No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Câinele i-a salvat viaţa!

Ultima modificare: 2010-11-03 | Data publicării: 2009-02-27
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
În mod normal Max e un câine liniştit, lucru apreciat de Maureen Burns, o britanică de 64 de ani. Însă din senin patrupedul a început să se agite nervos, semn că ceva nu e în regulă. Fireşte, primul lucru la care s-a gândit Maureen a fost că probabil Collie-ul ei de 9 ani, a contractat ceva boală.

Câinele a simţit în respiraţia femeii că ceva nu e în regulă, a început să o lovească uşor peste sânul drept, doar-doar stăpâna şi-o da seama că trebuie să meargă la doctor.

Mai târziu Maureen şi-a autoexaminat sânii descoperind un nodul la sânul drept. A doua zi se afla în cabinetul medicului care, în urma unei biopsii, i-a confirmat faptul că are o tumoră canceroasă la sân.

cainii depisteaza cancerul
Maureen si Max, un collie de 9 ani

 

Ce a uimit-o pe britanica de 64 de ani a fost modalitatea prin care câinele său a încercat să o avertizeze. E ştiut faptul că anumite rase de câini au un "al şaselea simţ", prin care miros bolile precum cancerul.

"Când asistenta mi-a spus că am cancer la sân, primul meu răspuns a fost : Ştiu, câinele meu mi-a zis! Mă aşteptam ca asistenta să râdă de mine, în schimb mi-a spus ca a mai auzit de cazuri similare. Max e de obicei un câine iubitor, drăgăstos, foarte cuminte dar dintr-o dată a devenit trist, a încetat a mai face lucrurile care-i plac. În schimb îmi atingea mereu sânul şi se retrăgea trist.", a povestit femeia pentru jurnaliştii de la The Daily Mail.

Maureen Burns locuieşte în localitatea britanică Rugby, Warwickshire, alături de soţul său, Roger, un inginer pensionar de 66 de ani, şi Max, un collie superb căruia acum îi datorează viaţa. Britanica a trecut printr-o operaţie de înlăturare a nodulului canceros iar starea sa de sănătate e foarte bună.

Momentul în care şi-a dat seama că ceva nu e în regulă a fost când se examina în oglindă iar Max stătea lângă ea, privind-o cu ochii îndureraţi.

"Am simţit un nodul dar nu m-am îngrijorat prea tare pentru că am mai avut unul, acum 20 de ani, dar care s-a dovedit a fi benign. De asemenea mi-am mai făcut o mamogramă, acum 15 luni, care a ieşit negativă. Când am simţit nodulul, am văzut privirea tristă a lui Max. Atunci am ştiut că ceva nu e în regulă."

Cei doi soţi mai au un câine, rasa Greyhound, pe nume Grace care însă nu a simţit vreo modificare în starea de sănătate a femeii. Când Maureen a revenit acasă, de la spital, Max a întâmpinat-o, fiind la fel de vesel ca înainte de a-i descoperi nodulul. "Era ca şi cum ştia că sunt bine acum. M-a mirosit, a văzut că totul e ok şi s-a comportat ca un căţeluş vesel. Îi datorez atât de mult. Max mi-a salvat viaţa", a concluzionat Maureen.

 

Câinii simt bolile?

 

Experţii sunt de părere că un câine de rasă poate fi dresat să "detecteze" cancerul. Mirosul unui câine e de 100.000 de ori mai puternic decât cel al omului.

În anul 2004, în urma unui studiu realizat la Spitalul Buckinghamshire de către Charity Cancer şi Bio-Detection Dogs, a ieşit la iveală faptul că patrupedele pot detecta cancerul de vezică în urma mirosirii monstrelor de urină. Programul de cercetare se va extinde şi asupra altor forme de cancer.

Celulele canceroase produc agenţi chimici numiţi Compuşi Volatili Organici, care dau un alt miros la care se presupune că reacţionează câinii.

În urma studiului, câinii sunt dresaţi să meargă la monstrele unde se regăsesc celule canceroase.

sursa: dailymail.co.uk

Daca ai nelamuriri despre caini, intra pe forum si posteaza. Suntem alaturi de tine!


Tu ce zici?