No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Dirofilarioza canina

Ultima modificare: 2010-09-23 | Data publicării: 2010-05-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Dirofilarioza canina
Dirofilarioza este o afectiune cauzata de un parazit numit Dirofilaria immitis, care traieste in partea dreapta a inimii si in vasele adiacente. Prezenta acestui parazit in vasele de sange slabeste sistemul cardiovascular, cauzeaza deficienta pulmonara, si in final decesul. Dirofilarioaza apare in special la caini, dar ocazional poate aparea si la pisici sau alte animale.

Viermii cardiaci se transmit prin tantari!


Peste 70 de specii de tantari sunt deja implicate in raspandirea viermilor. Transmiterea acestui parazit are loc dupa cum urmeaza: cand un tantar suge sangele unui caine sau unei pisici infestati cu viermi cardiaci, tantarul absoarbe si o serie de viermi imaturi numiti microfilarii. Odata ajunsi in organismul tantarului, microfilariile se transforma in larve.

catel

Ulterior, cand tantarul respectiv inteapa o noua victima, larvele sunt si ele injectate, iar cainele sau pisica sunt astfel infestati. Dureaza aproximativ 6 ½ -7 luni pana cand larva ajunge la maturitate si incepe sa produca mii de noi microfiIarii pe care le elimina in sistemul circulator. Viermii adulti ocupa camera dreapta a inimii si arterele pulmonare, in timp ce microfilariile circula prin sange.

Toti acesti viermi traiesc in vasele de sange, suprasolicita inima si restrictioneaza circulatia sangelui spre plamani, rinichi si ficat, cauzand in final insuficienta organica multipla. Initial, animalele prezinta o tuse cronica si toleranta redusa la exercitii fizice, iar ulterior poate aparea decesul subit.

Odata infestat, un animal poate deveni cu usurinta purtator sau "rezervor" de infectii pentru intreg cartierul. Uneori, un caine sau o pisica poate avea viermi cardiaci fara sa prezinte vreun simptom. Pana cand apar simptomele, boala este deja foarte avansata.

Prevenirea este preferata in locul tratamentului. Desi exista la ora actuala o serie de tratamente eficiente, medicii veterinar promoveaza prevenirea dirofilariozei. Medicatia orala si de uz extern administrata lunar este foarte eficienta in prevenirea acestei afectiuni si se gaseste la in cabinetele veterinare.

Discuta pe forum despre bolile cainilor >>>


Tu ce zici?