No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Imperecherea cainilor

Ultima modificare: 2010-10-29 | Data publicării: 2010-04-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Imperecherea cainilor
Comportamentul de incalecare al cainelui (apucatul cu picioarele din fata si impinsul pelvisului) este normal si tratabil. Este vizibil la ambele sexe inca de la varsta de 4 saptamani. Intensitatea si frecventa acestui comportament ajunge la apogeu la cainii adolescenti.

Cine pe cine, care pe care... incaleca?

Exista mai multe motive pentru care cainii isi manifesta comportamentul de incalecare in afara nevoii de procreere. In mod obisnuit, un caine mascul necastrat va incaleca un alt mascul pentru a-l dominat social, cu alte cuvinte pentru a-i arata cine este seful. Desi nu la fel de frecvent, o femela poate incaleca din acelasi motiv. Se poate intampla, destul de rar, ca un mascul sa incalece un alt mascul pentru ca acesta din urma a fost ,,feminizat" datorita cancerului testicular sau prin folosirea anumitor medicamente. Nu este deloc surprinzator faptul ca mirosul  unei femele in calduri poate starni un mascul.

 

 

bulldog francez poze
Si cainii au nevoi! Foto: http://www.flickr.com/photos/elvissa/3316441557/

 

 

Chiar si alte femele care nu sunt in calduri le vor incaleca pe cele care sunt. Masculii vor incaleca masculi care au fost recent cu femele in calduri daca le poarta mirosul. Femelele in calduri pot incaleca masculi fara experienta sau care nu doresc acest lucru. De asemenea, cainii care simt acest miros in aer pot incaleca primul lucru (sau persoana ghinionista) cu care intra in contact. Destul de interesant e faptul ca pisicile sunt de multe ori cele care ,,beneficiaza" de entuziasmul canin.
Unii caini incaleca atunci cand sunt excitati sau supra-stimulati. Prea mult rasfat sau aparitia musafirilor poate declansa acest comportament in special in cazul masculilor tineri si nescastrati, deoarece elibereaza energia sau face ca nelinistea sa dispara. Daca animalul excitat nu poate gasi un partener insufletit, poate gasi un papuc pufos, o paturica, o perna sau o jucarie erotica pentru caini.

 

Caine rau, jos de pe piciorul meu!

 

Deoarece incalecatul este comun mai ales in cazul cainilor sanatosi, primul pas este de a steriliza chirurgical animalul. Studiile arata ca, o treime din masculii castrati, renunta rapid la acest comportament, iar o alta treime renunta gradual. In cazul femelelor sterilizarea ajuta de asemenea la eliminarea acestui comportament.
Pentru un caine care devine usor excitat, limitati rasfatatul la un nivel pe care il poate tolera. Daca exista o problema privind acumularea de prea multa energie, mareste intensitatea programului sau de exercitii. Daca animalul este foarte atras de vizitatori, restrange-i accesul in incapere si lasa-i doar dupa ce lucrurile s-au linistit. E bine sa-l inveti ferm sa stea culcat intr-un loc si sa-l recompensezi dupa, cu ceva care ii place mult. Pana la urma nu poti sa si incaleci si sa stai culcat in acelasi timp.

 

 

imperecherea cainilor poze
Imperecherea cainilor. foto: http://www.flickr.com/photos/mamboz/39902316/

 

 

O ultima chestiune privind incalecarea canina care este des omisa in literatura: ce poti sa faci cu un caine care se agata de piciorul unui om cu toata energia sa, cu ghearele in pielea omului si care latra la fiecare incercare de a-l indeparta? Acest tip de comportament este o forma de agresiune folosita pentru a domina. Apartine altei categorii decat comportamentul ,,incaleca tot ce misca" al cainilor adolescenti. Daca animalul tau se manifesta in acest fel, castreaza-l mai intai, iar apoi cere ajutorul unei persoane calificate in comportamentul animalelor, deoarece acest caz e mai mult decat o situatie sociala stanjenitoare.

Discuta pe forum despre comportamentul cainilor >>>


Tu ce zici?