No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Terapia cu ajutorul cainilor

Ultima modificare: 2013-01-24 | Data publicării: 2010-09-13
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Terapia cu ajutorul cainilor
Pe zi ce trece aflam tot mai multe despre animalele care ajuta la vindecarea unor oameni. Unii considera nepotrivit ca un animal ’murdar’ sa fie primit intr-un centru de sanatate ’curat’, iar pe altii ii bucura prezenta ’micilor doctori’.

Ce inseamna terapia cu animale?


Activitatea terapeutica este, intr-adevar, un proces care se desfasoara in prezenta/cu contributia unui animal. Sarcinile sunt special concepute pentru persoana afectata, in asa fel incat acestea sa favorizeze dezvoltarea.

bulldog in terapia pentru copii

Este foarte important ca toti participantii sa se bucure de activitati: persoana/persoanele aflate sub tratament, infirmierii, dresorul, chiar si cainele. Patrupedul (sau orice alt animal participant) nu trebuie chinuit sau suprasolicitat. Daca se observa orice semn de oboseala sau stres la animal, trebuie sa faceti pauza (acest lucru e important si din punctul de vedere al eficacitatii terapiei; numai cu un caine calm si echilibrat se pot obtine rezultate).

Pe parcursul activitatilor, pe langa persoana tratata trebuie sa fie prezenta si persoana care desfasoara activitatile, un ingrijitor, stapanul cainelui si o persoana care inregistreaza evenimentele. Un program terapeutic are o durata stabilita dinainte si se repeta de mai multe ori pe saptamana. O data ce programul ajunge la final, incepe evaluarea inregistrarilor si a raportului, pe baza carora se poate stabili eficacitatea acestuia.

 

Ce caini sunt potriviti in terapia cu animale?


Conditiile care privesc cainele pot fi grupate in doua categorii. Prima este data de asteptarile medicale. Trebuie dovedita starea de sanatate a cainelui: sa nu aiba paraziti, daca i-au fost administrate toate vaccinurile necesare si nu prezinta boli care ar putea fi transmise oamenilor (zoonoza). Cealalta categorie e reprezentata de conditiile legate de comportamentul cainelui.

Patrupedul trebuie sa aiba cel putin un an, sa fie curat, ingrijit, sa se supuna comenzilor, sa stie sa-si pastreze echilibrul pe parcursul intregii activitati, sa nu se sperie de obiectele, miscarile sau mirosurile straine. Trebuie sa fie lipsit de orice urma de agresiune. E foarte important sa fie prietenos, sociabil.

Omul, mai ales fiinta umana care are un deficit la capitolul simturi, se poate adapta si ghida dupa simturile dezvoltate ale cainilor. De-a lungul anilor capacitatile senzoriale iesite din comun ale patrupedelor, inclusiv inteligenta si posibilitatea de a simti cand stapanul are anumite stari emotionale, au adus cainii in apartamentele oamenilor, in sanul familiei. Iar pentru ca aceste animale au un simt al mirosului extrem de dezvoltat, pot simti diverse modificari in echilibrul nostru si, implicit, in starea noastra de sanatate.

zooterapia cu caini

 

Zooterapia

 

Acest termen, zooterapie, a fost introdus in 1964 de catre Boris Levinson, un psihiatru american care a observat efectele benefice pe care le au animalele asupra copiilor cu probleme de comunicare. Practic zooterapia inseamna folosirea animalelor, pasarilor si mamiferelor in vindecarea sau ameliorarea anumitor boli genetice, afectiuni care au la baza stres sau psihice. Desi in alte tari au fost aplicate cu succes tratamente alaturi de delfini, diverse pasari de companie sau maimute, in Romania cele mai intalnite animale in zooterapie sunt caii si cainii. Din pacate, in urma unei scaderi a popularitatii cailor in randul romanilor, terapia cu ajutorul cailor a devenit o activitate din ce in ce mai rasa, in ciuda beneficiilor aduse pacientilor.

Insa cainii au ramas cele mai intalnite animale in aceste tratamente. Sunt animalele care pot duce la bun sfarsit misiuni complicate sau usoare, pot semnala anumite anomalii in starea generala de sanatate a pacientului si anumiti caini antrenati pot chiar "prevesti" un atac de epilepsie sau atac cerebral.

Desigur ca in Occident exista o multime de centre speciale de antrenament pentru cainii potriviti familiilor unde exista un membru cu probleme de sanatate. In tratamentul copiilor cu diverse deficiente de comunicare cainele e animalul ideal pentru dezvoltarea psiho-afectiva si intelectuala a micutilor. Copiii devin mai sociabili, coopereaza si incep sa dezvolte relatii cu lumea din jur.


Tu ce zici?