No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Lumea si noi prin ochii cainelui nostru

Ultima modificare: 2012-09-04 | Data publicării: 2012-09-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Lumea si noi prin ochii cainelui nostru
La fel ca noi, oamenii, si cainii se straduiesc sa dezvolte relatii armonioase. Daca incercam sa vedem lumea prin ochii cainelui nostru, vom intelege mai usor comportamentul care deseori ni se pare ciudat. La fel ca oamenii si cainii au nevoie de afectiune. Pentru a avea un caine cu un comportament echilibrat cel mai important lucru este sa-i oferim afectiunea de care acesta are nevoie.  

Toti cainii incearca si stiu sa se adapteze situatiilor, indiferent de natura acestora. Insa si stapanul trebuie sa contribuie la acest proces: in primul rand trebuie sa alegem cainele potrivit, dupa care trebuie sa-l obisnuim si sa-l instruim intr-un mod adecvat. Desigur, cand cainele ajunge la noi la o varsta frageda, aceasta sarcina va fi mult mai usoara. E mult mai facil sa impiedicam dezvoltarea obiceiurilor proaste decat sa incercam mai tarziu sa ne dezobisnuim patrupedul de acestea.

caine la dresaj
Este important sa va mentineti „in priza” cainele

 

Cei mai multi catei au „in sange” dorinta de a face cat mai multe strengarii. Singura problema e ca nu le comit la locul si momentul potrivit. Poate cainele isi face treburile pe covor din cauza ca stapanul a adus in casa, pe talpa pantofilor, un miros specific sau reziduuri. Poate ca roade tot ce-i iese in cale din cauza ca ii cresc dintii. Poate ca latra cu putere pentru ca a vazut un soarece in casa iar daca pe canicula isi sapa gropi in gradina, o face pentru ca vrea sa doarma pe solul rece. Din punctul lui de vedere toate acestea reprezinta un comportament perfect normal.

E nedrept sa ne pedepsim cainele pentru un comportament pe care el il considera normal, daca nu ii oferim alte posibilitati, daca nu-l scoatem afara imediat sa-si faca treburile, daca nu-i dam oase sa mestece sau daca nu are parte de afectiune si atentie.

 

Sa nu-l neglijam

Putem evita multe situatii stresante daca nu ne neglijam cainele. Cele mai multe probleme privind comportamentul cainelui apar deoarece acesta incearca sa atraga atentia stapanului asupra sa sau incearca sa diminueze anxietatea cauzata de singuratate si izolare. Nu e bine sa-l rasfatam foarte tare, dar nici sa-l neglijam.

Cel mai important lucru e sa nu-l lasam singur mult timp. Ingrijirea si atentia pe care le acordam cainelui nostru sunt rasplatite cu o loialitate infinita. Cainii cred ca si noi ii iubim la fel de mult cum ne iubesc ei pe noi. Neglijandu-i, le sprijinim exact comportamentul care ne da atatea dureri de cap. E adevarat ca, uneori, cainii nostri pot fi foarte enervanti insa ei ne rasplatesc cu o iubire nemarginita.


Tu ce zici?