No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre ornitorinc

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2010-08-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Despre ornitorinc
Ornitorincul este unul dinte cele doua animale care fac parte din ordinul Monotremata si singurul din familia Ornithorhynchidae. In limba greaca, denumirea sa inseamna ‘picior lat’. Acest animal are cateva caracteristici care amintesc de reptile, cum ar fi modul de imperechere, depunerea oualor, coaste la nivelul cervixului si prezenta sintezei acidului ascorbic la nivelul rinichilor.

Ornitorincul este mai degraba un mamifer decat o reptila, avand o speranta de viata de 10-15 ani. Este de marimea unei pisici de casa, masculul avand o lungime a corpului de 50-60 de cm, in vreme ce corpul femelei este mai scurt cu 10 cm. Greutatea medie a mascului este de 2 kg, in vreme ce greutatea femelei este de doar 0,9 kg.

 

Blana


Nu lasa apa sa patrunda pana la piele, intreg corpul fiind acoperit cu par, cu exceptia picioarelor si a ciocului. Ornitorincul are 800 de fire/mm patrat (mai dens decat parul unui urs polar, de exemplu), avand culoarea maro inchis cu unele portiuni galbui. Blana are doua straturi. Astfel, stratul mai lung serveste drept protectie pentru parul scurt aflat dedesubt, iar aceasta dispunere a blanii ii permite sa supravietuiasca si unor temperaturi extrem de scazute. Ciocul este de culoare gri-albastruie cu nuanta neagra, avand doua nari aproape de varf; acestea pemit animalului sa respire, chiar daca restul corpului ii este scufundat in apa. Maxilarul inferior este mai scurt decat cel superior.

 

ornitorinc
Ornitorinc. Sursa: www.ansci.wisc.edu

 

Ciocul


Este prevazut cu un sistem de detectare a undelor electrice, avand 850.000 de receptori tactili. Atunci cand se scufunda pentru a gasi hrana, isi inchide urechile, ochii si narile, insa o identifica cu ajutorul sistemului de detectare prezentat mai sus, putand astfel gasi hrana chiar daca aceasta este ascunsa in spatele unor roci/ stanci sau in alte locuri.

Pe masura ce gaseste hrana, o muta din cioc in obrajii mari pentru ca, atunci cand ajunge la suprafata apei, sa o aduca in gura si sa o zdrobeasca cu ajutorul dintilor.

 

Urechile


Sunt amplasate pe fiecare parte a capului, neavand insa parti externe. Acest mici orificii se inchid in momentul in care ornitorincul inoata sub apa. Animalul are un auz foarte fin.

 

Ochii


Sunt agili, retina continand celule-con, care permit animalului sa distinga diferite culori. Acestia sunt situati astfel incat sa ii permita sa observe malurile raului, indiferent de pozitia in care se afla.

 

Picioarele

 

Ornitorincul are 4 picioare, care se pot extinde in pozitie orizontala fata de corp, ceea ce face ca animalul sa se deplaseze la fel ca o reptila. Picioarele din fata au o pielita care ajuta la inot. Cand se afla pe uscat, isi retrage aceasta pielita, dezvelind gheare ascutite, capabile sa sape adanc in malurile raurilor; totodata, ghearele il ajuta la ingrijirea blanei.

 

Coada


Seamana cu o lopata, fiind lata si plata. Este folosita adesea pe post de carma, in timpul inotului. Rolul ei cel mai important este acela de a depozita grasime care sa foloseasca drept rezerva pe timp de iarna sau in timpul clocirii oualor. O coada groasa este un semn de sanatate.

 

Temperatura corpului


La majoritatea mamiferelor, aceasta este de 37-38 de grade Celsius, insa cea a ornitorincului este de 32 de grade, ceea ce reduce cantitatea de energie eliberata de organismul acestuia in apa.

 

ornitorinc inotand
Sursa: blog.lib.umn.edu

 

Celulele rosii transporta o cantitate mai mare de hemoglobina decat in cazul altor mamifere, ceea ce ii permite ornitorincului sa stea fara aer o perioada mai lunga de timp. Astfel, numarul de batai /minut ale inimii poate scadea de la 140-230 la 0, in timp foarte scurt. Masculul si femela ating maturitatea sexuala la varsta de 2 ani; in cazul femelei, acesteia ii functioneaza doar ovarul stang, caracteristica pe care o regasim de multe ori la pasari. Dupa imperechere, femela paraseste masculul si depune doua sau trei oua, care au un galbenus foarte mare si coaja fragila, semanand cu cele depuse de reptile. Dupa ce ies din oua, puii se hranesc cu laptele matern si nu parasesc cuibul pana la varsta de 4-5 luni. De remarcat este ca puii au la inceput o forma rudimentara de dinti, care insa sunt mai apoi inlocuiti cu placi dentare.

 

Ornitorincul, singurul animal veninos care are blana


Toate exemplarele se nasc cu pinteni la picioarele din spate, insa acestia cad de pe picioarele femelelor la varsta de aproximativ un an, in vreme ce pintenii masculilor devin veninosi in timpul sezonului de imperechere.

De asemenea, aceste animale emit sunete asemanatoare cu cele ale unor catelusi.


Tu ce zici?