dinţi recomandate câinilor. Însă şi hrana pentru câini pe care i-o oferiţi are un rol important în prevenirea tartrului. Produsele speciale pentru îndepărtarea tartrului, curăţarea dinţilor sunt modalităţi deosebit de eficiente în prevenirea apariţiei acestor probleme gingivale.

indepartarea tartrului de pe dintii cainelui
Curatarea dintilor de tartru la veterinar!

Tocirea dinţilor şi abcesele

În timp, dinţii câinilor ajung să se tocească. Oasele dure, pietrele, roaderea unor metale sau lemne mai tari duc la tocirea smalţului dinţilor mai mult decat în mod normal, făcând ca pulpa dentară să iasă la suprafaţă. La început, acest proces este „doar dureros", dar în 1-2 luni, prin infectarea sa, se distruge complet dintele. Durerea dispare, nici câinele nu mai dă semne că ar fi deranjat de ceva iar până la următorul control, stăpânul nu observă că boala a afectat deja dinţii sănătoşi. Din păcate, în acest mod se ajunge la abcese.

Din fericire, toate aceste efecte neplăcute pot fi prevenite dacă veţi duce anual câinele la veterinar pentru a-i verifica dinţii. Afecţiunile la nivelul cavităţii bucale pot fi uşor tratate dacă sunt depistate la timp. Câinele roade o mulţime de lucruri dar aveţi grijă ce anume bagă în gură! Oasele de vită, pietrele, sârma sunt jucării periculoase, materiale mult prea tari pentru a fi ronţăite.

În plus, ajuns la o vârstă înaintată, câinele nu mai poate digera atât de bine oasele, intestinele animalului tolerându-le cu greutate. E mai bine să îi daţi jucării speciale pentru câini, confecţionate din piele. Având grijă de animalul dumneavoastră vă veţi putea bucura în continuare de compania acestuia, fără mirosuri greu de suportat. Iar câinele va fi mai fericit, va trăi mai mult şi mai sănătos!


Tu ce zici?