No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Capusele si cainii!

Ultima modificare: 2010-05-06 | Data publicării: 2010-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Capusele si cainii!
Capusele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea sug sangele cainilor, infestandu-i cu boli foarte grave. Medicul veterinar este cel in masura sa adminsitreze vaccinuri si produse necesare eliminarii capuselor.

Capusele sunt rude cu paianjenii

Capusele sunt la fel de daunatoare ca si viermii.  Acestea apartin familiei Arahnidelor, fiind inrudite cu paianjenii. Au trupul in forma de lacrima, sunt negre sau maro si au opt picioare. Femela adulta are marimea unei seminte de susan, desi capusele care tocmai s-au hranit cu sange pot fi mult mai mari. Speciile cele mai intalnite de capuse care ataca patrupezii sunt: capusa maronie (Rhipicephalus sanguineus) si capusa americana (Dermacentor variabilis). Totusi, aceste insecte enervante pot fi intalnite in blana cainilor, atat capusa de caprioara, cat si capusa vestica cu picioare negre.

bulldog englez si capusele
Cainii si capusele!

 

Provoaca boli grave

Capusele se ataseaza de pielea cainilor si de obicei impung zona gatului, a capului, urechilor sau labelor picioarelor si sug sangele animalelor. Pe langa acest lucru,destul de grav in sine, pot sa mai transmita boala Lyme si febra patata a Muntilor Stancosi (cauzata de bacteria Rickettsia rickettsi). Daca un caine prezinta o infestatie masiva, simptomele pot merge pana la anemie severa sau paralizie.

Cum elimini o capusa de pe cainele tau?

Facand parte din familia arahnidelor, capusele nu sunt insecte precum puricii. Corpul acestora se poate mari de la 20 pana la 100 de ori, cand se hranesc. In general capusele ataca patrupedele primavara si vara. De aceea este recomandat sa-ti examinezi cainele cand il aduci acasa de la plimbare. Nu atinge capusa cu mana goala, deoarece Spirochetele care provoaca Boala Lyme poate trece rapid in piele. Pune-ti deci manusi cand iti cauti cainele de capuse. Acestea pot fi greu de vazut, in special la cainii cu blana inchisa la culoare. Pentru a indeparta capusa, apuc-o de cap cu un cleste mic sau o penseta. Trage incet dar ferm, pentru a o disloca din locul in care aceasta a strapuns pielea cainelui, fara a lasa vreo parte din corpul ei acolo. Dupa ce ai indepartat-o, e indicat sa cureti acel loc cu alcool sanitar si sa aplici un unguent cu antibiotic.

Produse si vaccinuri impotriva capuselor

Exista produse care ajuta la eliminarea si respingerea capuselor si de asemenea s-a creat vaccinul impotriva bolii Lyme. Acesta este indicat de medicul veterinar, dar este folosit atunci cand exista o incidenta ridicata a bolii in zona de trai sau daca stilul de viata al cainelui tau il supune riscului de a contacta aceasta boala. Spre exemplu, cainii de vanatoare din padurile nordice ale statului Michigan sunt mult mai expusi riscului contactarii bolii Lyme. In S.U. A., capusele sunt des intanite si sunt considerate paraziti externi, purtatoare de boli foarte grave.

Boli pe care le pot transmite capusele:

  • Babesioza (Piroplasmoza)
  • Ehrlichioza
  • Haemobartoneloza
  • Bartoneloza
  • Leishmanioza
  • Borelioza sau boala Lyme
  • Tularemia
  • Meningoencefalita virală

Tu ce zici?