No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Vaccinarea cainelui: obligatie sau moft?

Ultima modificare: 2013-01-18 | Data publicării: 2009-06-22
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vaccinarea cainelui: obligatie sau moft?
Până să devină un membru atât de important al familiei, câinele nu avea parte de îngrijiri speciale. Cel puţin nu în concepţia oamenilor de la sate, care şi astăzi consideră patrupedul un fel de "bodyguard", imun la aproape orice. Din fericire, situaţia s-a schimbat iar oamenii au devenit din ce în ce mai preocupaţi de soarta câinilor pe care îi numesc "membri ai familiei". Vaccinurile sunt cele mai puternice arme cu care putem lupta împotriva unor boli precum jigodia, rabie, hepatită şi multe altele.

O parte din bolile apărute la membrul canin al familiei, se pot transmite omului, aşa că e important să vă imunizaţi câinele în mod corespunzător. Studii recente au evidenţiat faptul că vaccinurile apără animalul de boli pentru o perioadă mai mare de timp decât se credea.

De asemenea, s-au făcut îmbunătăţiri în acest domeniu. În funcţie de efectul fiecărui vaccin, medicii veterinari recomandă o frecvenţă mai redusă a acestor injecţii, pentru a nu deregla balansul normal al organismului câinelui. În privinţa vaccinării câinelui matur, părerile sunt împărţite. Unii medici consideră că vaccinurile devin inutile odată ce câinele a ajuns la maturitate, mizând pe faptul că au fost imunizaţi în copilărie. Însă sunt sceptici ce consideră că e bine să ne imunizăm patrupedul periodic întrucât unele boli suferă mutaţii iar vaccinurile îşi pierd din eficacitate după o perioadă.

Majoritatea medicilor veterinari din Statele Unite au căzut de acord într-o anumită privinţă: câinii au organisme diferite, deci reacţionează diferit la vaccinuri şi la substanţele injectate. De aceea, decizia de a vaccina câinele trebuie să fie o decizie personală, care să-i aparţină posesorului de animale. În efectuarea imunizării se ţine cont de vârsta câinelui, rasă, starea generală a sănătăţii, mediul de viaţă, programul zilnic, cât de des intră în contact cu alte animale, specia acestora şi altele.

Cel mai bun sfat e să te pui de acord cu medicul veterinar curant pentru a stabili un program exact de imunizare a câinelui tău, în funcţie de cele menţionate mai sus.

 

Vaccinarea poate fi un risc pentru sănătatea animalului?

 

Asemenea multor tratamente medicinale, şi vaccinul poate avea efecte secundare. Însă întotdeauna e bine să pui în balanţă atât avantajele cât şi dezavantajele imunizării câinelui. Mulţi medici veterinari sunt circumspecţi în ceea ce privesc vaccinurile care nu sunt obligatorii. Alţi doctori recomandă utilizarea leptospirozei în serul vaccinului.

 

Vaccinarea câinelui : obligaţie sau moft?

 

Care sunt efectele secundare ale vaccinării?

 

Efectele secundare ce pot apărea în urma imunizării diferă de la câine la câine. În general, majoritatea efectelor secundare apar la nivel local, vorbim de durerea după înţepătură şi umflarea zonei. Reacţiile alergice sunt mai rare însă dacă nu sunt tratate, pot fi fatale. De obicei, reacţiile secundare apar la puţin timp după injectare. În cazul în care observi manifestări stranii, adresează-te de urgenţă celui mai apropiat medic veterinar.

În cazul unor pacienţi, de regulă foarte rar, vaccinurile pot stimula sistemul imunitar al animalului pentru a reacţiona împotriva sa, rezultând diverse boli ale sângelui, ale pielii, încheieturilor sau la nivelul sistemului nervos. Aceste reacţii sunt extrem de rare dar pot pune în pericol viaţa patrupedului.

În unele cazuri, de obicei la pisici, pot apărea tumori în locul unde a fost efectuat vaccinul, însă acestea sunt excepţii. În orice caz, medicul veterinar îţi poate spune mai multe informaţii despre efectele care pot apărea asupra animăluţului tău, întrucât acestea diferă în funcţie de organismul fiecărui pacient.

 

Care sunt vaccinurile necesare animăluţului meu?

 

Sunt 2 categorii principale: vaccinuri de bază şi cele care nu sunt de bază (pentru infecţii bacteriene). Cele de bază se recomandă a fi efectuate tuturor câinilor întrucât protejează de anumite boli periculoase ce pot fi fatale animalului. Vaccinurile recomandate protejează împotriva unor boli precum: adenovirus, parvoviroză, parainfluenţă şi rabie.

În primele săptămâni de viaţă, căţelul e protejat de viruşi prin laptele matern pe care îl consumă de la mamă însă odată ce sunt luaţi de lângă aceasta, patrupedele au nevoie de vaccinuri pentru a nu se îmbolnăvi.

Cele care nu sunt de bază sunt recomandate animalelor care prezintă un risc pentru infecţii. Aici intră bordetella şi leptospiroza, boala Lyme etc. În cazul în care apar efecte secundare grave, medicul veterinar e singurul în măsură să-ţi spună dacă mai e necesar efectuarea unui rapel.

 

 

Vaccinarea câinelui : obligaţie sau moft?

 

Când administrăm vaccinurile?

 

Înainte de toate, asigură-i căţelului tău vaccinurile de bază încă de când a fost luat de lângă mama sa.

În cele ce urmează vom trece în revistă recomandările oficiale ale medicilor veterinari în privinţa imunizării câinelui.

 

  • Vaccinul anti rabie se administrează când căţelul are între 16 şi 26 de săptămâni. Rapelul se face la distanţă de un an, de aceea e indicat să ţii o agendă sau un calendar al vaccinurilor.
  • Vaccinul contra jigodiei, adenovirusului, parainfluenţei şi parvovirozei trebuie făcut când căţelul are între 14 şi 15 săptămâni. De obicei rapelul se face la distanţă de un an. De asemenea, în funcţie de cât de expus e câinele la contactul cu alte animale, se recomandă efectuarea accestui vaccin care previne şi apariţia tusei câineşti. E o boală infecţioasă ce apare de obicei în canisele supra-aglomerate, care nu respectă normele de igienă, în urma expunerii câinelui la multe expoziţii canine, etc. Un vaccin utilizat în acest sens e NOBIVAC KC.

 

De obicei, medicii veterinari din România recomandă efectuarea rapelului acestui vaccin la un an diferenţă, pentru a-i asigura imunitatea câinelui pe măsură ce acesta intră în etapa de adult a vieţii. După vârsta de 2 ani, lucrurile sunt puţin mai neclare deoarece părerile medicilor veterinari sunt împărţite, aşa cum precizam mai sus. Fiecare câine trebuie vaccinat în funcţie de evoluţia sa, în funcţie de riscurile la care este supus. Singurul vaccin care trebuie făcut anual e cel împotriva rabiei (turbării).

Discută cu medicul veterinar care e cel mai bun plan de imunizare a câinelui tău. În funcţie de zona în care trăieşti, de mediul de viaţă, de dieta câinelui şi animalele cu care intră în contact, se poate stabili un plan de vaccinare specific animalului tău.

Faptul că patrupedul nu intră în contact cu alte vieţuitoare, nu e un motiv pentru care să nu-i asiguri imunitatea. Din păcate, noi, oamenii suntem purtătorii multor viruşi care pot fi fatali câinelui. Aşa cum purecii ne folosesc pe post de "autobuz" către gazda lor ideală: câinele sau pisica, la fel putem transmite diverse boli infecţioase animalului de casă.

Tu ţi-ai vaccinat căţelul?


Tu ce zici?