No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Câinii pot depista bolile

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-01-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Câinii pot depista bolile
Cu toții am auzit despre „câinii care vindecă oamenii”. Fie că ne vine să credem sau nu, animalele care ajută oamenii să se vindece de diverse boli sunt cât de poate de reale. Să nu uităm că mulți câini terapeuți sunt duși în camine de bătrâni cu scopul de a le alina tristețile bătrâneții. Însă, un cercetător american este sigur că astfel de patrupede sunt capabile să perceapă modificarile aparute în organismul bolnavilor de cancer, încă de la primele faze. Cum? Citește mai departe!

E binecunoscut faptul că un bolnav diagnosticat cu o formă de cancer în formă avansată, are șanse aproape nule să se vindece. Dar, o diagnosticare timpurie poate salva viața pacientului respectiv. Un studiu recent a concluzionat că această maladie, adesea necruțătoare, poate fi depistată în stadiu foarte timpuriu - ceea ce ar crește considerabil șansele de vindecare - cu ajutorul câinilor. Probabil câinii simt bolile la oameni așa cum simt și cancerul la animale!

 

Câinii și depistarea cancerului!

 

cainele simte cancerul la oameni

Datorita deosebitei sensibilități a mirosului, câinii pot diferenția mirosul unui om sănătos de acela al unui bolnav de cancer la plămâni sau cancer mamar. Alte studii au dovedit că aceste animale sunt capabile să depisteze diferite produse chimice, chiar diluate foarte mult. Pentru prima data s-a recurs la mirosul câinilor în depistarea unor boli când un patruped i-a atras atenția stăpânului său asupra cancerului de piele pe care acesta îl avea (dar de care nu știa), mirosindu-i insistent pielea în zona respectivă. De asemenea, câinele i-a salvat viața unei britanice care, ulterior, a fost diagnosticată cu un cancer la sân, după ce patrupedul a insistat asupra zonei afectate de maladie.

S-a reușit, în repetate rânduri, să se dovedească faptul că acești câini dresați au depistat melanomul sau cancerul de vezică urinară în faze incipiente. Pentru acest lucru, s-a experimentat studierea unor mostre din aerul expirat de bolnavi. Michael McCulloch și Tadeusz Jezierski au condus cercetările pentru a înțelege, în primul rând, cum pot câinii să depisteze, prin miros, modificările din aerul expirat de bolnavii de cancer.

nasul unui caine

 

Acești oameni de știință au dresat 5 câinii să simtă cancerul de plămâni și cel mamar, dându-le să miroase mostre din aerul expirat de pacienții bolnavi.

 

Câinii pot simți bolile oamenilor!

 

În experiment s-au folosit 55 de bolnavi de cancer la plămâni și 31  persoane depistate care aveau cancer la sân, oameni nesupuși încă procesului de chimioterapie. Pentru a evidenția abilitatea câinilor de a simți cancerul, experimentul a presupus și folosirea a  83 persoane sănătoase. Patrupedelor li s-a dat să miroase mostre dintr-un tub special. Într-adevăr, animalele au recunoscut mostrele provenite de la oamenii bolnavi. În fața mostrelor de aer „bolnav", câinii se așezau sau, pur și simplu, se culcau.  În schimb, mostrele „sănătoase" nici măcar nu le băgau în seamă.

Rezultatele au aratat că diagnosticarea are o precizie de 88-97%, demonstrând și că acești câini dresați pot ajuta în recunoașterea acestor două forme de cancer în stadii foarte timpurii. Cercetătorii speră că acest studiu va ajuta în diagnosticarea mai precisă a cancerului, ceea ce ar duce la scăderea ratei mortalității din cauza acestei maladii îngrozitoare și nemiloase.


Tu ce zici?