No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Herpesul canin

Ultima modificare: 2010-11-09 | Data publicării: 2010-08-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Herpesul canin
Virusul herpetic care ataca cainii este un agent patogen, facand parte din familia alphaherpesvirinae si este in legatura stransa cu virusul care ataca pisicile. Virusul herpetic canin este intalnit la cainii de companie, lupi, coioti si alte animale salbatice inrudite cu cainii.

In cazul cainilor, consecintele infectiei depind, in mare masura, de varsta si de starea generala de sanatate. Herpesul poate duce, in cazul cainilor nou-nascuti, la moartea acestora.

 

caine la veterinar

 

Caracteristicile agentului patogen


Dintre caracteristicile agentului patogen raspandit in intreaga lume trebuie subliniata acea abilitate, cu ajutorul careia acesta se ascunde in organismul atacat. Materialul genetic al virusului se incorporeaza in organismul-gazda, dupa care agentul patogen dispare.

Cainele infestat poarta pe tot parcursul vietii informatia necesara producerii virusului, insa virusul insusi isi face simtita prezenta doar periodic, infestand, in aceste cazuri, cainii care intra in contact direct cu el.

 

Caile infectiei


Cainii adulti se infesteaza, de obicei, cu saliva sau secretie nazala, respectiv cu secretii genitale, prin inghitire, inhalare sau prin intermediul mucoaselor genitale. Pentru ca infectia sa se produca, este necesar ca mucoasele sa intre in contact direct, ceea ce presupune mirosire, lins sau imperechere. Agentul patogen este eliminat si prin lacrima, urina, sau fecalele organismulului infestat.

 

Simptome


La cainii adulti, virusul herpetic provoaca rar leziuni grave. Dupa disparitia rosetii si a basicilor de mici dimensiuni, pe mucoasele organelor genitale pot aparea inflamatii superficiale.

Leziunile benigne se vindeca in doua saptamani. In cele mai multe cazuri, stapanul cainelui nici nu le observa.

 

caine la doctor
Un control bucal periodic este binevenit

 

Tratament


Medicina veterinara nu dispune de un preparat special impotriva virusului herpetic canin. In cazul cainilor adulti, simptomele raman adesea ascunse. In caz de nevoie, veterinarii pot oferi o terapie generala de sprijinire pentru activitatea reconfortanta a organismului.

 

Combaterea herpesului canin


Infectia se transmite prin contactul direct dintre caini. Pentru a reduce raspandirea virusului, trebuie limitat acest contact, prin izolarea purtatorului.

Cainele purtator constituie un mare pericol pentru catelele gestante si pentru puii nenascuti. In cazul gestatiei si a nou-nascutilor, consecintele fatale ale infectiei pot fi prevenite prin vaccinare.

Puii unei catele purtatoare ale virusului herpetic pot fi salvati, intrucat femelei i se administreaza vaccin atat la inceputul, cat si la sfarsitul gestatiei.


Tu ce zici?