No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Dresează-ţi singur câinele!

Ultima modificare: 2010-10-05 | Data publicării: 2009-06-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Dresează-ţi singur câinele!
Sosirea unui nou membru al casei reprezintă un moment de bucurie şi veselie în familie. Creatura îmblănită şi tare drăgălaşă va fi în centrul atenţiei tuturor membrilor familiei. Însă, pe lângă bucuria de a avea un animal de companie şi implicit, un prieten loial, vei constata că odată cu un câine îţi revin mai multe responsabilităţi. E de datoria ta să-ţi înveţi căţeluşul să nu mai latre, să nu-şi facă nevoile în casă, să nu fure mâncare de pe masă şi altele. Prin urmare, devii responsabil de viaţa pe care o vei avea alături de un căţel.

Puiuţii de câine sunt dependenţi de noi, oamenii, mai ales dacă sunt luaţi de lângă mamele lor prea devreme. Trebuie să-i ajutăm să se adapteze lumii umanizate şi mecanizate în care trăim. În funcţie de educaţia pe care i-o oferi, căţelul va deveni fie un câine responsabil şi cuminte, fie unul răsfăţat şi dezorganizat. În perioada copilăriei canine trebuie să pui bazele unui program strict pe care câinele să-l urmeze necontenit. În cazul în care nu-l vei dresa ci vei trata totul cu superficialitate, vei avea un câine care te va considera sclavul său, crezându-se stăpânul casei şi al vieţii tale.

Primele luni din viaţa unui căţeluş sunt vitale. Practic avem de-a face cu "ghemotoace de blană" care rod tot ce prind, îşi fac nevoile pe unde apucă, plâng după afecţiunea maternă, sapă în grădină, se ascund prin locuri de unde cu greu pot ieşi, sparg lucruri fragile şi multe altele. Însă odată ce se uită la tine cu privirea aceea nevinovată, vei uita instant toate neplăcerile pe care le-au pricinuit. Însă asta nu înseamnă că trebuie să ignori mereu astfel de comportamente.

 

 

Dresează-ţi singur câinele!

 

 

Dresează-ţi căţeluşul folosind metode non violente

 

Înainte de toate, trebuie să ştii că dresajul unui puiuţ de câine presupune un efort de răbdare, multe încurajări şi recompense pentru căţel. De îndată ce patrupedul a ajuns în casa ta, trebuie să începi cursuri de dresaj cu el. Încearcă-l să înveţi trucuri de bază: să stea, să vină la comandă, să nu se urce pe tine. De fiecare dată când face un lucru bine, recompensează-l fie cu bobiţe fie verbal. Contează enorm de mult să comunici cu patrupedul, să-i spui exact ceea ce vrei şi să-l lauzi. Practic astfel se cimentează legătura dintre voi. Căţelul te va percepe drept stăpânul său astfel că îţi va fi mai uşor să continui cu alte exerciţii de dresaj.

Pentru început lecţiile de dresaj nu trebuie să fie lungi, ci cât mai scurte, cât mai consistente în exerciţii şi amuzante pentru căţel. Foloseşte pentru început comenzi uşoare şi repetaţi-le până când căţelul le-a învăţat. E foarte important ca patrupedul să aibă încredere în tine dar şi îl el.

Ţine minte întotdeauna că ai de-a face cu un animal imatur şi tânăr. Fii răbdător, flexibil şi corect. Nu te aştepta ca micuţul animal să înveţe din prima o comandă. Toate aceste exerciţii sunt noi pentru el, e perfect normal să facă greşeli.

 

Învaţă-l să nu-şi facă nevoile în casă!

 

Una dintre principalele probleme ce vin la pachet cu noul animal de casă o reprezintă mizeria rezultată în urma nevoilor fiziologice. E important să-ţi monitorizezi animalul, atenţionează-l de fiecare dată când a făcut o greşeală, când face un lucru bun încurajează-l şi laudă-l şi încearcă să corectezi deficienţele de comportament. Sunt câteva reguli generale de care trebuie să ţii cont atunci când îţi înveţi câinele să nu-şi facă nevoile în casă.

 

 

Dresează-ţi singur câinele!

 

 

1. a dresa un câine nu e o cursă din care câştigă cel care a învăţat mai repede. Pune accent înainte de toate pe legătura formată între tine şi câine. De asemenea, ceilalţi membri ai familiei trebuie să se implice în procesul dresajului.

2. câinii nu ştiu care e locul potrivit sau deloc potrivit unde îşi pot face nevoile. E datoria ta să-l înveţi ce înseamnă casa şi ce înseamnă afară.

3. lăsându-l afară din când în când, nu va rezolva problema nevoilor.

4. câinii au un instinct natural care îi face să-şi menţină curat locul unde dorm sau se joacă. E foarte important să ţii cont de acest lucru.

5. oricât de vigilent ai fi, la început căţelul tot va avea scăpări. E important să cureţi locul, poţi folosi chiar soluţii de împrospătare a locuinţei. Arată-i că nu e bine ceea ce a făcut şi că va suporta consecinţe dacă va mai face acelaşi lucru.

Înţelegându-i comportamentul, îţi va fi mult mai uşor să-l dresezi. Să nu uiţi că ai de-a face cu un animal tânăr şi needucat. Căţeluşii se pot reţine doar pentru perioade scurte de timp, neavând prea mult control. Se spune se poate ţine câte o oră pentru fiecare lună pe care o are. Ceea ce înseamnă că un căţeluş de 2 luni va putea să se ţină 3 ore.

Un sfat foarte important: obişnuieşte-l cu un program de mâncare şi apă. Hrăneşte-l în fiecare zi la aceeaşi oră, însă niciodată aproape de ora de culcare şi ascunde-i bolul cu mâncare înainte de a adormi. Pune bolul la loc dimineaţa. În felul acesta veţi dezvolta o rutină, inclusiv în privinţa nevoilor.


Tu ce zici?