No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Vor disparea pinguinii din Antarctica?

Ultima modificare: 2010-10-01 | Data publicării: 2010-03-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vor disparea pinguinii din Antarctica?
Schimbarea temperaturii medii a Antarcticii este urmarita din anii ’50 a secolului trecut. Conform rezultatelor, jumatatea de vest a continentului se incalzeste de patru ori mai repede decat restul suprafetei inghetate.

Dispare pinguinul imperial si pinguinul Adelie

 

Dupa cele mai noi studii ale WWF, 50% din coloniile de pinguini imperiali si 75% din coloniile de pinguini Adelie vor disparea daca incalzirea globala va depasi 2ºC. Modelarea efectuata, pentru simularea schimbarilor climatice arata ca in 40 de ani, se va depasi nivelul critic de 2ºC a cresterii temperaturii globale. In urma acesteia ne putem astepta la o scadere drastica a extinderii calotei glaciare a Polului Sud.  Astfel, pinguinii imperiali si pinguinii Adelie, pasari care traiesc doar aici, isi vor pierde habitatul si hrana.

 

Cauzele schimbarilor climatice

 

Schimbarea temperaturii medii a Antarcticii este urmarita din anii '50. Conform rezultatelor, jumatatea de vest a continentului se incalzeste de patru ori mai repede decat in rest. Aici temperatura a crescut in medie cu 2,5ºC in ultimii 50 de ani. Pinguinii imperiali, care sunt adaptati conditiilor climatice aspre si reci, isi cresc puii pe gheata. Din cauza iernilor blande si a verilor neobisnuit de calde, stratul de gheata se topeste sub talpile lor, inainte ca penajul puilor sa se fi dezvoltat, astfel fiind sortiti pieirii.

Incalzirea apei marilor duce si la scaderea cantitatii de kril (mici crustacee), care constituie alimentul de baza al pinguinilor. Din cauza lipsei de hrana, numarul puilor va fi mai mic. Incalzirea globala se prezinta a fi cea mai dramatica la tarmurile nord-vestice ale Antarcticii, unde traiesc pinguinii Adelie. Numarul lor a scazut cu 65% in ultimii 25 de ani. Nu doar hrana disponibila a devenit mai putina, dar trebuie sa se confrunte si cu extinderea pinguinilor magar si a pinguinilor cu capastru, carora le plac temperaturile mai ridicate. Pe deasupra, pentru cresterea puilor de pinguin Adelie, ar fi nevoie de un sol uscat, fara zapada, lucru ce a devenit imposibil datorita climei mai calde; umiditatea mai ridicata genereaza mai multa zapada.

 

Ce putem face?

 

Organizatia WWF atrage atentia la nivel international ca, pentru abordarea schimbarilor climatice, este nevoie de un acord global, care ar intra in vigoare in 2012, dupa expirarea Conventiei de la Kyoto.
Tarile dezvoltate trebuie sa-si asume raspunderea pentru scaderea emiterii de gaze cu efect de sera, cu 25-40% pana in 2020 si cu 80-90% pana in 2050. WWF propune de asemenea infiintarea unor retele de teritorii ocrotite, introducerea unor masuri pentru prevenirea pescuirii excesive, pentru a putea fi asigurat viitorul animalelor marine.

 

 

Pinguinii Adelie din Antarctica

 


Tu ce zici?