No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Câine de rasă sau corcitură?

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-03-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Câine de rasă sau corcitură?
Care e cea mai bună opţiune: un câine de rasă, cu pedigree, sau o corcitură? Mereu se ajunge la o astfel de întrebare atunci când ne decidem să ne cumpărăm un câine! Indiferent de rasă, culoare sau mărime, câinii sunt animale devotate oamenilor, mereu pregătiţi să-şi salveze stăpânul atunci când are necazuri.

Adevărul e că ambele opţiuni sunt excelente. Oamenii care iubesc patrupedele ce provin în urma unui mix între 2 rase spun că a adopta un astfel de câine e ca şi cum ai salva viaţa unui om. În Statele Unite ale Americii sunt eutanasiaţi, în fiecare an, peste 3,7 milioane de câini. Mulţi dintre cei care adoptă câini se simt responsabili pentru viaţa animalului pe care l-au salvat de la injecţia letală, oferindu-le un cămin călduros şi afectuos.
Corciturile trăiesc mai mult decât câinii de rasă. E un fapt dovedit! Totodată, trăiesc mai puţin decât câinii de talie foarte mică "Toy" însă speranţa de viaţă e mai mare dacă o comparăm cu cea a câinilor de rasă de talie medie şi mare.

Câine de rasă sau corcitură?

Unii oameni susţin că un câine obişnuit, care nu are pedigree, e mai sănătos decât orice câine de rasă însă acest aspect nu a fost demonstrat. Majoritatea crescătorilor profesionişti testează câinii înainte de a-i da spre montă, pentru a se asigura că exemplarele sunt sănătoase şi că nu există riscul transmiterii puilor unei boli genetice. Există o bază de date naţională, funcţională cel puţin în Statele Unite ale Americii. În România situaţia stă puţin altfel, fireşte. Însă faptul că toţi câinii de rasă sunt testaţi frecvent, nu înseamnă că sunt mai bolnavi decât câinii comuni.

De fapt, multe corcituri suferă de aceleaşi boli ereditare de care suferă şi câinii de rasă. Diferenţa e că patrupedele ce au rezultat în urma unui mix între 2 rase nu au cluburi speciale unde persoane competente să se ocupe cu verificarea arborelui geneologic pentru a găsi eventualele boli ereditare. Astfel că nu există date exacte care să confirme ipoteza conform căreia corciturile sunt mai sănătoase decât câinii de rasă.
Dacă discutăm despre inteligenţă, ambele tabere câştigă. Atât câinii fără pedigree cât şi cei de rasă sunt capabili de a învăţa comenzi, sunt uşor de dresat şi pot face aproape orice îl înveţi. 
Dacă îţi doreşti un câine special pentru spectacole sau de vânătoare, cel mai bine e să optezi pentru un câine de rasă. Va trebui să lucrezi cu acesta, să-l dresezi, să-l înveţi să te asculte necontenit, mai ales când vă aflaţi într-o arenă plină de oameni şi alţi câini. 

Concluzie: orice hotărâre ai lua, atât un câine de rasă cât şi unul fără pedigree te va iubi necondiţionat. Dragostea şi afecţiunea unui câine nu ţin cont de rasă, culoare, mărime sau origini. Alege cu inima şi mai puţin din interese atunci când îţi cumperi un câine!

Intră pe forum şi spune-ne povestea ta şi a câinelui tău!


Tu ce zici?