No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum sa linistesti un animal speriat?

Ultima modificare: 2010-11-15 | Data publicării: 2010-07-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum sa linistesti un animal speriat?
Zgomote puternice, miscari bruste si experiente infricosatoare, toate pot transforma un animal calm intr-unul imposibil de controlat. Ce e de facut in aceste situatii? Cum calmezi si linistesti un patruped care si-a pierdut controlul?

Odata scapat animalul de sub control, tu sau el puteti suferi rani serioase. Cel mai bun lucru este sa stii ce sa faci in astfel de situatii. Indiferent daca este vorba despre caini, pisici sau iepuri, totate animalutele pot fi linistite daca stii cum sa le vorbesti si ce gesturi sa faci. Proprietarul care nu stie ce sa faca poate sa transforme, fara voia sa, intreaga situatie intr-un cosmar.

 

Evaluarea situatiei


poza caine ranit
Un caine ranit poate fi un pericol

Inainte de a atinge animalul, este extrem de important sa stabilesti cauza pentru care este speriat sau stresat. Se afla in aceasta situatie deoarece nu vrea sau nu poate sa faca ceva ce i se cere? Este cumva ranit? Retine ca un animal ranit poate fi extrem de periculos si dificil de calmat.

Actioneaza cu grija in momentul in care te apropii de el. Pe masura ce te apropii, incearca sa vezi ce se afla in preajma sa si sa determini cauza nelinistii. Unele animale pot fi prinse in capcane folosite de catre vanatori sau in garduri din plase, ceea ce le poate face sa para de-a dreptul turbate.

 

Ce trebuie sa faci?


Odata ce ai vazut cum sta situatia, poti lua atitudine. Daca animalul este speriat datorita a ceva care inspaimanta sau daca a ajuns in aceasta situatie deoarece refuza sa execute o comanda care i-a fost data, este indicat sa inlaturi imediat factorul de stres. De cele mai multe ori, acest lucru va rezolva problema, iar daca s-a ajuns aici datorita unei noi imprejurari, atunci, daca animalul va trebui sa se obisnuiasca cu aceasta, este indicat sa o faca intr-un mod gradual, nu brusc.

Daca este suparat si rebel, vocea ta poate sa rezolve problema, insa apropie-te de el doar daca te simti in siguranta.

poza caine
Vorbeste-i cu calm!

Odata ce consideri ca animalul s-a mai linistit, incearca sa ii intinzi o mana, insa doar daca acesta nu este foarte speriat si daca nu esti in pericol sa fii muscat. Odata ce ai reusit sa il mangai, continua sa ii vorbesti si astfel se va relaxa.

Evita miscarile bruste si zgomotele puternice pana cand animalul se simte in siguranta. Permite-i intotdeauna sa se adapteze noilor imprejurari, pentru a nu se simti speriat si in nesiguranta.

Animalele devin agresive sau speriate atunci cand sunt inspaimantate sau nesigure, deoarece nu inteleg ce li se intampla. Exceptie fac cainii dresati sa fie agresivi. In salbaticie, animalele nu au acest comportament decat daca sunt provocate.

Discuta pe forum despre comportamentul animalelor >>>


Tu ce zici?