No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

9 sfaturi cum să-ţi dresezi câinele Pit bull

Ultima modificare: 2011-06-01 | Data publicării: 2010-02-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
9 sfaturi cum să-ţi dresezi câinele Pit bull
Dintre rasele considerate agresive, câinele Pitbull se spune că este greu de ţinut sub control şi dresat. Lucru ce, nu de puţine ori, s-a dovenit a fi complet fals. Dacă vrei să ai un câine obedient şi cuminte, citeşte cele nouă sfaturi simple şi eficiente care te vor ajuta în procesul de dresare al pit bull-ului. Regulile de mai jos au un efect rapid pentru ca animalul considerat agresiv să devină mai ascultător.

Înainte de a da curs acestor sfaturi, e necesar să precizez că în cazul unui câine de luptă, metodele de mai jos nu sunt întotdeauna eficiente. Pentru a reintroduce un câine de luptă în viaţa socială, îţi recomand să consulţi un dresor specializat pe câinii agresivi.

  • Lauda trebuie meritată (câştigată)!

A lăuda întotdeauna un pit bull (sau orice alt câine) nu este o idee bună. Prea multă laudă duce la faptul că animalul se va obişnui să fie mereu apreciat şi nu va avea vreun efect atunci când este spusă în cazul efectuării corecte a unei comenzi. În cazul în care pit bullul a învăţat o nouă comanda / truc nu folosi lauda. Dacă a învăţat deja să se aşeze la comandă şi execută acest lucru ori de câte ori îi dai acest ordin, nu-l lăuda în continuare. Trebuie să înveţe să-şi merite laudele atunci când a făcut ceva nou.

caine pitbull

 

  • Ignoră-l atunci când vrea să-ţi atragă atenţia!

Nu-i da prea multă atenţie câinelui tău de fiecare dată când o cere, deoarece câinii nu fac întotdeauna diferenţa între o joacă şi un exerciţiu şi poate chiar să-şi piardă uşor controlul pentru a primi atenţia pe care ştie că oricum o va primi.

De exemplu, dacă te uiţi la televizor şi câinele tău sare încontinuu în braţele tale, acest comportament nu poate fi acceptat sau ignorat. Dă-l jos din braţe şi linişteşte-l. Când pit bullul s-a liniştit, comandă-i să se aşeze. Dacă a respectat comanda primită,  poţi să-l lauzi. În acest fel, vei păstra controlul permanent asupra animalului şi poţi domina situaţia, câinele simţind că tu eşti şeful!

  • Evită agresiunile şi confruntările violente!

Dacă prin natura sa (nu rasa, ci animalul individual) câinele e agresiv, confruntarea trebuie evitată cu orice preţ. Arată-i pit bullului tău că agresiunea nu este permisă şi nu este tolerată. În cazul în care câinele învaţă că doar dacă latră tu dai înapoi, atunci se va folosi de această metodă de manipulare şi va prelua conducerea în această relaţie. Evită să ajungi la un astfel de rezultat şi arată-i pit bullului tău cine-i şeful în toate situaţiile. În acest fel, animalul îşi va pierde agresivitatea.

  • Jocurile trebuie meritate!

Pentru un pit bull tânăr şi nedresat, prea multă joacă poate duce la emoţie şi pierderea controlului. Se recomandă să folosiţi joaca drept recompensă. Câinele are dreptul doar la un joc odată şi doar tu hotărăşti cât timp are voie să se joace.

 

jocuri pentru pitbull

 

  • Stabileşte-i un program de mâncare!

Câinii pit bull sunt patrupezi lacomi la masă şi cu o poftă de mâncare debordantă. De aceea îţi recomandăm să păstrezi strict şi precis timpul de hrănire. Mâncarea reprezintă totul pentru un pit bull şi dacă îi arăţi că tu îi asiguri hrana (la anumite intervale de timp, fără ca animalul să aibă acces permanent la sursa de hrană pentru câini), îi arată foarte clar că tu eşti şeful absolut.

Prin faptul că nu laşi câinele pe scaun, pe pat sau pe masă, îi arăţi astfel că el are alt "statut social" decât stăpânul şi i se aplică alte reguli. De obicei, pit bullii devin mai dominanţi şi mai agresivi dacă ajung într-o situaţie superioară în raport cu stăpânul lor. Tocmai de aceea, dacă îi interzici pit bullului să se urce pe canapea, pe masă ori în patul din dormitor, nu numai că păstrezi casa curată, dar şi câinele va deveni mai ascultător. Locurile înalte unde se pot aşeza pit bullii sunt, pentru ei, o modalitate de a deveni dominanţi. Păstrează aceste locuri doar pentru tine!

  • Libertatea are un preţ!

Libertatea pe care i-o oferi, foloseşte-o ca pe o recompensă. Prin utilizarea inteligentă a lesei îţi înveţi pit bullul că un comportament bun, ascultător, duce la mai multă libertate de mişcare.

  • Apreciază-l!
    cum dresez un pitbull

Sfaturile de mai sus pot parea un puţin crude, dar nu uita că pit bullul are nevoie să fie lăudat, dar şi ţinut din scurt, pentru a şti cine e şeful "haitei". De obicei, când un câine e lăudat în urma executării corecte a unei comenzi, acest lucru va duce la un comportament şi mai bun.

  • Nu te aştepta la prea mult de la el!

Nu contează ce pit bull super-desebit ai dresat, el va rămâne în continuare un animal cu instincte sălbatice, nu va fi un câine perfect. Din când în când e posibil să-ţi nesocotească comenzile, de obicei în momente în care se lasă pradă instinctelor, însă acest lucru nu înseamnă că ai un câine agresiv. Important e ca de fiecare dată când încalcă un ordin să-l pedepseşti şi să reiei dresajul.

Aceste reguli pot fi aplicate în cazul multor alte rase!

 


Tu ce zici?