No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Oradea: ultimul târg de animale mici din 2009

Ultima modificare: 2009-10-20 | Data publicării: 2009-10-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Oradea: ultimul târg de animale mici din 2009
Duminică, 18 octombrie 2009 s-a desfăşurat ultimul Târg de Păsări şi Animale Mici organizat de Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale mici „Nufărul” Oradea. Localnicii au luat cu asalt şanţul cetăţii, putând admira dar şi cumpăra iepuri din rasa Uriaşul Gri German, găini de expoziţii sau chiar porumbei din rasa King American.

Orădenii care locuiesc în zona Cetăţii Oradea au fost treziţi dis de dimineaţă de cântece de cocoşi şi de lătrat de câini. Târgul de păsări şi animale mici organizat în cea de-a treia duminică din octombrie s-a deschis de la ora 6:00.

Cel mai mare târg de acest gen din ţară a adunat la Oradea crescători din multe judeţe ale ţării şi chiar din Ungaria. Puteau fi zărite maşini cu număr de Arad, Cluj, Timiş, Hunedoara, Satu Mare, Sălaj sau chiar şi din judeţe mai îndepărtate.

„Târgul este cel mai mare din ţară. Din punct de vedere al participanţilor este peste cel organizat în septembrie. Faţă de cel din primăvară este însă mai mic. Majoritatea cumpărătorilor preferă să cumpere în primăvară, iarna, întreţinerea păsărilor şi animalelor mici fiind mai costisitoare", a declarat pentru Jurnal Bihorean, Cornel Fildan, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufărul", organizatorul expoziţiei.

 

Târgoveţi mulţumiţi, orădeni fericiţi!

 

Timpul frumos a ţinut şi de această dată cu organizatorii, astfel că mulţi orădeni au venit la târg însoţiţi de cei mici. Prichindeii au fost atraşi de multitudinea de porumbei, canari, papagali, raţe, păuni, iepuri şi căţei aduşi la târg. Rari au fost părinţii care au scăpat fără să cumpere un mic animăluţ sau o pasăre pentru odoarele lor.

Târgoveţii, unii mai mulţumiţi, alţii mai puţin, în funcţie de vânzările făcute. Cert este că majoritatea celor care se ocupă cu creşterea păsărilor şi a animalelor mici fac acest lucru, în primul rând, din pasiune.

Dumitru Mihele din Haieu se ocupă cu creşterea iepurilor de rasa Uriaş Gri German. Pentru un exemplar de circa 7-8 kilograme omul cere 300 de lei şi nu a dus lipsă de cumpărători.

Bujor Blaj a venit de la Arad cu porumbei şi găini Cochinchina. „Sunt mulţumit de târgul de la Oradea, cel mai mare de acest fel din ţară. Găinile Cochinchina se vând cu 80 de lei bucata. Noi suntem bucuroşi când colaborăm cu alţi crescători prin schimburi sau prin vânzări. Astfel se face schimbul de sânge la rase şi se obţin exemplare deosebite", a explicat arădeanul care este şi vicepreşedintele asociaţiei din Arad.

Porumbeii au ocupat şi de această dată o mare parte din suprafaţa târgului. Bujor Creţ din Oradea are acasă peste 100 de porumbei din diferite rase. Pentru un porumbel din rasa de carne King american cere 100 de lei.

Raţele din diferite rase nu au lipsit nici ele de la târg, atrăgând privirile curioşilor cu penele lor multicolore. Numărul căţeilor aduşi la târg a crescut de la o ediţie la alta, spre bucuria copiilor care îi mângâiau şi se jucau cu ei.

 

Expozanţi străini

 

Participanţii din Ungaria sunt tot mai mulţi la târgul de la Oradea, de la an la an şi spun că sunt foarte mulţumiţi. „Târgul din această toamnă este destul de bun. Eu sunt mulţumit. Se apropie de cel organizat în Ungaria, la Monor, considerat cel mai mare târg de acest fel din această zonă a Europei", a declarat Matej Gabor pentru reporterul Jurnal Bihorean.

Una peste alta, târgul de toamnă din Şanţul Cetăţii de la Oradea a încheiat seria târgurilor organizate în acest an în Oradea. Crescătorii aşteaptă cu nerăbdare târgurile şi expoziţiile de păsări şi animale mici din primăvară, care, spun ei sunt mai bune, decât cele de toamnă.

Ultimul targ de pasari si animale mici din Oradea

Dan Birta, www.bihon.ro


Tu ce zici?