No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum se curata urechile cainelui?

Ultima modificare: 2010-04-18 | Data publicării: 2010-04-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum se curata urechile cainelui?
Asemenea oamenilor, si cainii au nevoie de o curatare permanenta a urechilor. Insa atunci cand cureti urechile unui caine, trebuie sa ai grija sa nu provoci vreo infectie ca urmare a ingrijirii periodice. Daca nu esti sigur ca poti face aceasta procedura fara a-ti rani patrupedul, iti recomandam sa lasi un medic veterinar sa se ocupe de acest aspect.

E foarte important sa inspectezi periodic igiena urechilor cainelui, indiferent de rasa. Afectiunile auriculare sunt foarte intalnite in cazul patrupedelor neglijate. Daca vei lasa curatenia urechilor la voia intamplarii, cainele va avea de suferit iar tu vei avea de platit! Tratamentele pentru afectiunile auriculare pot fi foarte costisitoare, mai ales daca se ajunge la complicatii.

Cat de frecvent se curata urechile cainelui?

Cam o data pe saptamana e indicat sa verifici sanatatea urechilor cainelui. Le ridici, te uiti dupa iritatii, paraziti sau murdarie si iti recompensezi patrupedul pentru ca a fost cuminte si a stat linistit in timp ce l-ai "consultat". E foarte important ca infectiile ce apar la nivelul urechilor sa fie depistate din timp. Daca urechea are prea multa ceara, murdarie si nu are o culoare rozalie, e cazul sa consulti un doctor veterinar.

curatarea si ingrijirea urechilor cainelui
foto: http://www.flickr.com/photos/eschipul/196837456/

La un Beagle, un Basset sau un Cocker Spaniel, procesul de verificare si curatare a canalelor auriculare are loc o data pe saptamana. Aceste rase cu urechile lasate sunt predispuse la diverse afectiuni ale urechilor deoarece, spre deosebire de Ciobanestii Germani sau Dobermani, acesti caini nu au urechile aerisite si uscate, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. In ceea ce priveste rasa Caniche sau chiar Schnauzer, ei bine, aceste patrupede pot avea probleme cu firele de par dese care pot deveni spatii ideale pentru bacterii.

Semnele unei infectii la nivelul urechii:

  • inflamarea urechii sau iritatii produse de scarpinatul excesiv
  • depuneri mari de ceara
  • mizerie
  • miros neplacut si sensibilitate crescuta la nivelul urechii (cainele nu suporta sa fie atins in acea zona)
  • cainele isi scutura capul foarte des si puternic, scarpinandu-se excesiv.

In cazul acestor simptome, e recomandat sa lasati sarcina curatarii urechilor in seama veterinarului. Orice infectie netratata poate duce la probleme permanente si chiar la pierderea auzului.

cocker spaniel poze
foto: http://www.flickr.com/photos/mikebaird/2747697641

Cum se curata urechile cainelui?

Daca patrupedul nu prezinta vreo infectie ci doar murdarie, poti efectua linistit procesul de curatare a urechilor cainelui. Foloseste produse speciale pentru patrupede. Alege un loc unde cainele sta linistit si nu poate fi distras de factori externi.

Folosind tampoane de vata sau dischete demachiante curate, adaugati solutie pentru curatarea urechilor si masati efectiv urechea cainelui. Apoi lasati patrupedul sa-si scuture capul. Curatati restul de solutie ramas folosind tampoane de vata. Niciodata sa nu folosit betisoare pentru urechi, ii puteti distruge timpanul!

La final, lauda cainele, recompenseaza-l si scoate-l la plimbare. In felul acesta nu va asocia acest proces de ingrijire cu un chin.

Discuta pe forum despre ingrijirea cainelui >>>


Tu ce zici?