No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animalele salbatice din Zimbabwe ajung hrană pentru populaţia înfometată!

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-04-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animalele salbatice din Zimbabwe ajung hrană pentru populaţia înfometată!
Odată cu recesiunea globală, problemele s-au agravat şi pentru animale. În ţările sărace, unde carnea de porc sau de pui e prea scumpă pentru omul de rând, animalele sălbatice au ajuns victime colaterale. Foamea nu ţine cont de rasă, specie sau preţ. Pentru a nu muri de inaniţie, locuitorii din Zimbabwe au ajuns să vâneze girafe, zebre sau chiar elefanţi.

Un corespondent al televiziunii britanice BBC, Sue Lloyd Roberts, a descris într-un reportaj amplu situaţia dramatică a populaţiei de animale din Zimbabwe."Pielea unei girafe putrezeşte pe pământ, asemenea unei haine vechi ponosite. Alături se văd câteva oase.

Isaac, un bărbat ce lucreaza ca paznic de 30 de ani, ne arată rămăşiţele unei girafe, un animal care odinioară ne încânta cu frumuseţea şi eleganţa sa. "Cu asta ne confruntăm în fiecare zi", spune acesta. "Cum să protejăm animalele când oamenii mor de foame".Zimbabwe e una dintre ţările africane cele mai afectate de foamete. Ţara e devastată de boli precum holera, foametea face ravagii în populaţia care scapă de boli iar în urma crizei economice, rata şomajului a ajuns la 90%.

Parcurile naturale, odinioară locuri foarte vizitate de turişti străini, sunt în permanenţă atacate de oameni care ucid animalele pentru a avea ce să mănânce."În Zimbabwe problema braconierilor n-a fost niciodată cu adevărat rezolvată. Au existat mereu vânătorii de "trofee", vânătorii de animale care vindeau carcasele pe piaţa neagră din China unde anumite specii se presupune că ar avea puteri tămăduitoare sau afrodisiace. Dar de când cu explozia de oameni porniţi la vânătoare pentru a-şi potoli foamea, lucrurile au început să scape de sub control.

Autorităţile nu mai fac faţă atacurilor.

Parcurile sunt imense, oamenii de ordine nu reuşesc să patruleze întreaga suprafaţă la timp pentru a-i prinde pe atacatori. "Oamenii flămânzi au început să atace zebre, girafe, chiar şi elefanţi", povesteşte Isaac.

Corespondentul BBC, Sue Lloyd Roberts s-a alăturat echipei condusă de Isaac pentru a patrula zona de nord-vest a ţării. "Lucrurile s-au agravat pentru că nu se găseşte carne în magazine. De fapt, nu se găseşte carne nicăieri". Membrii echipei, încălţaţi în sandale şi înarmaţi cu bastoane, sunt foarte prost echipaţi în eventualitatea surprinderii unui atac în flagrant.

Animalele salbatice din Zimbabwe ajung hrană pentru populaţia înfometată!

Pe lângă faptul că primesc salarii foarte mici, angajaţii parcului se tem pentru securitatea lor în cazul în care vreo autoritate ar afla că au vorbit cu un jurnalist din afara ţării. Însă Isaac riscă şi îşi spune năduful în faţa jurnalistei britanice."Oamenii au început să pună capcane pe drumurile pe care animalele merg pentru a ajunge la apă." Capcanele sunt atât de bine camuflate că doar un cunoscător le-ar putea recunoaşte. Copacii şi tufele au fost împânzite cu sârme şi cabluri furate de la liniile telefonice, "aranjate" în aşa fel încât să nu-i lase vreo şansă la viaţă animalului. "Uneori durează şi câteva zile până când animalul moare. După aceea braconierii vin să-l jupoaie de piele şi carne." De la un bivol oamenii se aleg cu aproape 800 kg. de carne.

Elefanţii - primele victime

Pui de elefanţi, orfani, au început să apară prin parcuri. În partea sudică a Africii, uriaşele animale sunt adunate în parcuri pentru a ţine sub control dezastrele naturale provocate agriculturii de către aceste animale. Cea ma bună soluţie pentru a elimina elefantul scăpat de sub control, e de a-l anihila complet, împreună cu familia.

Elefanţii sunt animale ce trăiesc în familii. Dacă puiul de elefant şi-a văzut părinţii ucişi, când va deveni adult va fi greu de educat şi controlat. Nu degeaba se spune că sunt animale cu o memorie excelentă. În momentul în care autorităţile au descoperit tot mai mulţi elefanţi singuri, fără familie, şi-au dat seama că problema braconajului e mai gravă ca oricând."Când am găsit puiuţi şi adulţi tineri care bântuiau prin desişuri, mi-am dat seama că şi-au pierdut ceilalţi membri ai familiei. Orfanii erau traumatizaţi şi dezorientaţi aşa că i-am adus într-un orfelinat special creat pentru elefanţi pentru a-i ţine sub control. Sperăm să reuşim să-i educăm.", şi-a amintit Isaac în timp ce curăţa urechea rănită a unei femele tinere care a scăpat cu viaţă din capcanele vânătorilor.

Copiii - victimele inocente ale foametei din Zimbabwe

Corespondentul BBC, Sue Lloyd Roberts, a vizitat un orfelinat de copii. Majoritatea micuţilor orfani şi-au pierdut părinţii din cauza bolilor sau a inaniţiei. Puiuţii de om se înghesuiau la masa unde se servea mâncare din orez. În Zimbabwe fiecare zi poate fi ultima pentru aceşti copii. Mii de oameni mor zilnic, ţara devenind un tărâm al orfanilor.

Reporterul ne spune povestea unei fetiţe de 4 ani, Nativity. După ce termină de mâncat, dă fuga la fântână pentru a-şi spăla farfuria şi lingura. Mama ei a murit din pricina malariei, cu doar câteva zile în urmă. Nu mai are tată. Acesta a fost răpus de SIDA, la puţin timp după ce Nativity s-a născut. Mătuşa fetiţei a ajuns la orfelinat pentru a planifica înmormântarea surorii sale. În căsuţa din pământ unde Nativity şi mama sa trăiau, nimic nu pare valoros. În oala din bucătărie se găsesc câţiva ştiuleţi de porumb şi câteva kilograme de făină. Nu e de ajuns pentru a pregăti o masă nutritivă pentru ziua următoare. "Mai avem mâncare pentru 2 zile. Tot ce putem face acum e să ne lăsăm la mila Domnului", spune mătuşa fetiţei orfane.

Animalele salbatice din Zimbabwe ajung hrană pentru populaţia înfometată!

Bărbaţii din această familie s-au ocupat cu braconajul. "Ce altceva puteam face? Dar acum i-am pierdut pe toţi cei din familie care ne puteau hrăni", spune cu lacrimi în ochi mătuşa lui Nativity, al cărei nume nu a fost publicat din motive de securitate. Rudele sale au murit sau au plecat în Africa de Sud în căutare de locuri de muncă şi mâncare. Cu toate că Naţiunile Unite au trimis ajutoare şi mâncare oamenilor aflaţi în această situaţie, ajutoarele nu au ajuns la Nativity din pricina ploilor masive.

Decizii politice şi soarta unei naţiuni distrusă de foamete

Programul World Food al Naţiunilor Unite asigură hrana pentru 80% din populaţia din Zimbabwe. Speranţa de viaţă aici e de 34 de ani pentru femei şi 37 de ani pentru bărbaţi. Iar în timp ce oamenii mor pe capete de foame, Robert Mugabe - autoproclamat preşedinte - a ordonat retragerea fermierilor albi din ţară."E nebunie şi e trist în acelaşi timp", spune Bryan Bronkhorst, unul dintre fermeirii izgoniţi care acum şi-a văzut munca de-o viaţă ocupată de partizanii lui Mugabe. "Dar e vina guvernului. Odinioară am fost grânarul Africii". Acum nu mai are voie nici măcar să-şi ia ultimele lucruri de la fermă. Soldaţi, înarmaţi până-n dinţi, au grijă ca nimeni să nu le încalce teritoriul "cucerit".

Din peste 4000 de fermieri, au rămas aproape 100 care au fost de asemenea izgoniţi. Dacă refuză, sunt obligaţi cu forţa să plece. Nu de puţine ori fermierii s-au trezit cu hambarele arse, familiile le-au fost atacate şi animalele omorâte.

Lucrurile au părut că vor lua o altă turnură în momentul în care liderul opoziţiei s-a opus auto-proclamatului preşedinte. Însă fermierii au fost în continuare izgoniţi, presa internaţională n-a avut acces în ţară iar politicienii care se opun regimului sunt aruncaţi în închisori. Poliţia a organizat filtre pe toate şoselele de acces aşa că nici un jurnalist nu poate călători în Zimbabwe fără ca guvernul să nu ştie.

De obicei poliţiştii opresc maşinile, nu pentru a depista jurnaliştii sub acoperire ci pentru a-ţi aplica o amendă. Fie ai depăşit limita de viteză, ai efectuat o depăşire neregulamentară, orice doar pentru a te amenda. Din fericire, suma e infirmă: 10 dolari americani. Când vezi cât de flămânzi sunt oamenii de ordine, îţi dai seama că probleme sunt mult mai grave decât se vede la suprafaţă.

La mâncare au prioritate soldaţii din armată, spionii şi serviciile inteligente. Restul populaţiei mai are de aşteptat.Pentru a hrăni armatele, se organizează vânători în parcurile naţionale. Tirurile frigorifice, odată folosite pentru transportul cărnii de vită în ţară, sunt acum parcate în parcurile naţionale. În acelaşi timp, familiile de elefanţi sunt decimate. Dacă înainte braconierii omorau elefanţii pentru colţi, noii vânători îl jupoaie de piele şi carne complet!

[sursa: dailymail.co.uk]


Tu ce zici?