No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Antrenamente pentru agilitate la caini

Ultima modificare: 2011-09-01 | Data publicării: 2011-09-01
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Antrenamente pentru agilitate la caini
Agilitatea canina este un sport in care o persoana directioneaza cainele pe o pista cu obstacole. Este un sport spectaculos care luat nastere in Anglia in anul 1978. A avut un mare succes iar acum castiga popularitate la nivel global .

Acest sport demonstraza capacitatea unui caine de a fi agil, elastic si rapid. Orice persoana cu orice rasa de caine poate participa la concursurile de agilitate. Ai nevoie doar de atitudine pozitiva, devotament, disponibilitate la munca in echipa si antrenament corespunzator atat pentru animal cat si pentru insotitorul sau. Acest sport a inceput sa fie practicat si la noi si are un numar din ce in ce mai mare de adepti. Este un mod minunat de a face exercitii si de a construi o legatura puternica intre tine si cainele tau.

Pistele de agilitate au in componenta mai multe obstacole de care cainele trebuie sa treaca, fiind ghidat de insotitor. Obstacolele sunt stabilite impreuna cu un judecator licentiat pentru a indeplini regulile si pentru a mentine atat siguranta spectatorilor cat si spectacolul. Performantele sunt evaluate de judecator in conformitate cu regulile competitiei.

Agilitatea canina este o cursa contra cronometru, insa se pune, de asemenea, accentul pe acuratete. O pista standard este compusa din mai multe tipuri de obstacole. Acestea pot fi: bara (saritura in inaltime), viaduct sau perete, punte (barna), balansoar (leagan), cerc (inele), masa, slalom (jaloane), saritura in lungime, tunel.  Obstacolele cu apa sau obstacolele cu gard viu sunt si ele folosite, insa mai rar.

 

Berder Collie la concurs de agilitate
Berder Collie la concurs de agility

 

La competitiile de agilitate nu exista conditii legate de rasa, orice caine poate participa. Cainii insa sunt impartiti in categorii diferite in functie de marime si de abilitati.

Primul nivel este ,,incepator'' si implica o pista simpla care pune accentul pe alergarea naturala a cainelui si a insotitorului. Urmatorul nivel este ,,avansat'' , unde pista devine mai dificila si mai complexa, iar timpul este mai scurt. Nivelul cel mai ridicat este ,,maestru'', unde cainele si insotitorul trebuie sa termine o cursa dificila, contra cronometru. Exista de asemenea subdiviziuni la fiecare nivel, in functie de calitatile cainelui.

 

Daca nu esti competitiv si iti doresti doar sa faci miscare si sa petreci mai mult timp alaturi de cainele tau, tine minte faptul ca orice caine poate participa la cursuri de agilitate care nu presupun intreceri. Aceste antrenamente sunt pozitive si distractive atat pentru caine cat si pentru insotitor. Nu pedepsi cainele si nu il forta sa indeplineasca o cursa cu obstacole, dreseaza-l in schimb folosind laudele si recompensele pentru a-l incuraja. Aceasta metoda il va face sa aiba o mai mare incredere in sine.

 

Concurs de agilitate canina
Concurs de agility

 

Proprietarii de pui trebuie sa tina minte ca acestia nu trebuie sa foloseasca echipamentul de marime obisnuita, deoarece oasele lor nu sunt dezvoltate complet iar unele impacturi pot duce la probleme de crestere sau probleme cu articulatiile. Unele organizatii ofera cursuri pentru cainii tineri, de dimensiuni mai mici, unde echipamentul este special adaptat pentru acestia. Este important sa tii minte ca antrenarea unui pui este diferita de antrenarea unui caine matur, deoarece puii nu au experienta. Micutilor le lipseste puterea mentala si concentrarea necesara la antrenamentele de durata. Sesiunile de antrenament trebuie asadar sa fie scurte (5-10 minute). Nu bombarda animalul cu stimuli noi sau cu cereri care sa-l deruteze. Fa antrenamentul cand puiul este interesat, adica inainte de masa sau dupa somn. Trebuie sa ai tot timpul o atitudine pozitiva si sa te bucuri de minutele de antrenament.

 

Chiar si cainii batrani pot invata exercitii de agilitate. Echipamentul special poate fi adaptat cu usurinta pentru nevoile oricarui caine. Participarea la aceste evenimente este un mod sigur si placut de a-ti mentine cainele mai batran in forma si sanatos. Antrenamentele il ajuta de asemenea sa isi pastreze sanatatea mentala, sa-si mentina ascutita functia cognitiva.

Inainte de a incepe antrenamentele pentru agilitate, ar trebui sa mergi la veterinar pentru a te asigura ca animalul este intr-o stare fizica buna si are toate vaccinurile la zi.

Exista organizatii in tara care predau cursuri, antreneaza si organizeaza competitii de agilitate. Costurile variaza, in functie de clasa si de tipul competitiei la care vrei sa participi. Cauta un club care ti se potriveste mai bine tie si cainelui tau si cauta intotdeauna un instructor calificat. Fie ca vrei sa urmezi aceste cursuri pentru distractie sau pentru a participa in competitii oficiale, verifica recomandarile intructorilor si cere detalii despre metodele folosite in cadrul cursurilor.

 

 

caine la concurs de agilitate

 

Dezvoltarea abilitatii de a lucra in echipa implica rabdare, incredere, leadership si construirea increderii in sine atat pentru tine cat si pentru patrupedul tau. Participarea la astfel de cursuri sau competitii, pentru distractie sau pentru competii oficiale, este benefica pentru sanatatea fizica si psihica.


Tu ce zici?