No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum învăţ câinele să nu mai roadă mobila?

Ultima modificare: 2009-12-29 | Data publicării: 2009-12-23
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum învăţ câinele să nu mai roadă mobila?
Toţi câinii au o perioadă în viaţă în care rod şi distrug obiecte şi lucruri din casă. La căţeluşi acest lucru este firesc în perioada schimbării dentiţiei. Schimbarea dinţilor irita gingia şi, dacă nu sunt supravegheaţi, puii de câine pot distruge obiecte din casă în încercarea de a elimina acest stres. În mod normal, odată ce dentiţia este finalizată, problema dispare de la sine.

De ce câinii adulţi rod pantofii sau obiectele din casă?

Câinii care continuă să roadă diverse obiecte şi după ce s-a încheiat perioada schimbării dentiţiei, înseamnă că sunt supuşi unui stres precum:

  • stăpânul pleacă pentru perioade lungi de timp de acasă iar revenirile sunt pentru perioade scurte de timp. Acest du-te/vino e marcat de emoţie iar câinele nu se poate adapta
  • mângâieri şi atenţie în exces în momentele în care stăpânul este alături de câine
  • stăpânul nu are autoritate în faţa câinelui, nu este perceput drept conducătorul "haitei"
  • dacă patrupedul a făcut o prostie e pedepsit prin izolarea de restul membrilor familiei în altă cameră
  • câinele este bătut sau certat atunci când stăpânul ajunge acasă şi constată că patrupedul a făcut o prostioară. Câinii au memoria scurtă, nu vor asocia bătaia cu greşeala comisă.
  • schimbări în programul de masă, dietă, tipul de hrană consumat, în programul zilnic obişnuit, modificări în ora de ieşire la plimbare

Foarte important: Pentru ca metoda de învăţare să dea rezultatele scontate, orice corecţie trebuie aplicată în timpul efectuării greşelii sau imediat după faptă. Altfel, câinele nu va mai asocia corecţia cu comportamentul său, ci mai degrabă va considera că este neîndreptăţit de către dumneavoastră. Obiceiul de a roade obiecte poate fi şi urmarea unui comportament educat! Aceasta se întamplă atunci când stăpânul iniţiază şi încurajează jocuri folosind, în loc de pânza de sac, obiecte personale.

 

jucarii de ros pentru catei
Jucarii de ros

 

Cum învăţ câinele să nu mai roadă?

 

Primul pas în dresarea câinelui adult de a nu mai roade obiecte este să identificaţi cauza stresului la care este supus animalul. Apoi, începeţi să lucraţi pentru dobândirea şi menţinerea autorităţii. Aceasta implică parcurgerea unui program de dresaj sau predresaj (pentru pui).

Pentru prima lecţie de dresaj câinele va învăţa comenzile:

  • şezi-aşteaptă,
  • culcat-aşteaptă şi
  • mersul la pas.

Stăpânul trebuie să lucreze cu patrupedul 2-3 şedinţe pe zi în casă iar după obţinerea unui rezultat mulţumitor, exerciţiile pot fi reluate afară. O zi pe săptămână câinele trebuie dus în zone străine de patruped, în lesă retractabilă de 5m şi trebuie lăudat entuziast de fiecare dată când vine la stăpân.

În cadrul acestui exerciţiu stăpânul se îndepărtează tot timpul de câine. Lecţia poate dura 20-30 de minute, în funcţie de reacţia patrupedului. Atunci când animalul rămâne singur în casă i se lasă un os, pentru a-i canaliza tendinţa de a roade şi a-l elibera de stresul provocat de plecarea stăpânului.

În cazul în care câinele se va repezi asupra unui obiect pentru a-l roade, trebuie să-l strigaţi, să-i distrageţi atenţia şi să-i oferiţi osul, lăudându-l entuziast atunci când se arată interesat. Pentru a preveni revenirea motivului stresant,  ignoraţi câinele timp de cinci minute înainte de a pleca de acasă. Nu-i adresaţi vreun cuvânt. În acest fel eliminaţi emoţia despărţirii. La întoarcerea acasă ignoraţi câinele preţ de câteva minute şi numai după ce acesta s-a relaxat şi s-a aşezat sau s-a culcat îl puteţi mângâia, preţ de 3-5 secunde.

 

jucarii de ros pentru caini
Jucarii pentru caini

 

Următorul pas este să nu-l mai băgaţi în seamă vreme de câteva minute, nici măcar nu vă uitaţi la el. Lauda şi mângâierea nu se acordă în zona uşii de la intrare. Stresul fiind legat de plecările şi sosirile stăpânului, zona uşii este locul în care câinele se simte cu adevărat frustrat. Aceasta regulă este foarte greu de respectat, pentru că toţi suntem emoţionaţi de entuziasmul cu care patrupedul ne întâmpină la revenirea acasă şi abia rezistăm tentaţiei de a-l mângâia.

Totuşi, dacă în momentul în care sosiţi acasă constataţi că animalul de companie a distrus un obiect, nu-i atrageţi atenţia asupra faptului. Oricum, câinele a ros ce a avut de ros şi dacă l-aţi certa sau l-aţi bate nu ar înţelege de ce e pedepsit. Ignoraţi câinele până ce se relaxează şi după o scurtă mângâiere, scoateţi-l din camera unde a făcut prostioare. Abia acum începeţi să strângeţi lucrurile distruse. Pentru perioada în care câinele rămâne singur acasă e bine să-i limitaţi accesul în camere, lăsându-l în hol sau într-un spaţiu restrâns, având la dispoziţie o singură jucărie sau un os.

Foarte important! Acest spaţiu trebuie folosit în acest scop şi când sunteţi acasă, pentru perioade scurte de timp, astfel încat patrupedul să nu interpreteze izolarea lui drept pedeapsă.

Citeşte despre cum să-ţi înveţi câinele să nu mai muşte!

sursa articolului: Tion.ro


Tu ce zici?