No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum să-ţi protejezi câinele pe timpul iernii

Ultima modificare: 2009-12-15 | Data publicării: 2009-01-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum să-ţi protejezi câinele pe timpul iernii
O plimbare prin zăpadă se poate dovedi o adevărată aventură pentru un câine. Chiar şi cel mai bătrân patruped devine brusc un căţeluş fermecat de cristalele de zăpadă. Însă pentru a te asigura că sănătatea animăluţului tău nu e în pericol, trebuie să iei câteva măsuri de precauţie.

Înainte de toate, ai grijă unde decizi să-l scoţi la plimbare.

Chiar dacă sunt domesticiţi, câinii adoră natura şi ieşirile în aer liber. Dacă ai casă în preajma unui lac îngheţat, e indicat să nu-l laşi singur la plimbare. Animalele nu înţeleg de ce apa se transformă în stare solidă şi nici pericolele ce pot apărea în cazul în care se aventurează pe lacul îngheţat. Asta nu înseamnă să te aventurezi pe lac după câinele tău! Cel mai bine e să stai pe mal şi să-l chemi la tine sau, pentru a elimina total orice pericol legat de lacul îngheţat, nu lăsa câinele să scape din lesă.

De obicei câinii sunt foarte entuziasmaţi de zăpadă şi de zbenguiala prin fulgii de omăt. Nu uita însă că vremea friguroasă şi aventura printr-un mediu umed pot aduce neplăceri animalului tău. Riscurile sunt mari: hipotermie, degerături, astm, bronşită sau chiar deces. Din fericire există măsuri de precauţie: hăinuţele pentru căţei şi o aventură de doar 10 minute prin zăpadă. Nu-l lăsa prea mult prin zăpadă. Pentru stăpânii mai grijulii există cizmuliţe pentru căţei, însă nu sunt agreate de orice patruped.

caine prin zapada

 

Cum să îngrijesc câinele pe timpul iernii?

  • Părul: în funcţie de lungimea blăniţei, câinii sunt mai mult sau mai puţin rezistenţi la frig. Fireşte că animalele cu părul lung şi des fac faţă mult mai bine temperaturilor scăzute decât un câine cu părul scurt, gen Chihuahua. Pentru câinii cu părul lung, cum e Afghan Hound, e recomandat să fii atent la lungimea părului şi să ai grijă să nu atingă zăpada. Părul lipit de piele poate duce la supraîncălzire iar la ieşirea la frig poate să producă un şoc termic. O hăinuţă care să-i protejeze spatele şi burtica e ideală.
  • Statură: la câini căldura corpului se repartizează în funcţie de statură şi suprafaţa trupului. Acest lucru înseamnă că un câine mare, rotund, stochează căldura mai bine decât un câine mic, slăbuţ.precum e Yorkie. Prin urmare, câinii mai micuţi şi slăbuţi sunt mai predispuşi la răceli pe timp de iarnă.
  • Sănătate: câinii care nu au o alimentaţie echilibrată au probleme iarna cu rezistenţa la frig, spre deosebire de patrupedele care mănâncă sănătos. De asemenea, orice câine ar trebui să aibă un strat de grăsime care îi izolează în caz de frig.
  • Vârsta: patrupedele prea tinere sau prea în vârstă s-ar putea să nu aibă un strat de grăsime necesar izolării pe timp de iarnă şi sunt foarte sensibili în cazul unei hipotermii. În acest caz, fă schimbări în alimentaţia câinelui şi nu uita de hăinuţele de iarnă.
  • Mediul de viaţă: Asemenea oamenilor neobişnuiţi cu temperaturile scăzute, nici câini nu se adaptează prea uşor mediului rece. Dacă nu e pregătit de iarnă, corpul patrupedelor intră într-un fel de şoc. De aceea e necesar să-l hrăneşti diferenţiat în funcţie de sezon, mai ales pe timpul iernii.
  • Adăpostul: chiar şi cei mai rezistenţi câini au nevoie de o cuşcă bine izolată pe timpul iernii. Recomandarea noastră e ca adăpostul să fie construit într-un loc ferit de vânt, unde se poate încălzi singur. De asemenea, nu uita de hăinuţele de iarnă şi o plăpumică sau o pătură mai groasă pe care să doarmă.

Atunci când ieşi la plimbare prin oraş şi vă opriţi să admiraţi peisajele, e bine să fi pregătit cu o pernuţă pe care să se aşeze căţelul tău. Nu ţi-ai dori să răcească după o plimbare romantică prin parc, nu?

Odată ce aţi ajuns în casă, la căldură, verifică lăbuţele căţelului. Apa şi zăpada poate duce la formarea de bulgăraşi în interiorul lăbuţei care îi pot ţine rece. Nu folosi sare pentru dezgheţarea lăbuţelor. Produc iritaţii. Ori îi dai cizmuliţe ori îi cureţi gentil gheaţa dintre lăbuţe cu o lavetă moale înmuiată în apă caldă. Ai grijă să nu freci prea tare.

A avea grijă de câinele tău pe timp de iarnă e ca şi cum ai avea grijă de tine. Vrei să se simtă şi patrupedul tău la fel de sigur, comfortabil şi în siguranţă la căldură. Odată ce ai luat aminte la aceste precauţii, puteţi ieşi liniştiţi la plimbare prin zăpadă!

Sursa imaginii: flickr.com


Tu ce zici?