No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Akita Inu - Dragoste la prima vedere!

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-05-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Akita Inu - Dragoste la prima vedere!
În anul 2006, în Arad, s-a înfiinţat prima canisă dedicată în exclusivitate rasei Akita Inu. Magdalena Gaja, susţinută întru totul de familie, s-a dedicat creşterii şi promovării acestei superbe rase şi în România. Ce o motivează? Akira şi Atemi, două exemplare superbe Akita Inu care au fost premiate atât în cadrul expoziţiilor canine din România cât şi în cadrul concursurilor organizate peste hotare.

Pentru că am fost tare curioşi să aflăm mai multe despre canisa Kiryoku Go de Akita Inu din Arad, am decis să o intervievăm pe doamna Magdalena. Recunoaştem că puiuţii Akita din imaginile postate de dumneaei pe forumul animalutul.ro, ne-au fermecat!

Reporter (R): Ce anume v-a determinat sa creşteţi această rasă? De unde aţi cumparat primul exemplar Akita Inu?

Magdalena Gaja (M.G): În februarie 2006 am vazut pentru prima dată pe internet câini din rasa Akita Inu. M-am îndragostit pe loc de această rasă. Nu credeam că există câini atât de frumoşi.

 

Akita Inu - Dragoste la prima vedere!

 

 

I-am spus sotului meu că neapărat trebuie să am un Akita Inu în curte. Am citit o mulţime de articole despre temperamentul rasei şi mi-am dat seama că pentru mine corespundea din toate punctele de vedere. Akita e un câine cu o personalitate puternică, inteligent, bun pentru pază şi apărare, calm şi care îşi iubeşte stăpânul extrem de mult, afectuos cu copiii familiei (foarte important pentru mine, având în vedere că fetiţa noastră avea atunci 8 ani).

Am cautat, iniţial, pe siteuri româneşti dar pentru că nu exista nici o canisă în ţară, evident că n-am găsit puiuţ de vanzare. Aşa că am intrat pe siteuri din Ungaria. Eu cunosc limba maghiara, aşa că nu a fost nici o problemă. Am trimis mailuri la toate canisele din Ungaria. Una singură a avut puiuţi, canisa preşedintei Clubului de Akita din Ungaria. Stiam că îmi doresc o femelă. Doamna din Ungaria avea 2 fetiţe de vânzare.  Mi-a trimis poze cu ele, am ales una, am ţinut legătura cu doamna până când puiul a împlinit 2 luni. O cunoştinţă de-a noastră care mergea frecvent în Ungaria ne-a adus-o pe Akira. Cand am vazut-o pe Aki în curtea noastră, mi-au dat lacrimile. Aveam Akita cel dorit! Nu-mi venea sa cred!

R: Cum v-aţi descurcat mai departe, având în vedere că această rasă nu a avut parte de prea multă promovare în România? Şi o întrebare care stă pe buzele tuturor cititorilor curioşi: e scump să întreţii un astfel de câine?

M.G: Nu ştiam nimic despre concursuri, drept de montă, dresaj aşa că am citit şi m-am documentat pe internet. Era mai greu decât mi-am imaginat dar simţeam că sunt pregatită să fac totul pentru această rasă minunată.

 

Akita Inu - Dragoste la prima vedere!

 

 

Nu stiam nimic nici despre costurile lunare necesare creşterii unui Akita, am simţit în mod direct la momentul respectiv. Pentru că nu am fost informată de crescatoare, mi-a fost un pic mai greu să aflu tainele creşterii Akirei. Din acest motiv cei care mă sună şi îmi spun că vor un puiuţ de Akita îi întreb dacă sunt pregătiţi ca până la vârsta de 2 ani să cheltuie în medie 250 lei pe lună, sau chiar mai mult, cu mâncarea, vitaminele, medicamentele pentru întărirea încheieturilor (Akita fiind câine de talie mare), deparazitările interne şi externe.

Mulţi nu ştiu că un câine de rasă nu se creşte cu mâncarea din supermarket. Că este necesară mâncare din gama super premium, mâncare care costă destul de mult. Fără toate acestea nu poţi să ai acel Akita pe care-l vezi pe internet şi care îţi merge imediat la suflet.

După achiziţionarea Akirei, văzând că numarul câinilor Akita în ţară este extrem de mic, mi-am dat seama că trebuie să achiziţionam şi un mascul. Aşa "am pus ochii" pe Atemi când acesta avea doar 2 săptămâni. Când l-am văzut pe siteul canisei, am şi hotărât că îl cumparam. Erau 3 masculi în cuib dar Atemi m-a cucerit.

A fost destul de greu cu 2 câini în perioada de creştere, cheltuielile erau mari, noi eram cu casa în proces de finalizare dar cu sprijinul familiei, am hotărât că merită sacrificiul. Odată cu sosirea noilor membrii ai familiei, bineînteles că s-a schimbat în primul rând programul familiei. Indiferent ce treabă mai ai, dacă e ora de hrănit câinii, schimbat apa, făcut curat, totul trebuie lasat deoparte. Ei depind de noi iar dacă noi nu le purtăm de grijă, ei singuri nu au cum să o facă. Dar pentru munca depusă ai răsplata unui câine care te iubeşte şi te apară la nevoie.

R: Care este sfatul dumneavoastră pentru cititorii care-şi doresc un Akita Inu?

M.G: Din pacate, sunt încă mulţi samsari care păcălesc oamenii şi nu pe bani puţini. Mulţi oameni nu realizează importanţa pedigree-ul. Consideră că este necesar doar dacă vrei să mergi cu câinele în expoziţii, dar nu este aşa. Eu le explic, celor care mă sună, că de fapt pedigree-ul îţi dovedeşte faptul că acel câine aparţine rasei respective. În momentul în care te hotăreşti să-ţi iei un câine de rasă, ţi-l doreşti pentru că îţi place aspectul fizic, temperamentul. Un câine fără pedigree s-ar putea doar să fie metis de rasa respectivă. Când sunt mici, toţi sunt frumoşi dar când cresc vezi că nu e ceea ce ţi-ai dorit. De asemenea, puiul care are pedigree e clar că provine din parinţi sănătoşi care au obţinut dreptul de montă participând la concursuri.

 

Akita Inu - Dragoste la prima vedere!
Akira. foto: akitainu.ro

 

 

Mulţi oameni cumpără câini fără să cunoască multe aspecte legate de rasă (e valabil mai ales la cei de talie mare) şi observă că atunci când câinele trece de 1 an, începe să şchiopăteze şi la examinarea veterinarului li se spune că animalul are displazie. Anul trecut, din cauza expoziţiilor nu am reuşit să mergem în Ungaria, pentru a efectua testele de displazie câinilor noştri şi fundul de ochi pentru retinopatia progresivă. Cu toate acestea, câinii noştri sunt sănătoşi întrucât anul acesta am fost în Ungaria pentru efectuarea testelor. Am optat să mergem la vecinii din Vest întrucât eu, ca şi crescător, mi-am dorit o hârtie oficială eliberată de Asociaţia Ortopezilor Veterinari din Ungaria.

Câinii noştri, Akira şi Atemi, sunt sănătoşi tun iar în scurt timp vom avea şi actele propriu-zise pentru a dovedi acest lucru. Toţi cei care vor achiziţiona puiuţi de la noi vor primi copii xerox după acele teste pentru a fi liniştiţi că au achiziţionat un câine sănătos.

 

Akita Inu - Dragoste la prima vedere!
Atemi. foto: akitainu.ro

 

Un pui de Akita costă destul, e o sumă considerabilă dar nicidecum prohibitivă şi îmi doresc ca toţi cei care achiziţioneaza un pui din canisa noastra să fie convinşi că au un Akita Inu adevarat şi sănătos. Vreau să fac ceva bun pentru rasa aceasta, vreau să fiu mândră de ceea ce fac pentru ca oriunde voi merge în ţară să pot să ţin fruntea sus, că nu am păcălit pe nimeni şi nu mi-am bătut joc de banii nimanui. Din canisa noastră puii pleacă după ce li s-au efectuat 3 deparazitări interne şi 2 vaccinuri şi nu înainte de împlinirea vârstei de 2 luni.

Dacă îţi doreşti şi tu un câine din rasa Akita Inu, o poţi contacta pe doamna Magdalena prin:

Tel: 0357-408 071,

Fax: 0257-219 106,

Mobil: 0741-070 854.

Site: www.akitainu.ro

email: gmml71 @ gmail.com, gmml71 @ yahoo.com

Vrei sa vezi mai multe poze cu acesti caini?


Tu ce zici?