No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Latratul in casa

Ultima modificare: 2010-11-02 | Data publicării: 2010-04-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Latratul in casa
La cateva clipe de la plecarea stapanei din casa, Terrier-ul acesteia incepe succesiunea obisnuita de latraturi, scurte si ascutite, informand vecinii despre activitatile sale. Un astfel de comportament este nociv atat pentru proprietar, dar mai ales pentru vecini. De ce se comporta cainele in acest fel?

Cand si de ce latra cainii?

 

Cainii care latra cand sunt lasati singuri se incadreaza in mai multe tipologii. Cei care sufera de dorul pentru stapanii lor sunt foarte atasati si au senzatia ca lumea se sfarseste cand nu sunt cu acestia. Acesti caini pot de asemenea sa-si faca nevoile prin casa, sa roada lucruri, sa sape sau sa sara prin usa, chiar si prin fereastra. Unii (inclusiv majoritatea Terrierilor) sunt caini de paza innascuti, predispusi sa dea alarma cand le atrage atentia vreun zgomot sau o miscare din casa. Eliminarea acestei tendinte nu va putea fi posibila la cei nascuti sa latre. Insa trebuie sa fie invatati sa se limiteze la 5 sau 6 latraturi si dupa aceea sa se linisteasca. Restrictionarea acestor ,,latraturi reactive" la o camera intunecata si linistita din locuinta ta ii va stimula sa doarma, in loc sa fie permanent in alerta.

terrier poze

Dupa fapte, si rasplata!

foto: http://www.flickr.com/photos/ktylerconk/

 

Puii din orice rasa pot fi foarte vocali, daca nu sunt antrenati la maxim. Incearca sa te trezesti mai devreme ca sa-i asiguri o ora de miscare in parc, aruncand mingea pana te doare bratul sau poti lasa cainele intr-un loc de ingrijire zilnica pentru caini, atunci cand nu poti sa faci exercitiile de dimineata cu el.
In final, exista cainii care sunt devotati in a chema toata familia impreuna. Cand stapanii pleaca de acasa, joaca se termina. Atunci el isi insuseste rolul de semnal de localizare pentru a-i atrage pe toti acasa. Daca se intorc in timp ce el latra, inseamna ca efortul a fost rasplatit.

 

Intreruperea ciclului


Daca acesti latratori se simt victoriosi de fiecare data cand un membru al familiei se intoarce, cum poate acest cerc vicios sa fie intrerupt? Incepe cu exercitii care rasplatesc cainele pentru ca este tacut. Intr-o zi libera, treci prin rutina obisnuita de dimineata, dar nu te indeparta mult de usa cand pleci de acasa. Daca animalul este tacut pentru o perioada determinata de timp, intra si rasplateste-l. Incepe cu un obiectiv usor de atins, sa zicem 10 pana la 30 de secunde. Cand latra, seteaza cronometrul inapoi la 0. Iti poate lua ceva timp pana atingi primul succes. Unii caini vor progresa mai rapid cand vor auzi anumite semnale care indica un comportament necorespunzator: o bataie ascutita in usa cu un obiect metalic dupa o latratura poate grabi lucrurile. Nu striga cand e liniste, majoritatea cainilor prefera atentia negativa fata de atentia in general si pot gasi in strigatul tau o recompensa.

Odata ce ai obtinut primul succes, intra in casa, spune-i cainelui ,,da" sau ,,bine", recompenseaza-l si continua-ti treburile. Controleaza procesul astfel incat sa fie de o intensitate scazuta. Un caine nu trebuie recompensat de fiecare data. Repeta exercitiul de mai multe ori, marind perioada de timp in care esti plecat dupa fiecare succes. Daca trebuie sa resetezi numaratoarea de prea multe ori inseamna ca ori mergi prea repede ori prea incet.

Unii caini vor simti prezenta ta de cealalta parte a usii. Mareste distanta fata de usa dupa primele repetitii ca sa mimezi plecarea. In loc sa bati in usa pentru a marca un comportament nedorit, poti sa cumperi o zgarda care elimina un miros de citrice spre nasul cainelui atunci cand acesta latra. Acest dispozitiv intrerupe fiecare latratura folosindu-se de senzori si combina zgomotul activarii cu senzatia de umezeala si mirosul de citrice.

 

 

jack russell terrier
Pe locuri! Fiti gata! Latra! Foto: http://www.flickr.com/photos/66176388@N00/

 

 

Intr-un articol din 1996, intitulat ,,Jurnalul Asociatiei Americane a Spitalelor pentru Animale", specialistii in comportament Juarbe-Diaz si Houpt, de la Universitatea Cornell, subliniau ca acest tip de zgarda este de 2 ori mai eficient (88,9% comparativ cu 44,4%) decat cel cu socuri electrice, fara a folosi stimuli durerosi. Unii specialisti sustin ca doar folosirea zgardei determina disparitia inclinatiei spre latrat. Totusi, nu este potrivita pentru cazurile de neliniste datorata singuratatii, acestea necesitand folosirea unui program mai extins de modificare a comportamentului si a unui tratament medicamentos.

Oricare ar fi motivul pentru care cainele tau latra cand e lasat singur acasa, spune-le vecinilor ca lucrezi la aceasta problema. Iritarea lor se va diminua stiind ca plangerile lor au fost ascultate.

Discuta pe forum despre dresajul canin >>>


Tu ce zici?