No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum stii cand catelusa e gestanta?

Ultima modificare: 2011-04-13 | Data publicării: 2010-05-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum stii cand catelusa e gestanta?
Odata cu venirea primaverii, apare si primul ciclu de calduri din an la cateluse. Cum se manifesta, ce trebuie sa faci pentru a o ingriji si, mai ales, cum iti dai seama cand e gestanta, sunt doar cateva intrebari la care ti-am pregatit cate un raspuns. Afla mai multe despre ingrijirea cateluselor insarcinate!

Cum se manifesta o catelusa in calduri?


Inainte de toate, haide sa aflam mai multe despre ciclul canin. O catelusa atinge maturitatea sexuala la 4-8 luni, in functie de talie. Atunci cand catelusa intra in calduri, e pregatita sa ovuleze si mai apoi, sa devina mama. Practic discutam de cateva procese care se succed si se repeta cu scopul de a elibera unul sau mai multe ovule. Ciclul unei cateluse se manifesta in 4 etape distincte.

Prima etapa este proestrul, care se caracterizeaza prin activitate foliculara crescuta (foliculogeneza). Simptomele includ tumefierea si sangerarea vulvara. In acest timp, femela va fi atrasa de masculi, dar nu va fi receptiva la ei. In general, aceasta etapa dureaza intre 6 si 11 zile, cu o medie de noua zile. Sfarsitul acestui ciclu se observa atunci cand femela devine receptiva la masculi.

A doua faza este estrul. In aceasta etapa foliculii dominanti se dezvolta, iar estrogenii sunt secretati, rezultand la o receptivitate sexuala din partea femelei. Lichidul vulvar are o culoare galbuie, ajungand pana la un rozaliu deschis, iar vulva, desi inca tumefiata, va fi mai moale. Femela este acum receptiva la masculi si va accepta un caine. Aceasta etapa dureaza in general intre cinci si noua zile. Din pacate, aceasta poate dura chiar si pana la 20 de zile si sa fie in continuare normala. Fiecare caine este diferit si trebuie sa fie monitorizat indeaproape. Sfarsitul acestei etape se caracterizeaza prin faptul ca femela nu mai accepta masculi.

Ultimele doua etape ale ciclului de calduri sunt diestrul, o perioada de non-receptivitate atunci cand corpora lutea, care produce progesteron este activa pe ovar. Dureaza intre 56-58 zile la cateaua gestanta si intre 60-100 zile la catelusa care n-a avut contact cu vreun mascul.

Ultima etapa e anestrul. In timpul anestrului nu exista activitate ovariana si este cea mai lunga etapa, dureaza intre 4 si 5 luni. In mod normal, o catelusa intra in calduri de 2 ori pe an. Insa din cauza unui dezechilibru hormonal, aceste etape se pot accelera si caldurile pot aparea mai des.

Perioada de gestatie la caini dureaza, in medie, 62 de zile.

 

Semnele sarcinii la cateluse

 

Urmatoarea intrebare logica este: "Cum imi dau seama daca femela este insarcinata?". Confirmarea sarcinii o poate face un veterinar. Cea mai veche metoda de detectare a sarcinii este ecografia - un test excelent intrucat este neinvaziv si foarte fiabil. Bataile inimii fatului pot fi detectate din aproximativ a 25-a zi de la fecundare.

Un fapt interesant despre ciclul reproductiv canin este ca o femela trece prin aproximativ aceleasi schimbari hormonale daca este sau nu insarcinata. Exista, totusi, un test de sange care va detecta relaxinul, un hormon care este depistat la catelusele gestante intrucat este secretat de catre placenta. Evident ca prezenta placentei indica prezenta unei sarcini. Acest test poate fi efectuat inca din a 20-a zi de sarcina, desi multi veterinari il fac incepand cu a 25-a zi. Pana in a 45-a zi de sarcina nivelul de relaxina creste, pe masura ce se apropie sorocul, fiind din ce in ce mai redus.

catelusa gestanta

foto: http://www.flickr.com/photos/gopal1035/

 

Majoritatea medicilor veterinari pot determina sarcina pur si simplu prin palparea abdomenului cainelui in timpul unei anumite perioade de aproximativ 20-30 de zile de la conceptie. In această perioada de timp, se pot observa umflaturi uterine in jurul marginilor placentei care se simt ca niste noduri tari si discrete.

O a treia metoda de a detecta o sarcina canina este prin radiografii. Fetusii pot fi vizualizati la aproximativ 45 de zile de la conceptie. Acest test nu poate fi facut decat dupa ce sarcina a evoluat si cu ocazia asta poti vedea cati micuti asteapta sa se nasca.