No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Boli de ochi specifice cainelui

Ultima modificare: 2010-08-16 | Data publicării: 2010-08-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Boli de ochi specifice cainelui
Cea mai importanta boala ereditara care afecteaza ochii cainelui este atrofierea progresiva a retinei. Pe langa aceasta, se pot aminti: conjunctivita, cataracta, alergiile si diferitele tipuri de infectii.

Bolile care afecteaza ochii patrupedului apar in stratul interior si afecteaza retina, acolo unde sunt celulele vederii. Prin urmare, cainii afectati isi pierd capacitatea de vedere noaptea si, pe urma, si cea de zi. De aceasta boala pot suferi atat masculii, cat si femelele.

 

Atrofierea progresiva a retinei apare in trei etape ale vietii cainelui:


  • pe la varsta de 6 luni; astfel, cainele isi pierde vederea noaptea, afectiune urmata de orbire totala in 1-2 ani de la aparitie.
  • A 2-a etapa apare pe la varsta de 1-2 ani, astfel orbirea totala va aparea la varsta de 3-5 ani.
  • A 3-a etapa apare la caini pe la varsta de 3-5 ani si este urmata de orbire totala, la varsta de 6-9 ani.

 

Control de rutina
Control de rutina

 

Simptomele atrofierii progresive a retinei

 

Un proprietar atent poate observa la cainele sau o instabilitate, o anumita timiditate la fulgerare sau o dezorientare, toate pe timp de seara. Animalul nu vrea sa merga sa isi faca treburile singur si intotdeauna vrea sa ramana in apropierea stapanului. Unele animale in aceasta etapa se lovesc de anumite obiecte, in timp ce altele sunt atat de inteligente (prin simtul mirosului si auzului), ca incertitudinea lor la inceputul bolii nu se lasa simtita. In acest context, la intuneric, pupilele cainelui prezinta un "iluminat" neobisnuit de puternic.

 

Cataracta

 

Proprietarul observa cataracta ca o coloratie albicioasa sau schimbarea culorii ochiului. Dn pacate, aceasta afectiune este incurabila si produce leziuni ale vederii, care intotdeauna duc la orbire. Pana in prezent, nu se cunosc medicamente sau operatii prin care se poate preveni, vindeca sau opri aceasta maladie.

 

Conjunctivita

 

Conjunctivita este a doua dintre cele mai frecvente boli de ochi la caini. Apare intre pleoapele inferioare si globul ocular, unde se produce o inflamatie de culoare rosie. Patrupedul lacrimeaza frecvent, are parul ud in jurul ochilor, iar in cazurile severe, este vizibil un lichid gelatinos galben. Motivele aparitiei: o rapciuga.

 

Alergii

 

Curent (geamul masinii coborat, este o cauza comuna), raceala, dar si substantele chimice pot provoca alergii. O inflamatie simpla poate avea consecinte grave, care pot duce la deteriorarea corneei. Alergiile se pot trata cu picaturi sau unguente pentru ochi.

 

caine orb
Bolile de ochi au consecinte grave

 

Doar printr-un control efectuat de medicul veterinar se poate determina ce fel de picaturi sau unguent sa se aplice! Picaturile se folosesc la fiecare 2-3 ore, iar unguentul de 3 ori pe zi. Este important consultul oftalmologic, deoarece patrupedul ar putea avea un corp strain in ochi, care sa-i produca iritatie.


Tu ce zici?