No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rivalitatea canina

Ultima modificare: 2010-11-15 | Data publicării: 2010-07-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rivalitatea canina
Rivalitatea canina se refera la conflictele repetate intre cainii care impart aceeasi gospodarie. Animalele care traiesc in grupuri isi stabilesc o ierarhie, iar pozitia dominanta este aprig disputata. O ierarhie stabila, in care fiecare animal isi stie si isi accepta rangul, duce la o stare de confort si liniste.

Conflictele apar atunci cand rangul cainelui nu este clar sau este disputat. Animalele se pot avertiza unul pe celalalt prin marait sau latrat, fara sa isi provoace rani. Totusi, conflictul poate degenera in lupte periculoase, care pot avea ca rezultat ranirea unuia sau a ambilor caini.

Rivalitatea canina poate fi periculoasa. Cainii sau membrii familiei pot fi raniti grav, in urma acestor lupte. Deoarece rezolvarea acestor probleme necesita analiza complexa a comportamentului patrupedului, este deseori necesar ajutorul unui specialist in comportamentul canin. Acesti experti sunt invatati sa observe, sa interpreteze si sa modifice comportamentul animalelor.

 

De ce se ajunge la conflict?

poza caini
Rivalitatea dintre caini poate avea final tragic

Conflictul dintre cainii din aceeasi gospodarie poate sa apara din diferite motive cum ar fi:

  • Aparitia unui nou animal in gospodarie.
  • Un patruped a murit sau nu mai traieste acolo.
  • Un patruped a aparut din nou, dupa o absenta.
  • Un caine ajunge la maturitate, fapt care se intampla intre 10 luni si 2 ani, si provoaca un caine situat mai sus pe scara ierarhica.
  • Un patruped aflat pe o pozitie inalta pe scara ierarhica imbatraneste sau se imbolnaveste si nu poate sa-si mai mentina pozitia.

Pozitia ierarhica a cainelui este determinata de rezultatul interactiunii sale cu alti patrupezi. Rezultatul acestui proces complex si dinamic va depinde de caine, indiferent de preferinta stapanului.

 

Cum se stabileste pozitia dominanta?


Cainii isi stabilesc ierarhia printr-un comportament ce include pozitia corpului sau zgomotele care nu au ca rezultat ranirea. Exemple ale unui astfel de comportament sunt faptul ca un caine "sta peste altul'' punandu-si labele sau gatul pe umerii celuilalt sau rostogolitul pe spate. Unii caini pot sa "fure'' jucarii de la altii, sa insiste in a fi mangaiati primii sau sa-si exercite controlul cu anumite ocazii. Totusi, datorita experientelor din trecut, a socializarii neadecvate sau din cauza tendintelor genetice, unii caini pot fi agresivi fara motiv.

 

Ierarhia canina


 

poza caini
Ierarhia se stabileste de la varste fragede

 

Nu incerca sa influentezi sau sa modelezi rangul cainilor tratandu-i in mod egal sau impiedicand un caine de rang mai mare sa-si exercite dominatia asupra altuia. Ierarhia cainilor este dinamica si complexa, asa ca incercarile de a sustine animalul dominant pot sa nu aiba vreun rezultat.

Cainii trebuie lasati sa-si stabileasca singuri controlul asupra resurselor, cum ar fi jucariile sau locurile preferate de somn. Pe cat posibil, nu interveni intre ei cand interactioneaza. Dar, ceea ce este cel mai important, impune-te in varful ierarhiei. Daca pozitia ta de lider este clara, acest lucru va ajuta cainele sa-si dispute pozitiile mai joase din ierarhie in mod pasnic.

 

Aplanarea unei lupte


Daca vrei sa aplanezi un conflict, stropeste animalele cu apa sau fa un zgomot puternic in incercarea de a le intrerupe lupta. Nu incerca sa-i potolesti apucandu-i de zgarda sau punandu-te intre ei. Atingerea cainilor in timpul unei lupte poate avea ca efect ceea ce se numeste ,,agresiune redirectionata", cand un caine te poate musca pentru ca te vede ca participant la conflict. Daca ai avut parte de o lupta intre caini, contacteaza-ti veterinarul si apeleaza cat mai repede la un specialist in comportamentul canin.

 

Ce poti face?


Daca animalele implicate sunt masculi sau femele care nu au fost sterilizate,  iti recomandam sa le sterilizezi/castrezi. Asigura-te ca toate persoanele din gospodarie se afla in topul ierarhiei. Stabileste reguli si intareste-le tot timpul. Aceasta metoda ajuta cainele sa se simta in siguranta si iti intareste pozitia ta de lider.

Cu ajutorul unui dresor, promoveaza comportamentul neagresiv, folosind tehnici de deconditionare si desensibilizare. Aceste proceduri trebuie adaptate pentru fiecare animal in parte si necesita ajutorul unui specialist. Pedepsele nu vor rezolva problema, ci o vor agrava. Trebuie sa fii constient de faptul ca, daca nu te ocupi corespunzator de aceasta problema, exista riscul  sa degenereze si sa aiba ca efect ranirea ta si/ sau a cainilor tai.

Discuta pe forum despre comportamentul canin >>>


Tu ce zici?