No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Teoria dresajului cu clickerul

Ultima modificare: 2010-01-26 | Data publicării: 2010-01-25
(1/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Teoria dresajului cu clickerul
Orice câine, indiferent de rasă ori talie, trebuie să aibă parte de un dresaj bine făcut. Dacă ştie să se aşeze pe trotuar, să se plimbe fără să aibă lesa strâns legată şi cunoaşte sensul cuvintelor “vino” şi “stai”, convieţuirea cu el va fi mult mai uşoară. Dresarea unui câine se poate realiza în mai multe feluri şi sunt foarte multe lucruri pe care animalul le poate învata cu mare uşurinţă. Technica dresajul e foarte importantă! S-o găsim pe cea mai bună!

Dresarea câinelui: ce trebuie să fac pentru a dresa câinele?


Dresarea unui câine e posibilă în mai multe feluri: îl putem înscrie într-o "şcoală" specială de dresaj canin, putem apela la un dresor particular, îl putem duce la un curs de instruire pe durata căruia acesta va sta într-o pensiune specială pentru câini sau ne putem ocupa noi înşine de instruirea acestuia, în propria noastră casă.
Procesul de dresaj canin este partea cea mai interesantă a relaţiei câine-stăpân, este una dintre activităţile cele mai placute: două fiinţe ajung să-şi cunoască reciproc felul de a gandi şi modul de a comunica. Împreună reuşesc să rezolve diferite probleme. Azi, rolul unui câine în viaţa omului s-a schimbat mult. Nu mai e privit ca un animal de care ne folosim în diferite scopuri, ci mai degrabă patrupedul e considerat prietenul nostru necuvântător.

Îl iubim, îl alintăm, foarte multe persoane nici măcar nu pot ridica vocea la câinele familiei, în cazul în care acesta a făcut vreo "năzbâtie". Iată cum îţi poţi dresa câinele, la tine acasă!

 

"Metoda oglindă"

 

cum dresez cainele?
Dresajul cainelui

 

Câinele este ca o oglindă pentru noi, reflectă ce fel de stăpâni suntem. Fie te mândreşti cu un câine Airedale Terrier sau un Westie, trebuie să ştii să interpretezi semnele. Dacă patrupedul este neascultator sau nu înţelege o poruncă, nu e vina lui, mai degrabă stăpânul face ceva greşit. "Metoda oglindă" nu se referă doar la instruire, se extinde pe toate domeniile convieţuirii cu acesta. Se referă în special la 3 domenii:

 • formarea unei relaţii pe baza instinctelor
 • dresaj cu clicker-ul
 • asigurarea unui stil de viaţă corespunzător

Ce presupune dresajul cu clicker-ul?


Dresajul cu clicker-ul a pornit din America, Marian şi Keller Breland au fost primii care au folosit această metodă. A dat roade în cazul oricărui animal şi a fost atat de eficient încat în multe locuri technicile violente de dresaj au fost înlocuite cu această metodă. Prima dată s-a răspândit în cercul îngrijitorilor care se ocupau de instruirea mamiferelor marine, iar apoi, prin anii '90, Karen Pryor a dezvoltat această metodă şi în lumea celor care ţineau animale de casă.

Dresajul cu clicker este bazat pe recompensare, este un proces de consolidare pozitivă. Respinge constrângerea şi violenţa, cu alte cuvinte, respinge un comportament nepotrivit. Presupune a ignora încercările de ocolire a ordinelor şi promovarea a ce e bun şi folositor. Această technică a fost denumită după dispozitivul cu care se lucrează, clickerul, o cutie mică prevăzută cu o placă de metal, care la apasare scoate un sunet unic, un "click".

 

cum invat cainele

 

Dar nu aparatul în sine, ci teoria acestui tip de dresaj e importantă. Dacă o fiinţă, un câine în cazul nostru, e recompensată în urma unui anumit comportament, cel mai probabil va repeta şi pe viitor acea faptă, acel comportament. Acest semnal poate fi orice, un cuvânt sau orice sunet, în cazul animalelor surde chiar şi lumina, totusi ideală e folosirea clickerului. Sunetul lui este diferit de cele ale naturii, este scurt şi sună mereu la fel, se aude chiar şi de la o distanţă mai mare, iar câinii îl pot recunoaşte cu uşurinţă.

Precizia şi avantajul clickerului se concretizează cu adevărat la exerciţiile mai complexe, dar este indicată folosirea lui încă de la inceputul dresajului. După un timp, clickul va transmite pentru câine următorul mesaj: "Ai făcut ceva bun, ceva deştept, aşa că meriţi o recompensă!"

Accentul e pe "acum", temporizarea clickului este foarte importantă. Clickerul trebuie folosit chiar în momentul în care se execută o comandă, nu după ce a fost executată. În această privinţă clickerul se aseamănă cu un aparat foto: când apăs butonul, imortalizez momentul. De exemplu, dacă dorim să "imortalizăm" momentul comenzii  "Şezi!", trebuie să folosim clickerul când fundul câinelui se apropie de pământ, nu atunci când patrupedul deja s-a aşezat.

 

La ce foloseşte clickerul?

 • Atunci când învăţăm câinele lucruri noi.

Pe parcursul instruirii niciodată nu e bine să adoptăm o atitudine de constrângere sau violenţă: instruirea se bazează în întregime pe motivaţie şi consolidare.

Pe durata convieţuirii este foarte importantă natura relaţiei cu animalul nostru, stabilirea locului fiecăruia în ierarhie, precum şi privilegiile fiecăruia. În mod normal, stăpânul e cel care deţine controlul, el stabileşte regulile şi le impune. Respectarea regulilor impuse (de exemplu "Nu mânca din gunoi!", "Nu alerga după pisici!") se poate întari cu un clicker. În cazul în care câinele nu respectă regulile sau e  neascultător, folosim limbajul de comunicare stabilit deja cu patrupedul pentru a clarifica rangurile şi regulile casei.

După ce ne-am familiarizat cu teoria dresajului cu clickerul, ne-am dat seama cum funcţionează această tehnică şi după ce am trecut cu succes peste prima încercare de dresaj cu patrupedul nostru, putem trece la exerciţiile de bază necesare unei instruiri perfecte.

Cu ajutorul acestei technici putem învăţa câinele lucruri de bază, cum ar fi:

 • vino!
 • contact vizual
 • şezi!
  clicker pentru dresaj canin
  Clicker pentru dresarea cainelui. imagine: dotubo.com
 • culcat!
 • Stai!
 • plimbare la pas
 • plimbarea fără să aibă lesa strâns legată
 • la loc!

 

Îl putem invata niste trucuri interesante:

 • rotire
 • slalom printre picioare
 • a da lăbuţa
 • lătrat
 • a se târâi
 • a-i fi ruşine
 • poziţia ghemuit

Demonstratie de dresaj canin folosind clickerul

Tu ce zici?