No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Farse pe internet

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-01-28
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Farse pe internet
Nu de puţine ori am fost şocaţi de cruzimile la care sunt supuse animalele de către persoane nemiloase. Efectul: bani donaţi pentru salvarea bietelor creaturi, alocarea de fonduri speciale în momente de declin financiar, petiţii din partea organizaţiilor ce se ocupă cu protejarea animalelor, nenumărate mesaje electronice trimise guvernanţilor etc. În acest secol se pare că singurul mod prin care poţi influenţa un număr mare de persoane e să sochezi, să le arăţi cât de cruzi suntem ca oameni, în timp ce conturile unor "oameni de bine" cresc exponenţial de la o oră la alta!

Sub pretexul scoaterii la iveală a unor fapte de cruzime, al văditului interes faţă de soarta bietelor animale, oamenii ar face orice ca să se afirme şi să se îmbogăţească.

Bonsai Kittens sau pisicuţa la borcan!

În anul 2001 lumea internaută a făcut cunoştinţă pentru prima dată cu "Bonsai Kittens". Câţiva studenţi de la MIT, prestigioasa Massachusetts Institute of Technology, au reuşit să şocheze printr-o farsă de proporţii. Au construit un site, o parodie la arta japoneză a bonsaiului, în care descriau practicile mitologice pe fiinţe umane, în speţă pisici.

Conform datelor oferite de Wikipedia.com, curioşii erau sfătuiţi să cumpere echipamentul necesar prin intermediul websiteului, lucru care a dus la demascarea excrocheriei. Studenţii au mers atât de departe cu siteul încât au falsificat o pagină de comentarii în care presupuşi utilizatori ai siteului lăudau practica bonsaiului pe pisoi.

Pentru a-şi acoperi urmele, domeniul BonsaiKittens.com a fost înregistrat pe o adresă de email ce ţinea de Departamentul de Artă, Istorie şi Arheologie din cadrul Universităţii din Columbia. Din fericire, siteul a fost închis la scurt timp după ce mass-media şi organizaţiile de protejare a animalelor s-au sesizat.

FBI a demarat o anchetă în acest caz, farsa fiind demascată în scurt timp.

Farse pe internet
Bonsai Kitten
Ce presupunea "arta bonsai kitten"?

Creatorii siteului propuneau ca imediat după naştere, pisoii să fie puşi într-un borcan pătrăţos, pentru a creşte un pisoi în ghiveci, asemenea unei plante decorative. Pe măsură ce creştea pisoiul, borcanul devenea tot mai puţin încăpător ce ducea la forma pătrăţoasă a capului. Pentru a respira farsorii recomandau o gaură într-una din laturile vasului, era hrănit printr-un tub iar nevoile erau scoase printr-un alt tub. S-a inoculat ideea de pisici crescute în borcan. Fireşte că organizaţiile ce se ocupă cu protecţia animalelor n-au stat cu mâinile în sân, condamnând presupusa practică.

Vreme de câţiva ani a circulat un "chain mails" (n.r. "mailuri în lanţ") prin care oamenii erau îndemnaţi să nu încurajeze astfel de practici, să semneze petiţia pentru închiderea siteului şi condamnarea presupuşilor ucigaşi de pisici.

Din păcate, până la aflarea veştii că siteul este de fapt doar o glumă proastă, e foarte posibil ca un număr destul de mare de oameni să fi luat de bine ideea de Bonsai Kitten şi să fi încercat acest lucru acasă.

Pisicuţe folosite ca momeală la pescuitul de rechini

În urmă cu câteva zile a apărut pe internet un video în care se presupune că vocea lui Grady Warren, pescar profesionist şi realizatorul mai multor emisiuni de pescuit, prezintă practicile barbare ale unor pescari amatori americani la pescuit de rechini în Venezuela. Videoul arată cum un pisoi negru este agăţat de un cârlig şi aruncat în ocean pentru a fi mâncat de un rechin. La finalul videoului suntem îndemnaţi să vizităm siteul: www.saveourcatsfromfishermen.com, unde autorul clipului ne spune că pentru a salva pisicile trebuie să cumpărăm un tricou ce costă 20 de dolari.

În timp ce presa din România şi multe bloguri de peste Ocean au luat de bună practica folosirii pisicilor pentru prinderea rechinilor, haideţi să analizăm cu atenţie clipul.

Secvenţele nu sunt deloc consecutive, se poate observa foarte clar că au fost montate de un amator. Pisoii negri nu plâng deşi par agăţaţi de cârlig. Apoi, când ne este arătat pisoiul în apă, se poate observa că nu e nici un rechin prin preajmă. Ba mai mult, scenele cu rechinul capturat pe vas sunt dintr-un alt film decât cel în care ni se arată pisoiul în apă.

Naratorul precizează că The Human Society of America ar fi emis un comunicat de presă prin care se evidenţiază o creştere semnificativă a populaţiei de pisici, lucru ce a dus la aglomerarea adăposturilor pentru animale motiv pentru care pescarii se distrează aruncând pisoii la rechini. Pe siteul organizaţiei nu se precizează nicăieri acest lucru.

Cel mai probabil, întregul clip a fost realizat pentru a sensibiliza opinia publică şi iubitorii de animale cu scopul de a face bani de pe urma vânzării tricourilor.

Farsa prin care pisoii sunt folositi ca momeala in pescuirea rechinilor

Într-o lume în care cruzimea şi violenţa sunt ridicate la rang de artă, uneori poate fi greu să sesizezi scamatoria. În cazul în care sunteţi îndemnaţi să cumpăraţi un tricou pentru a stopa folosirea pisoilor ca momeală în pescuirea rechinilor, nu daţi curs invitaţiei. Nu faceţi decât să îmbogăţiţi persoanele care se folosesc de iubirea noastră pentru animale.

Înainte de apariţia acestui video, PETA a anunţat schimbarea denumirii generice de "peşti" în "pisoi de mare", cu scopul de a reduce cererea de peşti în lume pentru că nimeni nu vrea să mănânce pisici.

E foarte posibil ca autorii farsei să se fi folosit de această măsură PETA pentru a profita financiar de pe urma iubitorilor de animale.


Tu ce zici?