No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pseudorabia - boala Aujeszky

Ultima modificare: 2010-11-10 | Data publicării: 2010-02-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pseudorabia - boala Aujeszky
Boala Aujeszkyde este in primul rand boala animalelor domestice, dar se poate transmite si la animalele salbatice. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale rabiei (turbarii) si sunt asociate cu ale unei boli virale la caini si pisici. Din pacate, aceasta boala e intotdeauna mortala.

Virusul nu imbolnaveste omul. Animalele de companie se infecteaza prin consumul de carne cruda de porc sau de la sobolani.

 

Simptomele bolii Aujeszky (pseudoturbarea)

 

Agentul patogen poate fi prezent si la porcii aparent sanatosi. In cazul in care pisica sau cainele mananca o astfel de carne de porc (mai ales laringe), se poate imbolnavi intr-o perioada scurta de timp.

pseudorabia la pisica


Primele simptome apar, de obicei, dupa 3-4 zile de cand agentul patogen intra in organism si predomina in special simptomele neurologice. Cainii devin agitati, le curge saliva, pot avea mers nesigur. Simptomul tipic este scarpinatul care apare la inceput in zona cuprinsa intre cap si coloana vertebrala, iar mai tarziu se observa pe tot corpul. Scarpinatul poate ajunge la un nivel la care cainele isi musca bucati din propria piele si uneori se automutileaza.
Spre deosebire de rabie la aceasta boala nu se dezvolta paralizia maxilarului.
Animalul bolnav moare in termen de 1-2 zile de la aparitia simptomelor de paralizie.
La pisici se remarca abundenta de salivare, miorlait amarat, pupilele ochilor pot fi marite inegal si pot aparea crampe musculare. Pisicile bolnave mor fara exceptie. Aceasta boala nu poate fi vindecata la caini si la pisici, de aceea trebuie pus accentul pe prevenire.
Carnea de porc sau organele se dau animalelor doar fierte sau fripte. Nu este voie sa fie hranite cu carne cruda de porc si de vita! Nu este disponibil un vaccin care sa garanteze 100% protectia impotriva acestui virus teribil.


Tu ce zici?