No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus)

Ultima modificare: 2010-05-25 | Data publicării: 2010-05-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus)
Ornitorincul este un animal ciudat care imbina trasaturile unei pasari cu cele ale unui mamifer. Afla mai multe despre ornitorinc in randurile de mai jos:

Jumatate pasare, jumatate mamifer

Cand primul ornitorinc impaiat a ajuns in Europa acum aproape 200 de ani, oamenii de stiinta au fost atat de uimiti de ceea ce au vazut, incat au crezut ca e o pacaleala. Si asta deoarece ornitorincul arata ca o incrucisare intre o pasare si un mamifer. Are blana moale, maronie, patru labe palmate, dar si un cioc ca de cauciuc. Ornitorincii traiesc in lacuri si in rauri si isi folosesc ciocul pentru a sonda namolul de pe fundul lacurilor dupa larvele de insecte, crustacee si alte animale mici.

Ornitorincul face parte din ordinul Monotremata care face legatura, din punct de vedere al evolutiei speciilor, intre mamifere si pasari. Asadar, ornitorincul nu naste pui vii ci depune oua insa puii nascuti sunt hraniti cu laptele produs de glandele mamare ale femelei. Adica, se reproduc asemenea reptilelor dar isi hranesc puii ca mamiferele, cu lapte secretat de glande mamare.

De asemenea, ornitorincul e un animal cu sange cald insa temperatura corpului variaza in functie de mediul inconjurator.

ornitorinc poze
foto: wikipedia.org; autor: Stefan Kraft

 

 

In timpul sezonului de reproducere, femela sapa o vizuina lunga si depune doua sau trei oua. Se incolaceste in jurul acestora pana cand ies puii si apoi ii hraneste cu lapte pana la cinci luni. Ornitorincul mascul are pinteni veninosi la picioarele din spate care pot cauza rani dureroase.

Traiesc intre 15 si 20 de ani.

Denumire stiintifica: Ornithorhynchus anatinus

Raspandire: estul Australiei si Tasmania

Dimensiuni: pana la 65 cm lungime, inclusiv coada.


Tu ce zici?