No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum funcţionează sistemul imunitar la animale?

Ultima modificare: 2010-11-10 | Data publicării: 2010-02-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum funcţionează sistemul imunitar la animale?
Sunt nenumărate organisme dăunătoare în jurul nostru, care pot provoca diverse boli animalelor. Bacteriile, viruşii, ciupercile, paraziţii ajung în organism prin căile respiratorii, stomac şi intestin, şi uneori provoacă infecţii ce periclitează viaţa animalului. Apărarea este sarcina sistemului imunitar al animalului. Cum putem ajuta?

La ce foloseşte sistemul imunitar?

 

Natura a dotat corpul - atât al omului cât şi al animalului - cu un sistem foarte eficace de apărare împotriva bolilor: sistemul imunitar. Acest sistem de apărare foarte bine organizat are ca sarcină principală să verifice şi să controleze toate organismele dăunătoare ce ajung în trup. În timpul mecanismului de apărare împotriva infectării, sistemul imunitar ia parte şi la îndepărtarea celulelor moarte şi degenerate (celule cancerigene).

Cu cât sistemul imunitar este mai puternic cu atât mai eficient se apără organismul faţă de boli. Sistemul imunitar se poate întări, de exemplu, cu o alimentaţie sănătoasă, condiţie fizică bună şi prin evitarea obezităţii. La fel ca oamenii, şi animale au de-a face tot timpul cu mediul natural şi viruşii din aer. Sistemul imunitar este compus din două componente, strâns legate între ele:

 • nespecific- cel care se naşte cu noi, înnăscut şi
 • specific - cel pe care îl dobândim.

La ce foloseşte sistemul imunitar înnăscut şi cel dobândit?

 

Prima linie de apărare a corpului împotriva agenţilor patogeni este sistemul imunitar născut odată cu noi. Dacă un dăunător ,,sparge" organismul (de exemplu prin piele sau prin mucoase), în câteva minute va fi atacat şi nimicit de macrofagi. Dar nu tot timpul este eficientă această tactică astfel că unii dăunători nu sunt recunoscuţi de sistemul imunitar înnăscut. În acest moment preia sarcina de apărare sistemul imunitar dobândit.

 

caini bolnavi

 

Celulele cu memorie

 

Celulele cu memorie sunt compuse din limfocite (acestea formează un procent de cca 25% din celulele albe aflate în organismul unui adult. Limfocite sunt secretate de sistemul limfoid) şi din anticorpuleţe. Această apărare intră în funcţiune la câteva zile de la pătrunderea viruşilor în organism, şi sunt dotate cu o ,,funcţie de memorare", astfel încât, la apariţia unei infecţii asemănătoare, apărarea va fi mult mai rapidă.

Sarcinile sistemului imunitar

 

Infecţiile sunt oprite de sistemul imunitar înnăscut. Funcţiile cele mai importante ale acestuia sunt:

 • recunoaşterea viruşilor, a bacteriilor şi a paraziţilor,
 • recunoaşterea unui spectru larg de dăunători,
 • dezvoltarea rapidă a unei apărări eficiente (în câteva minute, eventual ore) au o funcţie activă importantă şi la animalele nou născute activarea sistemului imunitar dobândit de a ţine dăunătorii în carantină până când vor fi nimiciţi total de acesta.

Sarcina sistemului imunitar dobândit este de apărare eficientă specifică dăunătorilor, adaptabilitate, o imunitate de durată prin intermediul acelei capacităţi amintite de mai sus de a ,,memora", deci o apărare rapidă şi eficientă împotriva atacurilor aceloraşi dăunători.

De ce se îmbolnăvesc câinii şi pisicile?
cum previn bolile cainelui

Îmbolnăvirea poate fi cauzată, cum se întâmplă şi la oameni, de suprasolicitare şi de mediul înconjurător necorespunzător. Aceşti factori duc la slăbirea sistemului imunitar înnăscut, animalul îmbolnăvindu-se foarte uşor. Sistemul imunitar poate deveni mai rezistent numai prin întărirea capacităţii rezistenţei naturale, prin întărirea celui dobândit. Acest lucru se realizează fie prin vaccinurile câinelui şi printr-o dietă sănătoasă, însoţită de un ritm activ de viaţă.

 

De ce sunt stresate animalele de companie?

 

Stresul poate cauza sub orice formă slăbirea sistemului imunitar. Şi la animale, stresul poate avea mai multe surse Pentru câini şi pisici, un nou mediu de viaţă, o persoană nouă în casă, un animal nou adus pe nepregătite, pierderea stăpânului iubit, toate pot fi factori stresanţi foarte importanţi pentru un animal de companie. În ceea ce priveşte caii, participarea la concursuri poate fi un factor de stres.

Sunt mai multe situaţii care duc la slăbirea sistemului imunitar înnăscut. Dacă veţi cunoaşte aceste situaţii, le puteţi înlătura mai uşor, ajutând la vindecarea prietenilor necuvântători şi prevenirea multor probleme.

Slăbesc sistemul imunitar al animalelor:

bolile pisicilor

 

 • transportul într-un nou mediu înconjurător
 • legătură strânsă cu prieteni, fraţi şi despărţirea bruscă de aceştia
 • în pieţe sau locuri de tranziţie
 • suprasolicitare la exerciţii fizice. de exemplu la antrenamente, alergări, diferite boli la câinii de sport sau de serviciu (infecţii, diaree, vomă, tumoare, otrăvire)
 • tratament clinic
 • operaţie
 • medicamente
 • subnutriţie
 • îmbătrânire

Stimularea atentă a sistemului imunitar înnăscut poate micşora considerabil pericolul de îmbolnăvire.


Tu ce zici?