No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

De ce rod cainii?

Ultima modificare: 2010-10-29 | Data publicării: 2010-04-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
De ce rod cainii?
Este enervant cand cainele iti roade un lucru din casa, producand uneori mari pagube materiale. Acest obicei are loc atunci cand proprietarul nu este langa caine. De aceea, corectia nu este posibila nici in momentul in care el incepe si nici in timpul actului in sine. Rontaitul poate deveni o constrangere cand animalul se simte singur, plictisit, stresat sau nelinistit.

Cainele singur

 

Cainii singuri sunt aceia care sunt lasati fara suprevegherea omului pentru perioade lungi de timp, intr-un mediu care nu-i stimuleaza. Acesti caini rod din plictiseala. Ca sa remediezi situatia trebuie sa faci mai multe lucruri. In primul rand, asigura-te ca animalul tau este bine dresat (antrenamentul este necesar pentru puii mai mari sau cainii adolescenti). In al doilea rand, asigura-i patrupedului tau un loc care sa fie doar al sau. Cainii au instinctul de a-si face propria vizuina. Lasa acest instinct sa lucreze in folosul tau. Cel mai bun mod de a limita miscarea unui caine este o cusca tip cotet. O baie mica sau bucataria sunt de asemenea locuri bune, in cazul in care animalul tau de companie are o reactie adversa fata de cusca. Din pacate, exista multe obiecte pe care le poate roade in aceste incaperi, cum ar fi pardoseala sau dulapurile.

 

 

de ce rod cainii
foto: http://www.flickr.com/photos/tudor/418252074/

 

Nu tot ce "zboara" e bun de rontait!

 

Tine cainele in cusca atunci cand roade, de fiecare data cand nu poti sa-i supraveghezi activitatea. Lasa-i ceva bun de rontait, cum ar fi jucariile care nu pot fi inghitite usor sau cele care isi schimba forma in timp ce acesta le roade. Oasele din plastic, oasele din maduva de vita, nodurile mari de piele de animale devin mult mai interesante pentru caine in timp ce ,,lucreaza" la ele. Rontaitul creeaza tot felul de forme care tin animalul fermecat ore in sir. Exista jucarii care pot fi umplute cu o varietate de lucruri (Bong), inclusiv o parte din micul dejun al cainelui, provocandu-l sa munceasca pentru masa lui. Pantofii vechi, prosoapele, resturile de lemn sau cartile de telefon nu sunt jucarii bune de ros. Cainii nu pot face diferenta intre pantofii noi si cei vechi sau intre resturile de lemn sau dulapurile din bucatarie. Nu incurcati cainele dandu-i ceva care poate fi confundat cu un obiect interzis!

 

Cauza e singuratatea!

 

Cand esti gata sa iesi din casa, pune cainele in zona lui restransa impreuna cu obiecte de ros. Nu iti lua indelung ramas bun, nu fa gesturi de pledoarie sau amenintatoare, e de ajuns un ,,ne vedem mai tarziu" sau ,,fii cuminte!".
In primele doua saptamani cainele nu trebuie lasat nesupravegheat. Aseaza-l in cusca lui de fiecare data cand il lasi singur. Nu-i acorda sansa sa roada un obiect interzis. Incepand cu saptamana a treia, pune cainele in cusca lui cu usita deschisa si iesi din casa pentru aproximativ 10-20 de minute. Daca la intoarcere gasesti pagube provocate de caine inseamna ca animalul nu este plictisit sau nu se simte singuratic, dar este nelinistit datorita singuratatii. Incearca astfel sa scurtezi timpul in care te intorci pana obtii rezultate. Apoi mareste incet durata de timp pana cand iti indeplinesti obiectivul.

Daca la un moment dat te intorci si gasesti semne de distrugere, scurteaza din nou timpul si mentine perioada scurta macar o saptamana. Dupa aceea, continua programul planificat. Daca observi ca animalul se raneste incercand sa scape din cusca, este nevoie de o alta abordare. Pentru cazurile severe de neliniste provocate de singuratate, ar trebui sa angajezi un consultant pe probleme de comportament al animalelor. Aceasta problema serioasa va necesita un program individual de modificare a comportamentului sau tratament medicamentos.

 

 

cainii rod papuci
foto: http://www.flickr.com/photos/acidcookie/157349657/

 

 

Cainele nelinistit

 

Cainele nelinistit este acela care sufera de sentimentul de izolare sociala. Cainii sunt animale de grup si multi dintre ei nu se descurca, atunci cand sunt lasati singuri, cu ,,apararea teritoriul". In cadrul unui grup exista siguranta, iar un caine nelinistit are nevoie de un mediu sigur si confortabil in care sa fie lasat atunci cand e singur. Din nou, o cusca tip cotet poate fi unealta potrivita. Pune animalul in cusca intr-o maniera pozitiva. Niciodata nu folosi cusca drept pedeapsa. Aceasta este vizuina cainelui de aceea el trebuie sa se simta fericit si in siguranta atunci cand este inauntru. Ca si in cazul cainelui singuratic, nu trebuie sa existe un ramas bun lung si emotionant. Totusi, inainte sa-i lasi jucariile de rontait in lada, freaca jucaria intre palme. Aceasta actiune imprima mirosul palmelor in jucarie si ajuta cainele sa se concentreze pe obiect si nu pe altceva.
Rezultate excelente au fost obtinute folosindu-se urmatorul tip de exercitiu pentru a modela obiceiul de a roade pe care il are cainele. Inlocuieste fostele jucarii de rontait ale cainelui cu un os de plastic cu miros de carne. Foloseste acest os de doua ori pe zi, in sesiuni de aruncare sau joaca in compania cainelui. Combinatia mirosului stapanului cu cel al carnii face din os un obiect atragator pentru ros. Din moment ce osul de jucarie devine un obiect principal al interactiunii intre stapan si caine, marea majoritate a patrupezilor va dori sa-l roada.

 

Noi ti-am dat solutia. Tu trebuie doar s-o aplici!

 

Fiecare proprietar nou de caine, pui sau matur, ar trebui sa se astepte la un anumit grad de distrugere datorata curiozitatii, bazata pe tendinta de eliberare a tensiunii de catre animal. Solutia problemei sta in eliminarea cauzei de mediu si indrumarea cainelui catre obiectele potrivite pentru ros. Abordarile mentionate mai sus vor ajuta la micsorarea si, in final, rezolvarea problemei si in acelasi timp ii va permite cainelui sa isi dezvolte o relatie sanatoasa cu tine.

Discuta pe forum despre comportamentul cainelui >>>


Tu ce zici?