No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Problema "ochilor incetosati" la caine

Ultima modificare: 2010-09-09 | Data publicării: 2010-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Problema "ochilor incetosati" la caine
Cainele tau are ochii incetosati si te intrebi daca ar trebui sa fii ingrijorat. Oare aceasta nu este doar una dintre acele probleme care apar odata cu varsta? Totusi, este bine sa-ti duci cainele la veterinar, sa vezi exact despre ce este vorba.

Ochii patrupedului pot deveni incetosati din diferite motive. Unul dintre acestea este cataracta. Nu poti sa-ti dai seama care este diferenta dintre scleroza nucleara si cataracta doar uitandu-te la caine. Scleroza nucleara se manifesta ca o urmare normala a inaintarii in varsta, prin ochi incetosati. Medicul veterinar iti va spune de ce boala de ochi sufera patrupedul tau.

 

Ochii incetosati


Cristalinul este un disc solid situat in centrul ochiului si este situat in spatele irisului. Nu se vede in mod normal, deoarece este in intregime transparent, ca sticla. Lumina este receptata de ochi prin intermediul pupilei, prin cristalin, si ajunge in partea din spate a ochiului (unde nervii sunt stimulati de lumina).

 

caini

 

Pe masura ce cainele imbatraneste apar modificari care afecteaza tot corpul. Are mai putina energie, ia in greutate sau este afectat de artrita. Si in interiorul ochiului apar modificari. De-a lungul vietii cainelui se adauga noi straturi pe partea exterioara a cristalinului. Aceste straturi se formeaza in jurul centrului cristalinului. Ele, ca si nucleul, sunt transparente.

Pe masura ce cainele imbatraneste, nucleul devine mai solid. Acesta incepe sa fie tot mai putin transparent si mai incetosat; capata o nuanta albastruie. Acest proces este gradual si nu cauzeaza probleme de vedere, pana cand patrupedul este foarte batran. Boala se numeste scleroza nucleara.

Cataracta determina, de asemenea, un nor albastrui langa pupila. Afecteaza cristalinul. Cataracta apare atunci cand structura cristalinului incepe sa se schimbe.

 

Cataracta este mai frecventa la cainii mai in varsta decat la cainii tineri


Acest lucru este posibil pentru ca, pe parcursul mai multor ani, cainii mai batrani au fost expusi la cativa factori care le pot afecta vederea. Cataracta are o mare varietate de cauze, inclusiv radiatiile UV, ranire, malnutritie, genetica si boli precum diabetul. Duce la alte complicatii, in caz ca nu este tratata corespunzator.

Nu te ingrijora: cataracta nu reprezinta o urgenta, dar este important pentru caine sa fie vazut de medicul veterinar, pentru a determina cauza "ochilor incetosati". Impreuna cu medicul veterinar poti determina modul in care doresti sa fie tratat patrupedul. Cel mai adesea nu exista un tratament pentru scleroza nucleara. Cainii au simturile atat de bine dezvoltate incat se descurca foarte bine chiar daca au vederea slabita sau sunt orbi.

 

caine latos

 

Tratarea cataractei la caini


Interventia chirurgicala pentru indepartarea cataractei a fost efectuata la oameni de multi ani si este posibila si pentru animalele de companie. Este o operatie costisitoare. Decizia ta va depinde de varsta si de sanatatea cainelui tau, de cat de avansata este cataracta si de bugetul de care dispui.

Ochii incetosati sunt o problema frecventa la cainii batrani. Doar pentru ca patrupedul tau are vederea slabita nu inseamna ca nu poate vedea. Si chiar daca nu poate vedea, nu inseamna ca nu este fericit! Cainii orbi se adapteaza bine la mediu, datorita celorlalte simturi care le sunt foarte dezvoltate.


Tu ce zici?