No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ornitorincul: habitat

Ultima modificare: 2010-09-08 | Data publicării: 2010-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ornitorincul: habitat
Ornitorincul poate fi gasit in Australia, din tinutul Cooktown in est, pana in Tasmania, in Nord, in jurul lacurilor, raurilor sau a oricarei zone cu apa dulce. Este o specie protejata de lege, chiar daca nu este pe cale de disparitie.

Unde traieste ornitorincul?

 

Ornitorincul prefera apa adanca de aproximativ 2 metri, linistita, cu vegetatie acvatica bogata si cu vietati care sa poata constitui hrana. In Australia, este o specie protejata de lege, chiar daca numarul de exemplare nu este redus. Aglomeratiile urbane in continua crestere, care duc la distrugerea habitatului acestei specii, la care se adauga poluarile raurilor, constituie o amenintare tot mai mare.

Spre exemplu, in apropiere de Melbourne, numarul lor s-a redus simtitor datorita inmultirii asezarilor umane.

 

ornitorinc in apa
Ornitorinc in apa

Ornitorincul are doua tipuri de cuiburi


Primul este facut de catre ambele sexe. De cele mai multe ori, acest "adapost" are forma semicirculara, cu intrari la ambele capete, care sunt acoperite cu ramuri de copac. Al doilea tip de cuib este cel facut de femela, in care depune ouale si unde le cloceste. Intrarea ia forma corpului acesteia si este amplasata in asa fel incat cuibul sa fie protejat de posibile inundatii.

Femela construieste un adapost din frunze, mici ramuri de copac sau surcele rupte cu ajutorul placilor dentare. Pentru a crea conditii ideale de clocire a oualelor, ea va captusi de mai multe ori cuibul cu pamant, ceea ce va face ca locul sa fie protejat de pradatori si de inundatii. De asemenea, ornitorincii isi usuca mereu blana inainte de a intra in cuib, pentru a-l mentine cat mai uscat cu putinta.

Pe parcursul unui an, un ornitorinc trebuie sa se adapteze schimbarilor de temperatura. Astfel, iarna, temperatura aerului poate fi de - 12 grade Celsius, iar apa de 0 grade. Vara, pe de alta parte, temperatura exterioara ajunge pana la 34 de grade, iar apa are 24 grade.

In cuib, iarna pot fi pana la -18 grade, iar vara pana la +18. Ornitorincul se adapteaza oscilatiilor de temperatura. Astfel, pe masura ce temperatura exterioara scade, corpul va genera mai multa caldura. Aceasta se realizeaza prin cresterea metabolismului, crestere care cere mai mult consum de energie, deci si un consum de hrana mai mare. Acesta este momentul in care grasimea depozitata in coada pe parcursul verii este consumata. Isi foloseste sistemul circulator pentru a ‘transporta' caldura in diferite parti ale corpului, prin incetinirea circulatiei la nivelul picioarelor din spate, a cozii si ciocului. Blana este, de asemenea, un bun izolator impotriva frigului.


Tu ce zici?